Реклама / Ads
2| 14341 |16.05.2017 ИНТЕРВЮ

Проф. Христова за Фрог: Реформи не се правят с разчистване на сметки

.
Завърши първият модул от обучението на политици в Института за политика, основан от политическия психолог проф. Антоанета Христова и бившият народен представител Калина Крумова. Предстоят още 4, като последният ще бъде проведен през януари 2018 г. Засега само кадри на БСП и ГЕРБ преминават през обучението. „След всеки избор, идват нови министри на власт и винаги се започва отначало. Това е тежък проблем за всеки, който си върши работата и зависи от конюнктурата. За да помогнем това да се случи, създадохме Институт за политика”, разказва пред Фрог нюз Христова.
 

- Проф. Христова, заедно с Калина Крумова основахте Институт за политика. Каква е неговата цел и има ли интерес към него?


- От доста години съм на терена на анализа на политическото поведение на политическата класа. Имам впечатление от проблемите на хората, които стават политици, имам впечатление от очакванията на хората към тях. Всеки, който иска да управлява, трябва да може да продължи добрите практики на предишните политици, да влезе със скорост в управлението, а не тепърва да се учи. Ако Франция има ЕНА, защо България да няма Инстут за политика? Нашата цел е да създадем среда за младите политици. Именно за това създадохме политическа академия. Всеки курс в обучението се състои от 5 модула – по 1 седмица всеки.  Зад него застана БАН. Миналата седмица се проведе първият модул. Цялото обучение завършва през януари. Тези модули са съставени от различни видове предмети. Те са насочени към няколко групи знания и умения – например,  базисни знания в политиката. Учи се какво е политика, какви видове идеологии има, какви са ценностите в политиката, какво е конституционно право, каква е историята на нашето конституционно право, каква е историята на нашия парламент, защо имаме точно този парламент, какво е религия, как тя създава ценностите... Втората група предмети е психологически ориентирана и е свързана с умения да разбираме другия, с умения да чувам другия, с умения да водим преговори, с лидерски умения. Политикът трябва да умее да съчетава страшно много идентичности – той е член на една комисия, на партия и пр. и трябва да може да ги съчетава, независимо, че често те са в конфликт. Третата група са секторни политики – външна политика, национална сигурност, икономика, финанси, здравеопазване, култура и т.н. Всички лектори съчетават знание и практика. В първия модул взеха участие проф. Екатерина Михайлова, Калин Георгиев, Радослав Точев, Чавдар Кискинов,  Христо Мутафчиев и много други.

 

- Бихте ли посочили конкретни имена, изявили желание да посещават вашата Академия.


- Лидерите на двете най-големи политически сили заявиха интерес за участие на техни политици. В първия курс участват Георг Георгиев - зам.-външният министър, кметът на Банкя, на район „Надежда”, на „Овча купел”, общински съветници. Народните представители от БСП Богдан Боцев, Виолета Желева, Надя Клисурска – Жекова, Пенчо Милков, Ваня Богданова, Петър Витанов, Тодор Байчев, както и МГЕРБ също посещават нашия институт. Всички те избраха за своя патрон Паисий Хилендарски, водени от неговите слова: „О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречиш

Болгарин... Или не са имали Болгаре царство и господарство Ти,

Болгарино, не прелщайся, знай свой род и язик...”

 

- Каква е причината да няма интерес от другите партии?


- Не мога да я обясня и не искам да го правя. Надявам се, че са изчаквали старта, за да видят резултата.

 

- Кой спонсорира Института по политика?


- Искам да подчертая, че наши спонсори не са фондации. Самите партии плащат обучението на своите кадри.

 

- Каква е оценката Ви за политиците в сегашния парламент?


- Различно оценявам различните политици. Някои са добри, други се опитват да се учат в действие и да напипват вярната посока. Има такива, които и да се опитват, и да не се опитват не могат да го направят.

Българите не харесваме политиците си, не ги смятаме за елит. Ние никога нямаме да имаме елит, ако не предлагаме добро и качествено образование. Опитвам се чрез образование да създам искрица там, където може да се промени чрез тези, които сега се появяват в политиката.  

 

- Каква е най-често допускана грешка от нашите политици?


- След всеки избор, идват нови министри на власт и винаги се започва отначало. Това е тежък проблем за всеки, който си върши работата и зависи от конюнктурата. След като бива назначен, съответният министър среща рамката, с която трябва да се съобразява, разбирай несменяеми хора от администрацията, различни интереси и така умират всички идеи за реформа. Необходими са професионални политици и личности.

 

- Какви са очакванията Ви за третия кабинет на Борисов?


- Очаквам силна мотивация за пълен мандат. Ще има по-голям стремеж за чуваемост към общественото мнение. Очаквам ГЕРБ да засили център дясно с такива политики, които да не дават възможност други малки десни формации да покрият терена. Политическото пространство трябва да се окрупнява. Очаквам БСП да се стабилизира и да влезе в ролята на ефективна опозиция.

 

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 19191 |27.04.2017 Адв. Екимджиев за Фрог: Цацаров и Борисов действат в тандем . 4| 14443 |04.04.2017 Иван Бояджиев пред Фрог: В Петербург се вижда почерка на „Ал Кайда” . 5| 16670 |31.03.2017 Адв. Ботев за Фрог: Прокуратурата отказва да разпита Борисов за КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads