Реклама / Ads
60| 12977 |16.07.2012 ИНТЕРВЮ

Пламен Юруков, лидер на ВОТ: Моделът „Кунева” е вреден за България!

.
Пламен Юруков
Вече се води усилана предизборна кампания. Кунева ще налага статуквото, защото тя е част от него вече 22 години. Моделът й е вреден за страната. България фалира два пъти по време на прехода, има нужда от свежи пари и инвестиции, които могат да дойдот от изток, твърди лидерът на ВОТ – консерватори.
 
Пламен Юруков е лидер на партия "Воля, отговорност, толерантност - консерватори" (ВОТ). Политическата формация си е поставила амбициозни цели: да защитава „силата на личността пред властта на държавата”, да има малка държава, която „да не се бърка в дейността на бизнеса” и справяне с институционалните проблеми в България. Екслидерът на СДС аргументира своето участие в политиката с „голямото желание на симпатизантите на дясната консервативна идея. Това са хора, които са предприемчиви, инициативни и които представляват малкия и средния бизнес”. Пламен Юруков председателстваше СДС от средата на 2007 г. до края на 2008 г.

 

 Той отговори на въпросите на Фрог нюз.

 

Г-н Юруков, откриват се магистрали, но в същото време хората  излизат на протести заради скъпия ток. Как се живее между добри и лоши  новини?


Двете неща не могат да се сравняват. За много по-голямата част българи  има само една новина и тя е повишението на цената на тока. Животът е много тежък, хората изнемогват и „добрите” новини не се забелязват.

 

Възможно ли беше да се избегне това повишение, което май няма  да е последно?


То е резултат от поредица договори, които задължават компанията да  изкупува скъп ток. Като се започне от управлението на Костов и  договора с Мариците и се стигне до вятърните и соларните паркове. Но и  двете предпоставки за високата цена са резултат от договори и закон, 

които поне може да се опитаме да предоговорим и променим.

 

Вие сте известен с консервативните си разбирания, какъв модел може да „успокои” цените у нас?


Проблемът не е в цените, а в доходите. Модел, който може да направи така, че българската икономика да успее безспорно е консервативен. Той  ще заложи на много по-добро управление на институциите и създаване на  условия за укрепване на фирмите. Опростяване на данъчната система, осигуряване на достъп до външни пазари и наливане на свежи пари в икономиката.

 

Преди няколко дни политологът Андрей Райчев предрече челен  сблъсък между новата партия на Меглена Кунева и ГЕРБ по отношение на  модела на управление. Толкова ли са революционни идеите на бившият  министър от тройната коалиция?


Г-жа Кунева е част от статуквото от последните 22 години. От началото  на прехода е в Министерски съвет, а след това 10 години в управлението при две правителства. Ако имаше нещо ново, което да предложи и приложи тя щеше да го направи много отдавна. Провежда се скъпа кампания вече година и половина, но нищо смислено не е излязло нито от нея, нито от някой от приближените й. Изказването, което цитирате също е част от тази кампания. Целта на този проект не е промяна на статуквото, а неговото укрепване. В този смисъл проектът и е дори вреден за България.

 

Финансовият министър Симеон Дянков се похвали, че сред отличниците в ЕС, изрази също задоволство от намаляването на лихвите по еврооблигациите.  Каква е позицията на вашата политическа формация ВОТ  по тези въпроси?


България  е с добра фискална дисциплина, защото фалира два пъти – един път 1990 и втори път през 1997 година. Това, което сега се случва в Гърция, Испания и Португалия при нас се случи преди 15 години. Доброто пласиране на емисията  е добра новина. Но единственото следствие от нея е, че ще останат малко повече пари в бюджета –  примерно 10 млн на месец, при положение, че само пенсиите са 700 млн. месечно. С тези пари ние плащаме стар дълг и го заместваме с нов. Те не влизат в обръщение на икономиката, а от това имаме нужда най-много в момента.

 

Според нас трябва да се търсят спешно преки чужди инвестиции, които да се влеят реално в българската икономика. В сегашната ситуация на световната икономика подобни възможности има само на изток от нас. 

Успоредно с това трябва да се вземат и спешни политически мерки за повишаване на квалификацията и производителността на работници и служители.

 

Напоследък Кунева, евродепутатът Слави Бинев, Жорж Ганчев и  други лидери на нови политически субекти активно се изявяват медийно и протягат ръце към властта. Къде сте вие в тази надпревара?


На съвсем различно място. Ако те протягат ръце към властта, ние сме в политиката, за да променим грешния модел на управление от началото на прехода. Всички останали са съблазнени от възможността да привлекат многото гласове, които не подкрепят нито една от настоящите парламентарно представени партии.

 

Не е ли рано за предизборна кампания?


Никога не е рано. Всеки политик трябва да действа така, че все едно на  другия ден е на избори. Това прави действията му отговорни към тези, които ще гласуват за него.

 

Какъв ще е залогът, според вас, на изборите догодина?


Много голям. От тези избори зависи дали ще продължим да се въртим в кръг или ще се постави началото на промяната, която може да доведе до добро управление и икономически растеж. Видя се, че промяната не може да дойде от големи партии, особено от такива, които са създадени набързо и след това също толкова бързо се разпадат. Промяната трябва да се налага постепенно и волята за нея ще дойде от малките партии, защото те са носителите на нови идеи.

 

Вие ще търсите ли съюзници и в коя част на политическия спектър ще се оглеждате за такива?


Консерватизмът е в дясното политическо пространство. Естествено е да работим в близост с партии от този спектър.

 

БСП заявиха, че ще бъдат победители на следващите избори,  другото щяло да е провал. Същата заявка направи и Меглена Кунева. Реалистични ли са тези надежди или става дума за обикновена пропаганда?


Пропаганда е. БСП  не могат да прескочат 15-18%, в които са затворени, а за партията на г-жа Кунева изобщо не е ясно дали ще успее да влезе в парламента.

 

С какво вие ще печелите привърженици? Цени, данъци, такси?


Единствено ние предлагаме промяна на управлението чрез смяна на неговата матрица. Тръгваме по-дълъг път, не обещаваме вълшебна пръчка, но сме сигурни, че вървим в правилната посока. Предлагаме да променим така условията за работа на фирмите, че те да се освободят от многото бюрокрация, излишен и затормозяващ контрол. Ще осигурим потоци от финансов капитал и ще отворим врати за нови пазари на българските производители.

 

Не ви ли се струва, че хората вече ще избират според джоба си, а не заради обещания за светло бъдеще?


Надявам се да е така. До сега винаги са гласували ПРОТИВ някой, а не ЗА себе си. За това спомагат и манипулациите на медии, социолози и политици. Някои от тях са се научили да използват омразата към самите тях в оръжие.

 

Знам, че следите процесите в СДС. Какво очаквате да се случи там след избора на нов председател?


Нищо съществено. За пореден път СДС не успя да се обедини около разумна цел.

 

Коментирайте, моля ви, решението на Найден Зеленогорски да напусне „сините” и да отиде при Кунева, както и Прошко Прошков и останалите, които сториха същото, но оплаквайки се от Иван Костов в ДСБ?


Това са хора, които са живели винаги от политиката. Тя им е осигурявала работа, пари и влияние. Когато виждат, че партията, която ги е хранила до сега вече не може да го прави, те си търсят друга, където вероятността да седнат на пълна трапеза е по-голяма.

 

Смятате ли, че българският избирател знае достатъчно за консервативния модел? Дайте ни примери, където той е убедителен и предпочитан?


Българският избирател вече знае, че да сменя безцелно хората, които управляват, не води до подобряване на живота му. Достигнал е до извода, че трябва да се промени системата. Знае достатъчно за това какви са проблемите в икономиката, правораздаването и политиката. 

Това, което ние сме направили е, че сме подредили решенията в стройна система и последователност. За това, когато говорим  за консервативен модел той е много лесно разбираем. Консервативният модел на преки избори и прозрачност на администрацията, както и на малка, но добре подготвена администрация е прилаган много успешно в началото на ХХ век у нас. Именно на тези управленски практики България прави огромни крачки към просперитет по онова време. Много хора не могат да повярват, че нашите прадядовци са построили железопътната линия Бургас-Ямбол за 9 месеца. И то при тогавашните условия за работа. 

Когато има прозрачност и откритост нещата се случват. За сравнение на нас ни трябваха 4 години за 19 км от магистралата от Перник до Долна Диканя.

 

Какво очаквате да се случи в страната в следващите месеци, става дума за бизнеса и икономиката?


Нищо по-различно от  случващото се до момента. Не виждам от къде може да дойде повишение на доходите, както не виждам и условия за растеж. В бизнеса ще фалират фирми, които ще освободят поле за по-издръжливите си конкуренти. Свитият вътрешен пазар ще принуди много от тях да търсят външни пазари, което като краен резултат е нещо положително.

 

Повечето българи се интересуват единствено от повишаване на доходите, защото не живеят добре. Какво ще им кажете?


Да не се надяват на решения с магическа пръчка. Първо трябва да подкрепят на изборите тези, които ще осигурят инвестиции от чужбина и по-добри условия за работа на българските фирми. Същевременно трябва да си повишават знанията и квалификацията, за да имаме висока

производителност. Богатството за една нощ е един от митовете на извратения ни преход. Създадените милионери и богатите бандити не са примера, който ще ни изведе напред.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13253 |12.06.2012 Пламен Юруков: Да правим пари от услуги и производство, а не от подкупи . 91| 9084 |03.02.2012 Проф. Пламен Легкоступ: Образованието да бъде стратегически приоритет на държавата . 18| 11663 |12.01.2012 Борислав Геронтиев: Днешният лидер е направен по малка кройка . 20| 8221 |28.11.2009 Любен Петров, кандидат за лидер на СДС: Време е да живеем добре, стига оправдания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads