Реклама / Ads
7| 6124 |11.10.2009 ИНТЕРВЮ

Г. Кадиев: Оставам в БСП, дори Станишев да е лидер

.
Георги Кадиев
„Дори Станишев да спечели на конгреса, оставам в „левицата” заради идеите! Не съм чувал за БСП-2, питайте Овчаров.”, каза пред Frogews.bg кандидатът за кмет на София Георги Кадиев.
 

Интервю на Васил Василев

Георги Кадиев е бивш заместник-министър на финансите в управлението на БСП. След по-малко от две години на този пост той подаде оставката си, с което предизвика недоволство сред съпартийци от обкръжението на Пламен Орешарски. Днес Кадиев е издигнат от своята партия за кандидат-кмет на София. В новото си амплоа финансовият спец вече обидно показва „подборния отстрел” спрямо медиите. Близо 3 седмици от Frognews.bg изчакахме отговорите на въпросите, които бяхме изпратили по електронната поща до пресцентъра на столичните социалисти. Сами разбирате, че те изгубиха своята давност и актуалност за подобен срок, след което бяхме помолени още два пъти да пренапишем запитванията към, може би, бъдещия кмет Георги Кадиев.

Логично ще се роди недоумението как евентуалният кмет на столицата ще комуникира със софиянци, след като още преди официалната кампания подбира медиите, пред които иска да говори, а неговите пиари сортират въпросите на „удобни” и „неудобни”.

- Имаше ли партиен натиск при кандидатурата ви за кмет на София?

- Аз сам бях съгласен, искал съм го и според мен притежавам качествата. Никой не ме е карал насила да ставам кмет.

- Т.е. вие сте заявили желание да се кандидатирате за градоначалник на София, а не както се твърдеше, че изпълнявате партийна поръчка?

- Още в самото начало ние бяхме устно попитани от ръководството на партията дали имаме нещо против да бъдем номинирани. Поне аз бях питан. След това трябваше да защитя това си желание с мотивационно писмо. Избран съм напълно легитимно и без задкулисни игри. Всички 13 кандидати трябваше да заявим какво ще правим със столицата през следващия мандат до пети септември, но се оказа, че останах единственият. По-скоро разбрах въпроса ви, дали съм искал да се кандидатирам. В това отношение имаме голяма разлика с госпожа Фандъкова, тъй като тя беше изпратена от ГЕРБ не по нейно желание. Убеден съм, че имам качествата, но все пак отново подчертавам, че не се смятам за най-идеалния кмет на София.

- Очаквате ли подкрепа от други политически сили?

- Не съм водил преговори с нито една политическа партия до сега. За мен не е важно да гласуват избирателите от страна на останалите партии. Аз разчитам изцяло на подкрепата на софиянци. Надявам се решенията и идеите, които аз дам, те да припознаят като приоритети за предстоящото развитие на София.

- Притесняват ли ви предварителните проучвания на социолозите, според които Йорданка Фандъкова води с внушителна преднина на този етап?


- Видях тези проучвания, тя води с около 4:1, което не ме учудва, тъй като се гледат резултатите от последните избори. След тях нашият рейтинг падна, а на ГЕРБ съответно се повиши. Същинският двубой на идеи ще се състои през следващите 40 дни, когато ще протече кампанията.

- Публикувахте във вашия личен интернет сайт своите приоритети…

- Само да поясня, че това не е моята предизборна програма, а както казахте, приоритети.

- Сред тях има една точка „край на безобразията в строителството и инфраструктурата”. Това означава ли, че не сте съгласен с главния архитект и бихте ли отстранили Петър Диков от общинския пост?

- Обещавам ви, че ако аз стана кмет, ще направя конкурс за нов главен архитект на София, в който той има пълното право да се яви. Но нека да се проследи кой каква концепция ще предложи.

- Сред проблемите за чистотата на София вие споменавате прословутия боклук, за който вече около 3 години не може да се намери място. Нищо не пишете за завода за отпадъци.

- Едва ли има нужда да го споменавам, вече започнаха процедурите по строежа и смятам, че ще бъде завършен до две години.

- Още една неупомената точка, която по мое мнение е съществен фактор за бъдещето на София – пренаселването с хора от други градове.

- Има няколко начина, с които човек може да обори този проблем. Той съществува в много други градове по света. Но ако въпросът ви води дали ще бъде въведено софийско жителство, за да се ограничи емиграцията към столицата, категорично ви казвам, че няма да допусна такова нещо. Ние сме в Европейски съюз и свободното движение на хора, услуги и капитали е част от основните правила. Не можем да забраним на хората да живеят в столицата си. Още повече, че това беше една мярка, популярна преди десети ноември, която върви ръка за ръка с Член първи от тогавашната Конституция, твърдейки, че БКП е управляващата партия в България. Ако искаме демократичност сред обществото, няма как да приемем подобна мярка. Трябва да се търсят други начини. Например – ангажирането на сателитни градове около София, изнасянето на част от населението, както се прави в цял свят. Там обикновено живеят млади семейства от средна класа. Пренаселването основно се усеща от задръстванията по столичните улици. Заради това сред приоритетите ми е оправянето на транспортната система с едно интелигентно управление на светофарите. Изчистването на паркираните коли, които създават усещането, че няма въздух, преустановяването на строежите в междублоковите пространства, правилата за разстоянието между застрояването на сгради, това са основните неща, за които ще съблюдавам.

Ето ви и диспута между мен и главния архитект, понеже ме попитахте за него. Той смята, че трябва да има застрояване над Околовръстното в посока Витоша, между Симеоновско и Драгалевско шосе. Аз считам, че там не трябва да има сгради. Господин Диков иска да засели „София ленд”, тъй като според него там теренът никога вече няма да има предназначение за забавление на децата. Неговата логика е „да застроим офиси, които да заемат 60% от това място, останалите 40% ще бъдат „зелени”. Това е голяма грешка. Тази логика ще узакони една грешната икономическа политика. Общината може да намери решение там да си остане парк, поради простата причина, че в София няма достатъчно подобни места. Хората няма къде да прекарват свободното си време.

- Нека се върнем обаче към предстоящата тежка предизборна кампания, тъй като всичко, което казахте досега подлежи на особената преценка на софиянци. Очаквате ли един своеобразен „Азер Меликов” в ГЕРБ и прословутия черен PR, както и компроматната война, присъща за български избори на всяко ниво?


- Аз никога не съм водил, а и не смятам да водя подобна кампания. Това е нещо, което забавлява хората за един-два дена, но няма никаква стойност. Истината е в идеите и в намеренията за бъдещето. Моята кампания ще е изцяло положителна, а как ще отговори другата страна, нямам никаква представа. Това е тяхно решение.

- Интересно е, че преди важни и съдбоносни избори вие винаги попадате под обстрела на свои съпартийци. Да си припомним подадената оставка като министър на Финансите, след което едва не ви линчуваха, че сте обявили решението си първо пред медиите, последвалия конфликт с кандидата за кмет Бриго Аспарухов и пресния скандал с лидера на БСП Сергей Станишев. Защо все още ви гласуват доверие?


- С Бриго Аспарухов никога сме нямали конфликт, а полемиката покрай моята оставка и различията ми бяха изцяло и само с тогавашния министър на финансите Пламен Орешарски. Не е вярно и това, че съм подавал оставката си през медиите. Тогава аз отидох при премиера Станишев, депозирах оставката си, мотивите си, и му заявих, че тя не е от този тип „с надеждата да не я приемат”. Имах окончателно решение и му казах да ме освободи. А това, че моментално оставката „изтече” към медиите от неговия кабинет, не е моя отговорност. Тогава журналистите буквално застанаха пред вратата ми и ме попитаха „Подали сте оставка, кажете нещо повече”.

Но въпросът ви беше в друга посока. Най-важното за БСП при създалата се ситуация е да има кандидат за кмет, за да не изпада в положението на десните формации и да се подмилква на ГЕРБ, продавайки се за едно-две кметски места. Много беше важно този кандидат да е типичен кандидат на БСП и все пак да има отношение към общинските проблеми.

- Вие, струва ми се, сте ощетен. Зайчета от ръкавите на президента, оставки в градската организация, драми около лобита в партията… От всичко това печели единствено Йорданка Фандъкова. Може ли да се стигне до там, да отвратите избирателите си в София?

- Не знам дали това ще е в плюс за госпожа Фандъкова, но във всеки случай ще навреди на моята кампания. Отнема ми значителна енергия тази хаотична, безразборна стрелба във всички посоки. Именно затова държах всички проблеми да се решат след изборите за Народно събрание, ръководството на БСП да подаде оставка, да направим конгрес след 1-2 месеца и да приключим с трудностите. За съжаление това, което наблюдаваме в момента, е агония. Очевидно е, че тя ще продължи до 18-ти октомври, което на мен ми пречи.

- Ако обаче се окаже, че Сергей Станишев остане председател на БСП, ще направите ли с Румен Овчаров БСП-2?

- Питайте Румен Овчаров, никога не съм говорил с него, а и с когото и да е на тази тема. Не мога да надникна в главите им или да говоря от тяхно име. Изобщо не се занимавам с тази тематика, до 15-ти ноември ще гледам единствено общинските си дела, както винаги съм правил.

- Напускате ли партията при нов избор на Сергей Станишев за председател на БСП?

- Не виждам причина да напускам партията. След като конгресът е преценил, че това е правилният ход, аз ще се съобразя с него. Присъствието в БСП не е функция на „кой е председател”, всичко опира до идеите. Ако ти харесват – стоиш там, ако не – търсиш друга политическа организация. Няма нищо лошо в това, да си сменяш идеите и партиите, много хора го правят, но аз не съм сред тях.

- Татяна Дончева засега е единственият опонент на Станишев за лидерския пост. Ще гласувате ли на всяка цена срещу досегашния лидер на БСП?

- Аз бих искал да видя кой какво ще ми предложи, защото алтернативата не е само личностна, не е достатъчно само да си „биткаджия”, както каза Румен Петков. По същия начин, по който аз трябва да убеждавам софиянци, трябва да убеждават и мен на конгреса.

- Възможно ли е Сергей Станишев да ви предложи нещо ново?


- Сигурно е възможно, но проблемът не е дали ще спечели с гласове, а как ще направи това с доверието в обществото. В противен случай ставаме една малка маргинална партия, която да привлече култ към себе си от 1-2%. За момента Сергей Станишев не показва подобни признаци на доверие сред обществото.

- Един личен въпрос – чувствате ли се „камикадзе” в партията, имайки предвид съдбата на последните двама кандидати за кметския стол – Татяна Дончева и Бриго Аспарухов?


- Не, напротив, чувствам се като човек, натоварен някаква кауза. А именно – да докажа, че БСП има кауза, има гръбнак, че макар и последното поражение, няма да залитне в меркантилната посока и в покупко-продажба на позиции. Трябва да се знае, че БСП е опозицията в парламента; и е хубаво това да се знае. А то ще стане гласно с участието на всеки избор с ясно обособена фигура. В чисто личностен план аз няма какво да загубя освен тези два месеца от живота ми, които ще отидат в кампания. И все пак, имаме много за загуба в чисто политически план, защото не покажем ли качества…Очевидно сме в криза, очевидно е, че сме сами срещу всички в София. Именно в това е предизвикателството.

- Градивна опозиция ли е БСП на този етап?

- За парламента аз не мога да коментирам, но в общината дори ще ви дам примери. Промяната на данъчните ставки – изцяло подготвен от БСП, който донесе допълнително около 50 млн. лв. за София, и спирането на 50-процентовото увеличаване на купона за детските кухни. Пред вид, че не носи кой знае колко пари за обществото и създава неудобство сред младите майки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7668 |10.10.2009 Славчо Атанасов: През последните години ВМРО замириса на нафталин . 25| 8881 |08.10.2009 Красимир Премянов: Оставка! Станишев да последва примера на Виденов . 3| 7421 |08.10.2009 Елин Рахнев: В Сатиричния театър цари деспотизъм . 20| 8006 |07.10.2009 Г. Бакалов: Ще разбия митовете около 1944 година!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads