Реклама / Ads
18| 7731 |15.01.2024 ИНТЕРВЮ

Проф. Чуков за ФрогНюз: Събитията в Газа ще повлияят на България за Шенген

.
Проф. Владимир Чуков
"Близкият изток за пореден път е на път да дестабилизира света. Хутите влияят директно на световната икономика - оказа се обаче, че големите потърпевши са Китай. Случващото се в ивицата Газа пък ще повлияе за възхода на националистите и крайнодесните партии на европейските избори в началото на юни. Възходът на крайнодесните е изключително неприятен, тъй като ние чакаме дата за присъединяване в Шенген по суша. Ситуацията в южната част на Червено море е безпрецедентна. България, като страна, която е нападната, не може да няма отношение. Нашите моряци се намират в неизгодна ситуация".
 

Това каза пред ФрогНюз арабисът и експерт в областта на политиката на Близкия изток проф. Владимир Чуков.

 

Ето и цялото интервю:

 

Професоре, вчера станаха 100 дни от началото на конфликта между Израел и Хамас - каква е равносметката за тези сто дни?

 

Не можем да кажем нещо оптимистично. Не бих казал, че човечеството може да се гордее с това, което наблюдаваме в ивицата Газа. Става въпрос за най-продължителната и най-кървавата война между Израел и Хамас. 


Всичко започна с терористичния акт на Хамас на 7 октомври, когато по най-варварски начин убиха 1200 граждани на Държавата Израел. Не става въпрос само за евреи, само за граждани на Израел. Видяхме колко много чужденци бяха ударени - особено много бяха терористичните актове над тайландците. Това е насилие, което силно ескалира в тази част на света. Не че тя някога е била мирна, но това е нещо безпрецедентно. 






Ако можем да обобщим какво се случи след 100 дни военни действия, то в никакъв случай не можем да бъдем оптимисти. Не можем да кажем, нито че виждаме края, нито че има светлина в тунела. Напротив - много сложна остава вътрешнополитическата ситуация в Израел, много сложна е и ситуацията сред палестинските групировки, сложна е и регионалната ситуация - в околните арабски страни. Никой не изглежда да може да повлияе на ситуацията - нито ние, Европейския съюз, независимо от факта, че сме основният спонсор за палестинците - над 50% от парите за палестинците даваме ние, европейците, нито САЩ, които са водещата сила. 


Данните на Хамас - над които слагаме въпросителна, са за убити 24 хиляди човека, за около 80 хиляди ранени. Равносметката за сто дни е 100 хиляди убити и ранени. Пак казвам обаче - това са данни на Хамас, може да не са точни. Това обаче със сигурност е най-кървавата драма, която наблюдаваме, включително с нейните резонанси.


Виждаме какво става в Йемен, виждаме и Сирия, и Ирак, където има много силен напън на проиранските групировки. Страх ме е да кажа, че Близкият изток за пореден път е на път да дестабилизира света.

Вчера гледахме в български ефир интервю с един от лидерите на хутите, който каза, че двамата българи на борда на първия кораб, отвлечен от групировката - Galaxy Leader, са добре. Каква е целта на хутите - защо отвличат търговски кораби? Само икономически последствия ли целят или още нещо?

 

Вчерашното интервю, което гледахме, беше с един от лидерите на хутите. Най-големият лидер, Лидерът на хутите се казва Абдул-Малик ал-Хути. Във вчерашното интервю не чухме нещо ново, което да не знаем - че задържането на кораб, чийто корабособственик е израелски гражданин, се използва за натиск върху израелската държава с оглед тя да прекрати ударите в ивицата Газа. Според тях това е силна помощ за палестинците в Газа. 






Случващото се в Газа има отражение в огромните палестински митинги, които виждаме вече сто дни. В събота в 145 града в света в над 30 държави хора излязоха на улиците - особено в Германия, Италия, Франция. Това е големият директен резонанс на ивицата Газа - огромните миграционни потоци. Не съм съгласен с изводите, че това няма да повлияе за възхода на националистите и крайно десните партии на европейските избори в началото на юни.


В същото време, хутите влияят директно на световната икономика. Бяха прекъснати вериги за доставка. Вчера фабриката на Тесла в Германия обяви, че прекратява работа, тъй като части от Китай не могат да стигнат до Германия. 


Преди САЩ и Великобритания да нанесат удари, атаките бяха срещу 27 кораба. Приходите от Суецкия канал на база миналата година са с 40% по-малко. 28% пък е намалял общият трафик през Баб ел Мандеб и Суецкия канал. Много са цифрите, които показват, че хутите прекъсват жизненоважна пътна артерия в световната икономика. Това е важен морски път, който свързва Азия и Европа. 


Всичките атаки са срещу кораби, които имат отношение към Израел - било то израелски кораби, било то на път към Израел или излизащи от Израел, кораби, свързани с Великобритания и САЩ. Оказа се обаче, че големите потърпевши са Китай. Вече споменах, че много от доставките от Китай не могат да бъдат направени. Заобикаляйки хутите, големите търговски кораби минават през нос Добра надежда в Африка и променят пътя си - вместо да използват традиционния път до Атина, те отиват до Ротердам. До 2052 година цели 67% от Атина е китайска собственост, дадена на концесия. Това идва да подскаже, че Китай няма да стои със скръстени ръце.






Вчера видяхме, че китайския външен министър от Кайро предложи свикване на международна конференция за мир в Близкия изток. Причината е, че конфликтът ерозира китайската икономика и нейният темп на развитие. Преди около десетина дни разбрахме, че Китай прекъсва и доставките на нефт от Иран, тъй като Иран рязко вдигна цените на нефта, който изнасят въпреки ембаргото, наложено от САЩ. 


Ситуацията в южната част на Червено море е безпрецедентна. България, като страна, която е нападната - говоря за двамата наши сънародници, трябва да обърнем много сериозно внимание и респективно да спомогнем. България не може да няма отношение. България е тази, която се грижи за своите граждани, независимо в каква ситуация са и колко време ще продължи. Най-вероятно на ниво ЕС ще има някаква интервенция. Естествено, не си мислете, че това ще бъде както при американците и британците - с нанасяне на удари. По-скоро ще е патрулиране, каквато е мисията “Пазител на просперитета”, която се води от кораби на няколко нации, включително САЩ.

Какви са рисковете за България - споменахте някои възможности, свързани с двамата отвлечени българи и възходът на крайнодесните формации, какво още?

 

Възходът на крайнодесните е изключително неприятен, тъй като ние чакаме дата за присъединяване в Шенген по суша - нещо с огромен ефект върху българската икономика. Ако събитията от Нидерландия се повторят - там изненадващо крайният националист Герт Вилдерс спечели изборите. Не бих се учудил, ако такова нещо се случи и в Австрия през септември и “Партията на свободата” на Херберт Кикъл спечели изборите. Тогава наистина ще сме в много неприятна ситуация. То ще е следствие от ежеседмичните демонстрации на пропалестински елементи, които се случват в цяла Западна Европа. В Източна Европа такива демонстрации няма, но ние сме обвързани със ситуацията в Австрия.






Относно нашите моряци - те се намират в неизгодна ситуация, чисто персонално. Това за капитана и заместник-капитана на този танкер. По силата на морските правилниците, те не могат да напуснат танкера, докато той е в плен. Предполагам, че България по някакъв начин е участвала в преговорите. Според изтеклата информация Филипините са били много активни, тъй като част от екипажа бил филипински. Отварям една скоба - една британска компания за охрана предлага много интересенподход как да предпазят корабите си от хутите: като на всеки кораб приемат поне по един китаец на борда. Така китайското присъствие би гарантирало спокойствие. Това е дребна хитрост. Всичко това обаче говори за изключително неприятна ситуация, в която изпадна този сектор и световната икономика.

 

Интервю на Илияна Маринкова 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 12393 |15.01.2024 Георги Захариев пред ФрогНюз: Финансовите ни навици не са добри. Българинът обича да ползва сега и да обеднява в бъдеще . 9| 10850 |13.01.2024 Адвокатката на Мехран пред ФрогНюз: Задържането му е абсолютно незаконосъобразно, няма никакъв смисъл освен сплашване . 25| 10061 |12.01.2024 Владимир Славенски за ФрогНюз: Альоша символизира униженията към българския народ, извисява се дори над Васил Левски в Пловдив . 1| 7261 |12.01.2024 Доц. Джеймс Йоловски за ФрогНюз: Водещият проблем в бюджетната ни политика е нарастването на текущите разходи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads