Реклама / Ads
70| 16930 |19.09.2011 ИНТЕРВЮ

Стефан Гамизов: Духовните деца на Живков тероризират България

.
Преватизираха Държавна сигурност и я превърнаха в мощна корпорация, казва лидерът на Гражданска лига за България
 

Стефан Гамизов е лидер на Гражданска лига за България, собственик на консултантска компания за предотвратяване на лоши бизнеспрактики. Интересите му са насочени и към корупционните схеми в енергетиката, тайните зависимости между Русия и България, ислямизма и националната сигурност. Стана популярен с нетрадиционните си прогнози и анализи за политическото бъдеще на страната.


интервю на Стойко Стоянов


- Г-н Гамизов, през октомври предстоят два сериозни избора за президент и кметове на населени места, а незнайни кукловоди натрапват на обществото фалшив дебат за 100-годишнината на Тодор Живков и мястото на 9-ти септември, защо ни пробутват тази подмяна?

 

- Не мисля, че дебатът е фалшив. Съвсем навреме си е, защото 23 г. след края на живковизма той процъфтява в българският обществен и политически живот. България отново се бори за основни политически и граждански свободи, а гражданите са подложени на терор заради убежденията си и цензура защото отказват да се подчиняват на ‘‘официалната‘‘ линия на партията. Това, че Живков е мъртъв не значи, че неговите духовни деца не ни тероризират безпощадно и сега. България е феномен в рамките на ЕС с отказа си да се демократизира и потъпкването на основните конституционни норми. Не е далеч времето, когато ще говорим за борба срещу тоталитаризма отново.

 

- За изборите преди две години прогнозирахте, че може да се стигне до убийство на политик, какво е предчувствието ви за тази политическа есен, къде ще избие насъбралото се напрежение?

 

- Това за евентуално убийство беше спекулация от някой журналист, който искаше да ме представи пред обществото като говорещ несъстоятелни неща човек. Казах тогава, че политиците ще стават все по-неразумни и способни на всичко. Не виждам да съм сбъркал. Около нас цари страшна безпътица и безпрецедентен популизъм. Всяко смислено нещо се унищожава, а глупавите и тези с голяма доза корупция процъфтяват. Ние живеем във време на  страховит просташки популизъм

 

 Няма нужда вече да се убиват. Не си спомням момент от новите демократични времена, когато големите крадци да са били в такава комфортна позиция. Прав е бил посланикът на САЩ, когато е казал, че в България никой никога не засяга силните. И не само силните на деня, а изобщо силните. Ние сме феодално общество от феодали и крепостни селяни, които сме оставени на милостта и прищевките на господарите.

 

- Основните претенденти за „Дондуков” 2 вече са ясни, каква е оценката ви за тях, съзирате ли силния играч?

 

- Росен Плевнелиев е усмихнатото лице на корпоративната корупция, практикувана от големите корпорации. Миглена Кунева на добре улегналия образован пост-социалистически елит, който не обича насилието, но не иска и да има промяна защото не вижда как ще оцелее след нея. Ивайло Калфин е просто копието на Първанов и естественото продължение на безумствата като АЕЦ „Белене”, всичко каквото прави ‘‘Лукойл" и Русия с нашата нация.

 

- На вота за европарламента, обявихте, че подкрепяте Меглена Кунева. Днес тя се приема като кандидатура на кръговете около Гоце, а вие сте един от най-отявлените му противници. Къде се разместиха пластовете?

 

- Казах, че съм гласувал за нея. Не съм призовавал да бъде подкрепяна. Както и сега не мисля да го правя и по всичко личи няма и да гласувам на тези президентски избори. Няма как да ме съберете на едно място с Георги Първанов. Той е олицетворение на най-лошото в българския преход, макар че скоро може и да отстъпи първото място.

 

- Политическите аргументи или компроматите с флашки ще надделеят за печеленето на  гласове?

 

- Фалшифицирането на изборите ще реши изборите. Другото е малък фактор. А и цензурата в България е смайваща.

 

- Бунтарят Касим Дал ще успее ли да разцепи ДПС или в смесените райони вотът отново ще бъде етнически?

 

- Касим Дал не е бунтар, а служещ на интересите на турската държава. Всичко е възможно. Турция е регионална сила вече с огромни амбиции. Българското контраразузнаване се занимава с далавери и прикриване на престъпници, а не с работата си. Така че всичко е възможно, ако Турция отдели нужните средства и ресурс.

 

- Защо Доган е вечният политически победител, вместо разследване на корупционните му схеми, съдът го оневини и сега иска предсрочни избори и свалянето на Борисов?

 

- Защото Държавна сигурност е жива и успява да контролира огромни територии от общественият и икономически живот. Тя беше просто приватизирана от хората в нея, и се превърна в една мощна корпорация. Тя се грижи за своите инвестиции, какъвто е Доган.

 

- Каква съдба очаква страната, ако се сбъдне мечтата на бивсшия агент от ДАНС и кандидат за президент Алексей Петров, за закриване на политическите партии?

 

- Това е толкова глупаво твърдение, а въпросният човек толкова не разбира от нищо друго освен от престъпност, по неговите твърдения като се е борил с нея, че не си струва даже да се коментира.

 

- Кой провокира поредното им разединение на сините, ще ги накажат ли избирателите, от дясното пространство?

 

- Дясното е мъртво в този си вид и с тези хора. Там е време за достойнство и мъжко поведение, а не за драпане за огризките от масата на силните на деня.

 

- Как руските интереси за България ще се съчетаят с очакваните рокади на „Дондуков”2? Има ли шанс да имаме президент независим от братушките, и какво ще ни струва това еманципиране?

 

- Ако президента е независим от алчността и корупцията, ще е независим и от Русия. Трябва ни президент, който няма слабост към пари и без комплекси за малоценност. Също така да разбира от държавност и конституционализъм. Това е достатъчно.

 

- Георги Първанов заяви, че иска да се връща в БСП, а преди месеци създаде „АБВ”, как ще се проектира?

 

- Негова си работа докъде ще загуби достойнство и докъде ще стигне падението му. Не мога да отделям време да разсъждавам за толкова политически пропаднал човек.

 

- Ще се разделят ли с агент Гоце олигархичните кръгове, или ще търсят нова форма на връзки и изяви?

 

- Това е маловажен въпрос на фона на новите фаворити на олигархията.

 

- Вие застанахте зад правителството и премиера Борисов, след скандала с извадените флашки и разгорялата се правителствена криза, какви са шансовете на властта сега, ще отвоюват ли държавата от мафията?

 

- Освен, че застанах зад тях и обясних защо го правя. Никой не може да си позволява да организира преврат под някаква форма в държава и в този преврат да участват службите. Тогава те играха силна подпомагаща роля в този процес срещу правителството недоволни от прекомерната близост и вслушване с партньорите ни. Но това не значи, че превратът не постигна част от целите си. Правителството е слабо и зависимо от тези хора. В България не се случват смислени обществени, бизнес или граждански проекти. Може и да се окаже, че превратът е постигнал целите си без да се наложи да пада правителството.

  

- Защо знакови дела като „Октопод”, „Килърите”, „Наглите” се протакат и бавят, ще издържи ли правосъдната система на изпитанията?

 

- Получава се така защото разследващите органи не искат и не могат да разследват. И лесно са създали образа ‘‘ние ги хващаме, а те ги пускат‘‘. Основният проблем е в МВР и следствието. Разследванията се извършват или без желание или направо умишлено компроментирано. Влага се усилие само, ако трябва някой да бъде репресиран и унищожен. После лесно обществото се лъже, че е виновен съдът или прокуратурата.

 

- Изненадан ли сте от разкритията на сайта „Уикилийкс”, защо хората остават безразлични към скандалната информация?

 

- Намирате ли разлика от писаното в „Уикилийкс” и говореното от мен години наред публично - за енергийната мафия, за олигарсите, за синтетичните наркотици, за прикриването и несподелянето на информация за местните силни олигарси и феодали, за енергийните проекти, за връзката Росен Плевнелиев и Иво Прокопиев? Не, те са писали същото, което и аз съм говорил и не защото има някаква връзка между тези грами и мен, а защото те са казвали истината на началниците си във Вашингтон, а аз се опитвах и се опитвам да я казвам на българите. Истината се знае, просто се премълчава в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 11863 |09.09.2011 Венци Стефанов: 1/2 национален отбор е пълен ташак . 71| 21956 |01.06.2011 Костадин Чакъров: Живков мечтаеше да има поне $5000 . 14| 9218 |30.05.2011 Шефът на НАП Красимир Стефанов: 40% от аптеките укриват доходи . 8| 8851 |02.05.2011 Ч. Стефанов: Медийният ни пейзаж заприлича на пустиня

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads