Реклама / Ads
28| 13670 |23.03.2010 ИНТЕРВЮ

Фидосова: Независимите са с нас срещу президента

.
Искра Фидосова
В момента няма силна опозиция, съжалява Искра Фидосова, председател на Комисията по правни въпроси към Парламента.
 
Постоянно в парламентарни заседания, събеседникът ни почти няма време за разговори с журналисти. „Започвам от сутрин по ранни петли и завършвам по нощите”, оправдава се народният представител Искра Фидосова. Въпреки това тя отдели от времето си за читателите на frognews.bg.

Интервю на Милан Николов


- Г-жо Фидосова, ще мине ли исканият импийчмънт срещу президента и имате ли вече подкрепата на всички независими депутати?


- Още в петък направихме консултации с останалите парламентарни групи „Атака”, „Синята коалиция”, партията РЗС и проведохме разговори и с независимите народни представители като към тази дата имаме подкрепата на всички тези партии, включително и на независимите народни представители. Знаете, че стартира подписката за повдигане на обвинение и до края на седмицата ще съберем подписите и ще бъде депозирана в деловодството на парламента.

- Очаквате ли да имате резултати от него или това е само PR трик, за да вдигнете шум и да повлияете на общественото мнение?

- Не бих го нарекла нито шум, нито политически PR, защото никога не сме водени от такива мотиви. За нас е важно да има дебат. Дали президентът ще бъде отстранен зависи само от Конституционния съд, който е длъжен до 1 месец да вземе решение. Спекулации вървят постоянно за работата на този съд, но аз мисля, че там са достатъчно опитни юристи и ще се произнесат по казуса като професионалисти.

- Какво променихте в Комисията по правни въпроси след като я оглавихте?


- Това е една от най-натоварените комисии, защото през нас минават множество законопроекти. Това, което аз се опитвам да наложа като начин на работа е първо да има диалог, да има експертност и затова искам да благодаря на всички колеги, че подхождаме по този начин. Всичките текстове ги подготвяме в условие на много сериозен диалог.

- Взимате най-тежките за страната ни решения. Чувствате ли някаква тежест от това, усещате ли натиск?

- Не чувствам някаква тежест по отношение на това, защото от начина ни на работа, решенията, които вземаме са съобразени с правната гледна точка. Дори и като вземем политическо решение, след него гледаме текстовете за изчистване от правна гледна точка.

- Много се говори за промени в законодателството, а те на практика трудно се реализират. Какво е вашето мнение за законодателството ни в момента?

- През годините много пъти сме били свидетели на промяна на законодателството в различните сфери като това е ставало на кръпки и на парче. Това, което съм си поставила като задача е да спрем с една такава промяна. Искаме да се гледа по-мащабно на законодателството, да се подготвят първо нещата и да се обсъждат рамките и концепциите на съответния законопроект, след което да се изработват отделните текстове и да се приемат, защото работата на парче не води до резултатите, които всички искаме. Предстои ни гледане на няколко важни законопроекта – Законът за обществените поръчки, Законът за българско гражданство, както и законите за държавна и общинска собственост.

- Направихте напоследък промени в закона за Специалните разузнавателни средства. С какво е по-ефективна новата подкомисия?


-За първи път създаваме възможност за контрол на ниво – Народно събрание на процедурите за разрешаване на използването им. Подкомисията вече работи, формирахме я с по един представител от 5-те политически сили представени в парламента. Има една добра атмосфера на работа и в условията на диалог колегите ще постигнат резултати. Такава комисия ще бъде създадена и по отношение на Закона за електронните съобщения, възможно е, тя да бъде тази, която създадохме сега, за да не правим втора администрация.

- Преди време отхвърлихте предложението на Иван Костов Комисията за контрол над ДАНС да контролира Държавната комисия за сигурността на информацията. Кой трябва да контролира според вас секретната информация в страната?

- Това е въпрос, който също изисква мнението на експерти. Аз не бих искала да се ангажирам с отговор, защото не съм специалист в тази област, а и не сме водили разговор в тази насока. Какъв контролен механизъм трябва, както и къде да го създадем в момента.

- Вашето име се забърка в няколко скандала. Политически или лични атаки бяха те според вас?


-Аз си мисля, че може би и двете. Опитаха се в началото да ме забъркат в такива скандали, но аз се радвам, че и за трите неща, които се опитаха да ме атакуват, във времето се установи и доказа, че нещата не са така. Не обръщам внимание на тези неща, а когато тръгнах към Народното събрание да ставам депутат си знаех, че ще бъда подложена на атаки и за мен ще се пишат неща, които самата аз още не знам за себе си. Приемам ги като нещо нормално.

- С какво се гордеете най-много от свършеното от ГЕРБ до момента?


- Аз съм в партията от първия ден, още преди да я създадем, когато съществуваше гражданското сдружение. Тогава заложихме проекта ГЕРБ като си поставихме едни много важни цели, които искаме да постигнем и са в интерес на обществото. Аз смятам, че до този момент успяваме с начина си на работа да постигнем. Нужни са още реформи в различни сектори, но ние сме готови да вървим в тази битка, защото знаем, че тя е важна. Имаме амбицията и волята да доведем до край тези реформи.

- Имате ли в момента реална опозиция в парламента? Силна ли е тя?


- Формално има, но не мисля, че имаме силна опозиция. Тук в парламента не трябва да си боравим с хули и обиди и да правим процедурни хватки. Мисля, че и ние го доказахме, че всички го можем. От страна на опозицията се опитват по този начин да бавят пленарни заседания, но ако те не са съгласни с наши предложения, те трябва да дадат ясни аргументи защо това е така и да предложат алтернатива – това означава силна опозиция, но такава смятам, че в момента няма.

- При вас в правната комисия пристигат и жалби от хората, от какво се жалват най-често те?


- От законодателни проблеми в редица закони. Понякога хората не са доволни от съдебни спорове, които са приключили. В такива случаи им обясняваме, пишем им писма, виждаме се с тях и им казваме, че ние няма как да влияем на съдебните решения, защото това е независима власт. Пристигат и сигнали за нарушения по административни органи като има и молби да разтълкуваме определени решения.

- Кое е нещото, което вас лично ви дразни в законодателството и искате да се промени?

- Мен много ме дразни работата на парче. Това е нещото, с което се опитвам да се преборя от много време. Трябва да има концепция, трябва да има рамка, не може днес да се реши да се промени един закон и това да стане веднага. Нужно е да има анализ защо трябва да се промени, както и решение в каква насока да бъдат промените.

- Каква е рецептата да се преборим с корупцията в административните структури на държавата?

- Публичност. Това, което се прави там да е максимално достъпно до гражданите и медиите. Трябва да има регистри, в които да се води всичко, което става. Нужни са и мерки за контрол като с последните промени, които приехме създаваме такава възможност. Трябва да се представя и доклад пред висшия контролен орган, както и пред премиера Борисов, след което ще бъде предвижен до Народното събрание. Трябва да създадем такива правила и норми, че да не даваме предпоставки на администрацията да бъде корумпирана.

- Напоследък възникнаха доста сериозни дискусии за промените, касаещи ГМО. Не идват ли малко насила за обществото те?

- Не съм инициатор на тези промени, защото това е проект на Министерски съвет. Тук се експонира малко по тази тема. Многократно обяснявахме за какво става въпрос, какво се променя в закона за ГМО, откъде идва и защо се налага тази промяна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 13769 |17.02.2010 Т. Буруджиева: "Октопод" може да е насочен срещу Костов . 13| 6916 |24.01.2010 Д. Стоянов: Атаката срещу Желева - междупартийна игра в ЕП . 28| 8927 |03.11.2009 П. Милевски: Топлофикация печели 90% от делата срещу длъжниците . 7| 8423 |12.07.2009 Бойко Станкушев: Народът гласува срещу боклука!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads