Реклама / Ads
0| 4565 |20.06.2022 ИНТЕРВЮ

Милен Керемедчиев пред Фрог: Национализмът в Европа е във възход. У нас става дума за путинофилия

.
Национализмът в цяла Европа е във възход. У нас националистическия вот е по-скоро путинофилски. Европа подцени изключително силната пропагандна машина, която бе разработена изцяло в интерес на Русия. Москва иска дестабилизацията на Балканите.
 

Това заяви в интюрво за ФрогНюз бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

 

Ето и цялото интервю:

 

Господин Керемедчиев, националистическата партия на Марин льо Пен бележи възход, за разлика от формацията на Еманюел Макрон при парламентарните избори във Франция. Смятате ли, че има възход на национализма в Европа и какво означава това за България на фона на опасността от предсрочни избори? 

 

Национализмът в цяла Европа е във възход. В продължение на години Марин льо Пен бавно, уверено и тихо набира все повече симпатизанти. Вече два пъти бе основен претендент на президентските избори. В предишните избори се представи изключително добре.

Да, но загуби президентските избори. А и повечето хора сякаш очакваха, че точно поради тази причина Макрон ще запише победа и на парламентарните избори. 

 

Льо Пен ги загуби, защото при отиването на втори тур на президентските избори всички нейни противници застават срещу нея. Но резултатът й се повишава постоянно. За пръв път от много години ще може да състави собствена парламентарна група във френския парламент. 

 

Национализмът във Франция бавно, тихо пълци. И това се дължи изцяло на факта, че социалната политика на правителството изморява от една страна хората, а от друга - настройва бизнеса срещу обикновения работещ. Социалните напрежения във Франция са силни и бързо ескалират и възможността за спечелване на симпатизанти с политиката, която проповядва Льо Пен, стават все повече. 

 

На международната сцена освен това Франция претърпя редица удари, които накърниха реномето и самочувствието й на свръхсила - коалицията на англоговорящите държави между Великобритания, САЩ, Канада и Австралия се превърна в тежък удар за амбициите на Париж в Близкия Изток, договорът за доставка на подводници от Австралия удари френското производство, Швейцария също прекъсна договор за покупка на френски бойни самолети, да не говорим за ударите в Африка и то в територии, които са бивши френски колонии. Всички тези тежки удари по реномето на Франция водят до избуяване на национализма. Макрон дори бе принуден да влезе в полето на говорене на Марин льо Пен, за да запази част от електората си. 

 

Споменахте обаче, че има възход на националистическия вот в цяла Европа. Какво означава това? 

 

Виждаме Унгария, Полша, държавите в Източна Европа - те показват сериозен уклон към тежкия национализъм. Да не говорим за Германия - в източната част на страната “Алтернатива за Германия” продължава да има много сериозно присъствие. Всичко това показва, че сегашният модел на отворени врати, на това, което поддържаше Ангела Меркел, вече не е приложимо. Всичко, което изповядваше Европа - да бъде мек икономически гигант на глинени крака и да плаща на всички свои партньори и опоненти, за да има стабилност в региона, вече върви към прекратяване. Всичко това изцяло подклажда национализма във все повече европейски държави. 

Да помислим още малко по-тясно и да влезем на родна територия. Всички политолози вещаят ръст в подкрепата към партия “Възраждане” при евентуални избори, които в момента изглеждат доста възможни. Мислите ли, че този национализъм в Европа важи и за България. Какви са шансовете за партия “Възраждане”? 

 

Не смятам, че ще има удвояване на резултатите на партия “Възраждане” или кой знае колко голям ръст на подкрепата. В крайна сметка този вот би се разпръснал между други формации, които започнаха да говорят със същата реторика, за да съберат повече гласоподаватели. Тази реторика се споделя и от “Български възход” на Стефан Янев, и от БСП, които се опитват да не губят електорат.

 

У нас националистическия вот е по-скоро путинофилски. Вижда се, че той набира популярност в България и все повече все повече български политици започват да играят в това поле, включително и президентът, който също рязко започна да влиза в тази тематика със същия изказ. 

 

Но националистически формации като ВМРО и НФСБ обаче все още са политически субекти и по всяка вероятност ще участват на избори. Няма ли гласове от техния електорат да се налеят във “Възраждане” и “Български възход”, които към момента изглеждат с по-големи шансове за влизане в Народното събрание? 

 

О, да. Определено електорат, който се води националистически, но по-скоро е русофилски, отколкото националистически, ще прелее там. Виждате, че до момента и ВМРО, и НФСБ са в процента на статистическата грешка и им се дава между 1-2 процента подкрепа. Ще има голяма битка точно за този електорат и тя ще бъде между БСП, “Възраждане” и новата формация на Стефан Янев. 

Сгреши ли Европа в политиката и подхода си? 

 

Може би. Подцени изключително силната пропагандна машина, която бе разработена изцяло в интерес на Русия. Тя активира всички свои компоненти, за да може да дестабилизира политическата ситуация както в България, така и впрочем в Република Северна Македония. Крайният национализъм в двете страни е изцяло в партии, които се отъждествяват с проруски виждания. Това е видимо - дестабилизацията на Балканите е изцяло в интерес на Русия, която видимо засилва влиянието и присъствието си през Сърбия, включително и в България. 

 

Тоест - национализмът у нас е по-скоро путинофилия? 

 

 

Да, точно така. У нас е по-скоро това, отколкото истински национализъм. Не смятам, че която и да е от партиите в момента представляват реалния български национализъм. 

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7331 |19.06.2022 Седемте рилски езера изчезват до 10 години? Природозащитници пред Фрог . 0| 10385 |17.06.2022 Проф. Велислав Минеков пред Фрог: Корупцията победи. Рухна мечтата ми за нормална държава . 0| 16450 |16.06.2022 Иво Инджов пред Фрог: Лош сигнал за вота на недоверие. Жалко е, че бяха прекършени крилете на тази коалиция . 0| 9885 |16.06.2022 Любомир Аламанов пред Фрог: Някои са готови да хвърлят страната в кошмар и разруха само за да вземат процент повече

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads