Реклама / Ads
31| 5507 |15.03.2023 ИНТЕРВЮ

Велизар Шаламанов пред Фрог: Руски дрон може да приближи и България. Трябва да сме готови

.
Никой не може да изключи руски безпилотен апарат да приближи българското въздушно пространство и дори да навлезе в него. Трябва да се предотвратят следващи такива инциденти.
 

Това заяви пред ФрогНюз бившият военен министър Велизар Шаламанов.


Повод за думите му е снощния инцидент с американски дрон, който бе свален във водите на Черно море от руски изтребител. САЩ определиха случилото се като недопустимо, но Русия отрича да стои зад инцидента и определя обвиненията спрямо себе си като “провокация”. Анализатори посочиха, че инцидентът няма да доведе до ескалация между САЩ и Русия. 


Ето и цялото интервю: 

Господин Шаламанов, какво виждате в инцидента със сваления американски дрон над Черно море? Може ли изобщо да има такъв в района? 


Естествено. Това са международни води. Има конфликт, който е много сериозен риск, да не кажа пряка заплаха за страните от НАТО. САЩ като част от този Алианс имат отговорности в рамките на плановете за отбрана, в които участва и България. 

Близо ли са тези международни води до българските? Знаем ли дали има пряк риск за страната ни в следствие на случилото се? 


Опасност за страната ни винаги има. На първо място ние сме най-уязвимата страна по отношение на руската дезинформация и пропаганда и не взимаме мерки, за да подобрим своята устойчивост. Тази пропаганда ще се засилва. И провокацията ще се използва в тази посока. 


На второ място - войната наистина е много близо физически до нас. Непрофесионализмът на руснаците и използването на частни военни компании, използването на хора от специалните служби на Русия за по същество саботажни действия е пряка заплаха за сигурността ни. 


На трето място - съпротивата на служебните правителства от последните години да засилят отбраната на България с използване на многонационални сили на НАТО прави нашата защита, дори при инциденти, много трудна. България е в много деликатна ситуация - на изток е Черно море, а на запад е Сърбия, която е източник на дестабилизация и поредица от войни на Западните Балкани. 

Появиха се хипотези, че свалянето на този американски дрон се е случило директно със санкцията на Путин, защото има нещо в Крим, което Москва крие. Вие как гледате на тази хипотеза? 


Трябва да е ясно, че всяко нещо, което се случва от руска страна, става със санкцията на президента Путин поради едноличната власт там. Това не изключва инциденти, поради липса на професионализъм, подготовка или технически възможности. Отговорността се носи от този, който е на върха. 


Когато се води война, разузнаването е изключително важно, защото първо намалява риска от изненади, но и създава възможност да се наберат данни за цели на противника, които да бъдат поразени. Абсолютно ясно е, че целта на предстоящата пролетна офанзива на Украйна е достигането до Азовско море и влизане в Крим, за да се възстанови суверенитета на полуострова. 

Колко трудно е да се свали такъв дрон? 


Не е трудно. Този дрон няма маневрени възможности и скорост така, че да бъде в състояние да “избяга” от преследващите го изтребители, които са пилотируеми и имат много по-големи възможности и като скорост и като маневриране. Целта им е не да избягат, а да свършат работа, без да се рискува човешки живот. 

 

Вече се появиха анализи на ситуацията и експерти посочиха, че до ескалация между Русия и САЩ няма да се стигне. Има ли хипотеза, при която това е възможно? И войната в Украйна започна отдалеч.


Войната в Украйна започна от обявената от президента Путин политика на конференцията в Мюнхен от 2007 г., от която последва практически война с Грузия, след това окупиране на Крим и създаване на незаконни военни формирования в Донбас. 


Надявам се, че ще бъдат задействани мерки за деескалация. Но този инцидент ще премине при всички положения през пълно разследване на ситуацията от американската страна с помощта на съюзниците на САЩ в Черноморието - Румъния, България и Турция. Нека видим какви ще са резултатите от него.

А кой е най-лошият изход от това разследване? 


Не бих казал, че има лош изход. Това, което наистина е важно, е да се предотвратят следващи такива инциденти и съответно ние да сме готови за такъв тип предизвикателства. Никой не може да изключи руски безпилотен апарат да приближи българското въздушно пространство и дори да навлезе в него. 

Възможно ли е това да е част от контраотговор? Москва отрича да е влязла в съприкосновение с американския дрон и определя реториката на САЩ като провокация. Може ли Кремъл да потърси повод и да отговори по подобен начин? 


Москва винаги отрича всички престъпления, които извършва. Това не е изненада. Има голяма вероятност това да е част от по-голяма кампания за предизвикване на НАТО, дискредитиране на САЩ и Алианса. Възможно е с реципрочни действия - тоест руски дрон да провокира системата за въздушно наблюдение и ПВО на страните от НАТО. Това е нещо, което трябва да сме готови да посрещнем професионално. 

Как? И това няма ли да е стъпка към ескалация? 


Ако това е стъпка към ескалация, тя ще е от страна на Русия. Има си правила как можем да действаме. Докато този апарат е в международното въздушно пространство, той може само да бъде наблюдаван, съпровождан, да бъдат дадени съответните сигнали към руската страна, ако бъде разпознат. Ако все пак този летателен апарат не се отклони от курса и навлезе в нашето въздушно пространство, най-вероятно ще бъде свален. 


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6595 |14.03.2023 Юлия Владимирова за Фрог: За съжаление все по-малко се гледа на това какъв продукт се представя нa “Оскарите” . 43| 7772 |09.03.2023 Проф. Павлов пред Фрог: МОЧА служи за елементарни евтини политически манифестации . 12| 4358 |02.03.2023 Манол Пейков пред Фрог: Дарителството е лакмус за зрялостта на обществото . 7| 10293 |01.03.2023 Адв. Емил Георгиев пред Фрог: Енергетиката е Швейцария на родната корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads