Реклама / Ads
3| 9125 |14.07.2009 ИНТЕРВЮ

М. Панайотова: Младостта не е порок, а мислене извън рамка

.
Моника Панайотова
Уважавам всеки от колегите си, не зависимо дали е „нов” или „стар” депутат, казва един от най-младите народни избраници в 41-то НС.
 
 
Моника Панайотова – председател на МГЕРБ и депутат от листата на ПП ГЕРБ в 41-во Народно събрание - е един от най-младите народни представители. Тя е едва на 25 години. Магистър е по Международни икономически отношения от УНСС и със специализация „Управление на международни проекти". Председател на младежката организация на ГЕРБ. До 2008 г. е директор „Проекти и връзки с обществеността" в Института за икономическа политика. Има специализации в областта на външните отношения. Владее френски и английски.

интервю на Ана Кочева


- Вие сте една от най-младите парламентаристи, които ще встъпят в новото НС. Обикновено в България битува клишето, че младите са „зелени” и неопитни. Как ще опровергаете скептиците?

- Казват, че опитът е дете на мисълта, а мисълта е дете на действието, т.е опитът не се определя изцяло и единствено от възрастта, но и от активността. Аз лично ходех на стажове и работих почасово от 1-ви курс Международни отношения, за да мога да съчетавам ученето с практиката. След като завърших, преди да бъда избрана за председател на МГЕРБ, работех в Институт за икономическа политика.
Младостта не е порок, а възможност за по-активно участие, мислене извън рамка и по-широка европейска идентичност и респективно начин на работа.

- В коя от комисиите считате, че ще бъдете най‒полезна?

- Предвид образователния ми профил и след това професионален, смятам, че бих била най-ефективна и полезна в комисията по европейски въпроси/външна политика и комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

- Познавате ли повечето си колеги и с какви очаквания сте за тяхната работа?

- Да, с голяма част се познаваме, тъй като една значителна брой от тях са представители на ГЕРБ от самото му създаване и сме работили заедно.

- От кого от „старите” депутати сте най-респектирана?


- Уважавам всеки от колегите си, независимо дали е „нов” или „стар” депутат. Всеки един от нас е народен представител, т.е представител на гражданите на страната, а аз уважавам волята на избирателите.

- Как се отнасяте към гласуването с чужди карти?

- Безкомпромисно. Смятам, че е крайно време да се спре тази практика и вярвам, че с колегите в ГЕРБ ще го направим. Парламентът е отговорна и престижна институция, с нов подход и поведение от страна на депутатите в НС се надявам, че ще дадем тази нова визия.

- Как ще съвместите задачите като депутат и поста си на лидер на МГЕРБ. Няма ли едното да пострада заради другото?

- Не мисля, че двете са взаимноизключващи се, по-скоро взаимнодопълващи се, тъй като, за да правиш успешна политика е необходимо да имаш ресурс, воля и подкрепата на гражданите. Контактът ми с младежите ще ми помага за реализирането на успешна младежка политика в страната.

- В наверечието на мандата си като депутат какво бихте искали да видите, когато се обърнете назад след 4 години?

- Иска ми се, въпреки многобройните трудности, които ни очакват, да успеем да реализираме голяма част от заложените приоритети, така че след 4 години хората отново да ни гласуват същото доверие. За целта т.нар институционален триъгълник – изпълнителна, законодателна и съдебна власт - трябва да работи синхронзирано. Искам да знам, че всичко, което е зависело от мен, съм го дала и съм допринесла нещата да се подобрят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8388 |12.07.2009 Бойко Станкушев: Народът гласува срещу боклука! . 65| 30947 |10.07.2009 Пламен Юруков: Мартин получи два костюма и чифт очила за Синята коалиция . 16| 13608 |09.07.2009 Вилдерс: България и Румъния – вън от ЕС! . 12| 6527 |08.07.2009 Д. Кухенбекер: Съзнателно разиграват етническата карта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads