Реклама / Ads
40| 30948 |17.04.2019 ГЛАСЪТ

Отворено писмо: Вървите по стъпките на Торквемада, г-н Гешев!

.
Иван Гешев Източник: БГНЕС
В интервю за БНТ заместник-главният прокурор Иван Гешев изказа свои мисли по актуални събития, свързани с държавното обвинение. Както и по други теми, включително политически. Всички критики към него и прокуратурата идвали от медии и журналисти, на които олигарси плащали.
 

Гешев персонално посочи моето име, като журналист, на когото банкера Цветан Василев плащал за „специални поръчки“.

 

В подобен контекст беше упоменато изданието „Капитал“ и други колеги, на които Гешев спести имената. Не пропусна каквото „трябва“ и за председателя на Върховния касационен съд. Лозан Панов трябвало да се пробва като адвокат или като член на някоя партия, но нямал място в магистратурата.

 

Да съм в подобна компания е чест. Както и знак, че може да ти се случи всичко.  

Гешев има проблем с теорията на отражението, защото излаганата от него позиция се базира на източника, на който вярва и е предан, а не на действителността, както е редно.  


Твърдението на Гешев, че Цветан Василев ми плащал за „специални поръчения“ се „крепи“ на думи на главния свидетел по делото „КТБ“ Бисер Лазов. Същият Лазов заяви пред Специализирания съд, че единственият политик, който е ходил при Василев и в банката бил Иван Костов. Делян Пеевски не бил стъпвал там. Това ли е надеждният източник? Кошаревските свидетели май не са излизали от мода...

 

Елементарна справка показва, че във Фрог нюз няма нито един текст за КТБ и Василев до момента на фалирането на банката. Нито един. За разлика от медиите, в които днес г-н Гешев и началникът му обилно се изявяват.

 

След като КТБ бе ударена, позицията на сайта е била само една: да се разкрие истината. Ако се докаже, че Василев е виновен – да лежи в затвора, колкото прецени съдът. В момента той е невинен колкото всички останали граждани. Но ако се окаже, че други стоят зад погрома на четвъртата банка – Гешев да е така строг, ироничен и заплашителен и към тях. Така е честно и справедливо. Защото не сме забравили, как прокуратурата обяви, че трима души са тръгнали да убиват Пеевски, пратени от Василев, но съдът ги пусна да си ходят, защото нямало дори едно доказателство, а Цацаров се извиняваше за гафа.


Ще защитаваме и вас, г-н Гешев, ако един ден ви обвинят несправедливо. Без да ни плащат олигарси. Освен ако обвиненията не са подкрепени с неопровержими доказателства, разбира се. Защото е възможно.

 

И понеже говорим за плащания, дали е имало такива, когато защитавахме прокуратурата? Например по делото „Килърите“? Отразявахме до последно тезата на обвинението по делото „Октопод“. Но то се срина, когато бе прехвърлено в Специализирани съд, където главният обвиняем бе оневинен по всички точки. А имаше показания на около сто свидетели. Къде беше г-н Гешев тогава? Не го чух да казва нещо по въпроса. Бяхме през цялото време и с прокурорите по „Наглите“, където от 25 арестувани бяха осъдени само четирима, на по-малък срок от Иванчева и Петрова… Защитавали сме винаги и прокурори, и служители на МВР, когато са действали в името на закона и обществения интерес. И зам.-главния прокурор Ася Петрова, която Гешев споменава, че е атакувана от осъдени по „Килърите“, сме защитавали, когато той е мълчал. Нещо повече, прокуратурата отказа да разследва заплахите срещу нея и срещу други хора, участвали в разкриването на групата за поръчкови убийства. Днес обаче Гешев играе загрижен. Да не би да се е събудила мечтата му да седне в стола на Цацаров? 

 

Зам.-главният прокурор Иван Гешев се ожали също, че освен медиите, и престъпници пречели на прокуратурата да работи доблестно. Последните завеждали дела срещу обвинението. Добре е Гешев да знае, че същите лица завеждат десетки дела и срещу медии и журналисти. Някои от тях признават, че са "мотивирани" от политици и дори от магистрати. И ако зад прокуратурата стои цялата държава – финансово и чрез структурите си, то ние трябва да се оправяме сами.


Каква е ползата на един журналист или медия да защитават неща, които им гарантират само проблеми? Какви пари могат да платят за повдигнатите обвинения, съдебните процеси, денонощния тормоз, забраната да напускаш страната, заплахите, заливането с помия в „кафявата медийна кочина“, лишаването от достъп до рекламния пазар, полицаи да те проверяват в къщи, събиране на сведения от съседи, натиск върху близки и партньори?

 

В тази страна, който критикува някои действия на прокуратурата и двама-трима нейни шефове, е подлаган на репресии и обявяван за „подкупен“. Както и за участник в поредния „пълзащ преврат“.

 

Прокурор Гешев и други като него не могат да разберат мотивацията на такива като мен. Защото изповядваме различни ценности. Не всичко се купува. В неговия/техния свят е така и те смятат, че навсякъде е същото.

 

Ако все пак прокуратурата иска да разкрие как става плащането и използването на медии за бухалки, да влезе в медиите, които го хвалят и му дават думата, когато поиска. Ще излязат впечатляващи неща: флашки, имоти, офшорни сметки, неплатени данъци, компромати и пр.  Ролята на журналистиката е да бъде в опозиция на властта. Клише, но е вярно, защото някой трябва да показва кривиците на управвяващите. Иначе нямаше и да научим за апартаментите, асансьорите, именията и пр. на политици и антикорупционери. Добре е Гешев и хората на Гешев да поразсъждават, защо има медии - все под "чадъра" на Пеевски, - които с такава страст обслужват него, началника му и въобще юнаците на деня. Защото им вярват? Дали не им плащат да вият на умряло всеки път, когато се появи нещо неприятно за куклите и кукловодите?

 

Цветан Василев заяви преди време, че Пеевски носил по сто хиляди евро месечно на главния прокурор. Не знам дали е вярно, но прокуратурата може да провери и да се произнесе. Ще го направи ли?

 

Гешев е убеден, че олигарси дават пари на журналисти и медии, за да атакуват прокуратурата. Дали не е обратното? Или у нас няма подкупни магистрати? Ако работят по съвест и закон, защо доверието в тях през последните години варира между 6 и 9%? В САЩ през последните десет години трима главни прокурори са били принудени да подадат оставка. Дали там за главен обвинител се избират калпави прависти? А тук да не би всеки с червена тога е ангел? Вярва ли някой на това?

 

Прехвърлянето на товара върху чужд гръб е познат метод за „изпиране“ на съвести. Гешев не само не харесва нещата, които публикуваме, но е направо бесен. Защото знае, че са верни. Иначе нямаше да скачат върху такива като мен, както онези ротвайлери върху децата край Бистрица...

 

Тези дни мой приятел, известен юрист, сравни действията на Специализираната прокуратура и Специализирания съд с Трибунала на Светото служение на инквизицията, създаден от Томас де Торквемада. Помислих, че е прекалено, затова се зарових в историята на този страховит персонаж, който можел да обвини в най-страшни грехове и престъпления дори пеленаче. Хм… Духът май е същият.

 

И какво да си помисля, г-н Гешев, ако след това писмо, бъда привикан за пореден път да давам някакви обяснения или да ми повдигнете поредно обвинение? Пета година ми прилагате този модел. Пред вашите медии ще обясните, че се борите с мафията и корупцията, а аз съм враг на народа и опасен за националната сигурност, платен от олигарси журналист. Мамка им на такива! Ибриците ще хълцат просълзени и ще стенат: Какъв герой!

Колко време още?

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 14629 |16.04.2019 Дали пък да не ни върнат смъртното наказание. Поне за малко, заради ”Иванчева” . 18| 13490 |16.04.2019 А ако дадем на правосъдието сладкиш? . 50| 32025 |12.04.2019 В Габрово кръвта не е заради циганите, а заради циганията и мафията - идва буря . 24| 18970 |11.04.2019 Харалане, на тъпана ли да вярваме, или на оная си работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads