Реклама / Ads
2| 7722 |24.01.2008 ИНТЕРВЮ

Кр. Райдовски: Покровителстваната контрабанда не е спирала нито за миг и след 10 ноември

.
„Скритият транзит се осъществява по времето на всички правителства след 10 ноември от физически лица, някои от които са били служители на бившата ДС, печалбите са огромни и се разпределят между много малко на брой хора”, твърди ексразузнавачът Красимир Райдовски.
 

 

 Интервю на Елизабет Дафинова

 

- Г-н Райдовски, как ще коментирате разразилия се в МВР скандал около сръбския наркотрафикант Будимир Куйович? Ехото от него още не е заглъхнало и има изгледи да тътне още дълго.

- Ако в България имахме ранг листа на топидиотиите за годината  сред два пъти върнатите гори на царя Сакскобургготски, братската любов на шефа на пътния фонд Веселин Георгиев, номинацията на Бриго Аспарухов, делото срещу Елена Костова и пършивият митинг срещу посещението на Путин, вероятно скандалът “Куйович” би заел първото място.

Случаят “Куйович” е в резултат на това, което се случва в МВР след дворцовия преврат от 10 ноември 1989 г. В продължение на близо 20 години политически сили целенасочено влияят и формират негативно обществено мнение и отношение към спецслужбите и МВР, служителите се демотивират, занижен контрол и слаба дисциплина, периодично некомпетентно ръководство, което обслужва чисто  нечии партийни и корпоративни  интереси. Създават се условия за корупция сред личния състав на министерството. А обстановката в МВР през различни периоди от време е умален модел на това, което се случва в цялата държава. Сега за първи път шефът на вътрешното министерство публично обяви причините за освобождаването  на висш началник и отвсякъде гракнаха срещу него. По стара българска традиция, така и този сериозен професионален скандал, който е заченат още през 2002 г., се използва от представители на опозицията – парламентарна и вътрешнопартийна в БСП - за реализиране на политически цели на хилавата парламентарна опозиция и разчистване на лични сметки в  социалистическата партия.

Поведението на старши и висши офицери на МВР, ангажирани със скандала, е недопустимо от морална и професионална гледна точка.

Нормалното е началниците на специалните службите да са пестиливи в своите публични изяви и присъствие в медиите. А сега те с охота обикалят медиите като пчелички и хленчат в ефир като насрани малки деца пред строгата възпитателка в детската градина.

Като на всеки обикновен поданик, информацията ми относно случая „Куйович” е от медиите, които в последните седмици го експлоатират активно, преследвайки различни цели, определяни от издателите им. Определено привличат вниманието някои сериозни противоречия в изявленията на засегнатите от скандала.

По случая беше изнесена неправомерно толкова много секретна оперативна информация, т. нар. класифицирана информация, че на човек му настръхват косите. И за съжаление, този път не от услужлива медиа, преследваща и обслужваща нечия политическа или корпоративна цел. (Спомнете си случая с публикувания преди години от доктора по история Димитър Иванов-Гестапото секретен доклад на НСС в приватизирания от него вестник на БСП “Дума”.)

По скандала “Куйович” секретната информация е тиражирана в публичното пространство без всякакъв свян от тези, които по силата на служебното си положение, са длъжни да я опазват. Така че оттук нататък, който каквото и да каже по темата, вече няма да  бъде секретна информация. Безспорно е, че специална парламентарна анкетна комисия ще разследва скандала, независимо от някои опити за шикалкавене в момента. Но за да бъде ефективна работата на комисията, тя задължително трябва да намери отговорите на редица основни въпроси:

- обект ли е на оперативна разработка Куйович и най-вече откога?

И преди, и сега, нормативните документи за работа с оперативния отчет определят сроковете за реализация на всяка т. нар. оперативна разработка в зависимост от нивото, на което се намира.

 - какви са оперативните съображения за изготвянето на български документи за самоличност на Куйович, за когото има информация, че в продължение на години нарушава законите и не само българските?

 - кой е изготвил предложението за издаването на българските документи за самоличност, кой е бил съгласен и кой го е утвърдил? Всеки документ в МВР носи своите задължителни реквизити. От тях ще стане ясно кои оперативни работници и ръководители са били съпричастни и носят отговорност.

Да изготвиш документи за самоличност на второ лице с лични данни на съществуващ гражданин в същото реално време, според теорията е нещо като професионална полюция. Не подценявам възможностите никому и, опазил ме Бог, не искам да наскърбя никого, но изграждането на легенда за придобиване на чужда самоличност е изключително сложна дейност с много измерения и предполага огромен ресурс от оперативен инструментариум и опит, с какъвто едва ли разполагат в Разград. 

img_8785.jpg
 снимки Вяра Йовева

– Осигуряват ли високопоставени служители в МВР „чадър” над наркотрафика през България или поне на част от него? Възможно ли е скандалът да е резултат от борба за надмощие на различни среди в МВР?

- През последните години е написано и изговорено много за  протекции от страна на високопоставени служители на МВР над наркотрафиканти. Лично аз не мога да си представя или допусна, че сред ръководния състав в МВР би се намерил човек с толкова деформиран морал. Има случаи на установени редови полицаи и младши офицери, както и началници, които по един или друг начин са осигурявали “чадър” над улични дилъри. Те своевременно са били уволнявани и предавани на съдебните органи. Така е навсякъде по света, където има  производство и разпространение на наркотици,

така ще е и у нас. Ще става и по зле, особено когато държавата не съществува или е слаба!

Твърденията на комисар Димов за мен са в резултат на емоционална свръхнатовареност и не са обективни. Самият той, както се очакваше, се отказа от тях в прокуратурата. Така става винаги, когато някой първо приказва, а после мисли. Колкото и да не им харесва на някои, само по себе си обстоятелството, че Румен Петков е първият министър, който след 10 ноември  публично обяснява защо е освободил висш началник, (който му е и близък),  за мен е изключително положително.

Не мисля, че скандалът “Куйович” е в резултат на борба за надмощие между  различни групи в и извън МВР. От противоречията в публични изявления на Илия Илиев относно Куйович става пределно ясно, че са допуснати сериозни нарушения. Реакцията на министъра е адекватна и говори, че МВР вече не е онова разградено ТКЗС, с което бяхме свикнали през последните години и това явно не се харесва на определени среди. Особено в неговата партия. 

– В тази връзка какъв сигнал дава ръководството на БСП със съгласието си за парламентарна анкетна комисия по случая, която да разследва и поведението на действащите лица? Ще бъде ли сменен Румен петков като министър и това ще разклати ли по някакъв начин БСП?

- През първите посттоталитарни месеци както бившите комунистически лидери, така и новоизлюпените демократи (бивши партийни и комсомолски секретарчета) ежедневно целенасочено насаждаха омраза към МВР и особено към ДС. Първите си купуваха индулгенции за минали грехове, а вторите за бъдещите си такива.

По-късно, когато усетиха силата на информацията и възможностите, които тя дава да се управлява държавата и да се манипулира обществото, започна непрекъсната борба за овладяване на МВР  и приватизиране на придобиваната оперативна информация във всичките й форми. Това е процес, който продължава при всички правителства, не е секнал и досега. В ръководствата на всички партии, управляващи или в опозиция, съществуват хора, които вечно са недоволни от министъра на вътрешните работи и се стремят да овладеят МВР. Това е особено характерно  за лица, които вече са били на ръководни длъжности, считат се за незаменими и ощетени, и търсят непрекъснато възможности да доказват колко са недооценени велики професионалисти.

В случая не мисля, че ще има каквото и да е отражение върху  обстановката в ръководството на БСП, което би довело до неговото дестабилизиране. Нещо повече, след оповестяване на резултатите от работата на парламентарната анкетна комисия, независимо, че ще бъде направен опит да бъдат ползвани те срещу Румен Петков от негови партийни опоненти, той ще излезе с по-стабилни позиции от цялата история. Нямам никакво лично отношение към Петков, почти не го познавам. В случая обаче той постъпи като министър на вътрешните работи, който знае какво прави!

- Доколко е вярно, че макар и ДС вече да не съществува, нейните канали за производство и търговия с амфетамини са живи и се използват още от определени групи в МВР? 

- Всяка една сериозна служба в големите държави захранва извънбюджетните си сметки с контролирани контрабанди сделки с цигари, оръжие и за съжаление, с трафик на наркотици. Истината е, че до 10 ноември българските служби не правеха изключение в тази практика. За никого вече не е тайна, че структурите на “Кинтекс” се занимаваха с подобна дейност, контролирана от ДС. Категорично твърдя, че до 10 ноември 1989 г. конвертируемата валута, придобивана от тази дейност, постъпваше изключително и само в държавната хазна и се изразходваше за държавни нужди. По онова време на никого от хората, които осъществяваха тази дейност – контрабандна търговия с цигари, оръжие и каптагон, не му минаваше и мисъл  през главата, че е възможно да задели дори долар за себе си. И не поради страх от санкции, просто тези хора бяха с друг морал. Каптагонът се произвеждаше, но не се продаваше на територията на България. И най-върлите измислени антикомунисти, защото в България автентични отдавна няма, не могат да не признаят, че наркоманията в страната ни се развихри с началото на т. нар. “демократичен преход”. Нарковълната не пожали и някои от децата на родителите и идеолозите на този преход.

След дворцовия преврат технологията на т. нар. “скрит транзит” беше успешно приватизирана. Скритият транзит се осъществява по времето на всички правителства след 10 ноември от физически лица, някои от които са били служители на бившата ДС, печалбите са огромни и се разпределят между много малко на брой хора. Твърденията, че по този начин се финансират политически партии, са митове и легенди. Не споря, че в разпределението на печалбите не участват и т. нар. политици. Това обаче не означава, че с придобиваните по престъпен начин огромни средства се финансират политически партии.

Известен е случаят с нелегално произведените цигари “Три 5” през 1995 г. На премиера Виденов беше направено предложение от представители на ръководството на МВР заловените цигари да бъдат изнесени в Китай и печалбата да бъде преведена в бюджета на министерството. Той категорично се противопостави и цигарите бяха унищожени. Обстоятелството, че определени количества се появиха на пазара, говори, че част от тези цигари е била укрита. През 1997 г. шефката на пресцентъра на Дирекция на националната полиция, известна журналистка, която днес продава морал, има обща фирма с  италиански търговец на оръжие  с инициали И.Т.  А и не само с него. Пак по онова време по предложение на министър Бонев Иван Костов освободи секретари на МВР без никакво приемливо за обществеността обяснение. След това единият от тях стана консултант на “Амигос” и Доктора. На децата на Елка Владова беше отказано продължение на правото на пребиваване в САЩ. Главният секретар на МВР Бойко Борисов освободи директор на ДНП след случая с убийството на кораба, който превозваше контрабандни цигари. Разкрити са няколко лаборатории за производство каптагон, задържани са дребни риби. Имената на големите играчи са известни на всички, но до ден днешен  срещу тях няма никакви санкции. Някои от тях получават допуск от Цвета Маркова за работа с класифицирана информация. 

– Каква е ролята на бащата на Фатик в аферата с амфетамините и връзката с високопоставените полицейски служители? 

- Не е тайна, че един от хората, които работеха за българската държава в тази сфера преди 10 ноември, беше и покойният баща на покойния Фатик. И какво от това? Кой е доказал каквато и да е негова вина за каквото и да е? През 1996 г. негов икономически съветник беше един от най-известните депутати на СДС. Днес най-яростни обвинители, негови и на сина му, са тези, които след 1997 г. имаха прекрасната възможност поне да направят опит да докажат част от обвиненията си, когато управляваха държавата и държаха цялата информация в ръцете си. Какво направиха от 1997 до 2001 година? НИЩО! А днес продължават да се борят като прасета с тикви!

Във връзка със случая “Куйович” отново се реанимира и митичният приятелски кръг “Монтерей”. 

- Да, за него не пропусна възможността да се изкаже и Дядото- Дърева. И тя ни чете нравоучения, забравила какви ги вършеше със своя  вожд и учител... Познавам всички от т. нар. кръг “Монтерей”. Познавам и част от помиярите, които периодично се примъкват, за да демонстрират престижна близост с “Монтерей”. С Виктор Вълков, за когото едва ли би се намерил човек, който да каже нещо лошо, смея да твърдя, че съм приятел.

Господин Любен Гоцев е друг случай. Според мен той е идеологически и професионален ренегат, но е непочтено да се твърди, че има отношение към случая “Куйович” и изобщо към наркобизнеса, когато и да е било. Пред своя любима журналистка в телевизионния канал “7дни” наскоро той каза нещо, което ме изуми. Че СДС никога нямало да му прости, че като шеф на предизборния щаб на БСП спечелил изборите през 1990 г. и това била причината да го преследват вече толкова години. Прав е човекът като казва, че е стар и болен... Защото той лично с нищо не е допринесъл за победата на БСП. По онова време всичките СДС –та по света да бяха се  събрали, пак не бяха в състояние да спечелят изборите! А неговият приятел и ръководител, покойният г-н Луканов, който правеше всичко възможно социалистите да загубят изборите и твърдеше, че СДС печели, беше бесен от победата на БСП. Много факти и обстоятелства  от онова време могат  да бъдат припомнени на  г-н Гоцев.

Уважаваният от всички нас г-н Гоцев в началото на 90-те години е съдружник или член на ръководството на:

-СЛЪНЧО АД

-ФИЛИМКО АД, в нея е съдружник със сегашния министър Даниел Вълчев

-НАЦИОНАЛЕН ПРИВАТИЗАЦИОНЕН ФОНД “СВЕТИ НИКОЛА”

-ЧАПЛАЙН ФИЛМ ООД

-ЧАП ХОЛДИНГ ООД

- ЧАП ШОП ООД

-ЧАП МЕДИЯ ООД

-ДИТЕЛ ООД

В “ДИТЕЛ” ООД  е съдружник с господин Тенчо Тенев, запознавал ме е с него през 1992 г. в хотел “Орбита”, където той, г-н Гоцев, имаше кабинет и всички му стояха мирно

-ПЕНИ ООД

-ПАРАМ И КО ООД

-Б-7 ООД

В тази фирма г-н Гоцев доказва, че парите нямат партийна окраска и не миришат. Той е съдружник с г-жа Елка Владова, една от най-близките приятелки и за известен период работодателка на г-жа съпругата на г-н Йордан Соколов. Същата Владова, която отне задграничния паспорт на  покойния вече Андрей Луканов и така влезе в друга началническа орбита.

-КОНСУЛТ 95 ООД

-САТ ДЕЙТА ООД

-РЕКОРД АД

-СБР ООД

-ИНДУСТРИАЛНА ХОЛДИНГОВА КОМПАНИЯ

-САМКО ООД

-ФЕНИКС РЕКОМ АД

-НАФТЕКС БЪЛГАРИЯ ХОЛДИНГ

ПЪРВА ИЗТОЧНА ПАТРОЛНА КОМПАНИЯ

-НС НА МОБ “СВЕТИ НИКОЛА”, по-късно ТЪРГОВСКА БАНКА ИНВЕСТБАНК.

img_8_copy.jpgКато представител на БПЦ в надзорния съвет на банката е г-н Кирил Льосков, главен секретар на ловешката епархия. Той е посредникът в отношенията между Гоцев и НВ СИМЕОН ВТОРИ.

Съдружието на г-н Гоцев с Тенчо Тенев, който, ако се вярва на пресата от онова време, е имал фирма “НОРД”ООД, чрез която е държал фабрика за цигари в Хасково, дава известни основания да се предполага, че г-н Гоцев е имал отношение към бизнеса с цигари. Вярно е, че някакъв Шишков или Шишманов не можа да докаже своите твърдения за контрабандните канали за цигари на Гоцев и беше осъден от него, но един човечец от  Свиленград как би могъл да си го мери с генерал Гоцев?! А също - и бизнеса с петрол и петролни продукти, защото в “Орбита” беше ситуирана и известната по онова време “Първа източна петролна компания”. В нея Гоцев е член на ръководството и съдружник чрез фирмата си “Дител”ООД.

 По-късно, пак според пресата по онова време, г-н Тенев прехвърля собствеността на “НОРД”ООД на покойния днес Тодор Толев и Славчо Христов. Тогава стана известно, че и българският зет на г-н Иван Костов е член на управителния съвет на “НОРД”ООД.

Непочтено е и да се обвързва Ангел Стойчев със случая “Куйович” и наркобизнеса, само защото синът му бил набеден за връзки със заловения пловдивски полицай, придружавал пратка амфетамин. Не можем да виним родителите за дейността на децата им, още повече, когато няма категорични доказателства. Да не забравяме, че има и други синове, които са доказани извършители на престъпления. А бащите им са я в парламента, я в правителството...

 

(Дали ще проработи новосформираната Държавна агенция „Национална сигурност” и за отношенията власт-медии четете утре.)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5927 |23.01.2008 Александър Божков: Полицаят все още преобладава в столичния кмет . 3| 6074 |22.01.2008 Стефан Воденичаров: България е на ръба на енергийна криза . 4| 11126 |01.02.2008 Д-р Даниела Найденова: броят на жените и мъжете алкохолици вече е равен . 18| 9033 |21.01.2008 Хачо Бояджиев: ЦРУ и МИ-5 стоят зад отстраняването на Иван Славков от МОК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads