Реклама / Ads
1| 4116 |12.03.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

ПП ”Възраждане”: Правителството иска да ощети с межди 300 и 500 лв. всяко българско семейство

.
Възраждане настоява за незабавно спиране на процедурата по техническата паспортизация на сградите и изменение на наредбата. Предлаганата от правителството процедура е равносилна на двойно данъчно облагане и е акт, в който правителството ще ощети всяко българско семейство със сумата между 300 и 500 лв.
 

Възраждане предлага парите, които са необходими за техническа паспортизацията да бъдат отделени от държавния бюджет, който реално се генерира от средства на данъкоплатците. След това да се създаде  план по общини, който да се изпълнява в следващите години, тъй като сумата, която е необходима е е голяма. Предлагаме още техническата паспортизация да бъде извършена, не от частни фирми, а от държавни институции, за да бъдат спестени средства.

 

Това, че държавата е закъсняла с процедурата не бива да е повод за двойно облагане на гражданите, които ще бъдат ощетени със сумата от 300 до 500 лв. на семейство.

Когато се отнася до извършване на измами в особено големи размери с пари на данъкоплатеца, то българските управляващи винаги са били доста умели в това отношение. По правило при подобни откровени кражби се прескача Народното събрание като законодателен орган и наместо това, за да постигне преследваната цел, правителството издава подзаконови нормативни актове – най-често Наредби, които имат задължителен характер и чрез които то прокарва методите за „съдиране на кожа“ от гърба на обикновения български гражданин.

 

Такава схема бе извършена например през 2006г., когато с нарочна Наредба от правителството тогава бе въведено задължение за смяна на регистрационните табели на всички МПС-та с нови - уж заради изисквания от страна на Евросъюза. Разбира се, подобни задължителни изисквания нямаше, но така удобно бяха събрани над 50 милиона лева от такси за смяна на регистрационни табели на около един милион МПС-та. А тогава тази сума не беше никак малка. 

 

Понастоящем тази обикновена обирджийска схема от страна на ГЕРБ и т.нар. Обединени патриоти вече е усъвършенствана и опростена. При новото и наименование  - „Техническа паспортизация на сгради“, разбира се, приета отново не със закон, а с конкретна Наредба No.5 за техническите паспорти на строежите. Таксите за услугата „техническа паспортизация“ в размер между 300 и 500 лева от всеки собственик на жилище в сграда етажна собственост, директно ще се плащат на частни фирми - за които ние нямаме съмнение, че по стар управленски обичай няма да са случайни. Срокът за съставянето на подобен технически паспорт е до 2022г! Ако в един панелен блок има около 100 апартамента, това прави около 40 000 лева разход за обследване на цялата сграда (плюс общите и части, покрив, фасадна конструкция, основи/мазета и т.н.) Така при около 50 000 панелни сгради и стари кооперации от жилищен тип в България, построени преди повече от 30г. и нуждаещи се от ремонт, тази обирджийска схема възлиза на около 20 000 000 000 /двадесет милиарда/ лева! Тази схема е порочна освен заради милиардите левове, които ще се съберат от купуване на паспорти, така и защото със сигурност ще бъде използвана за увеличаване на данъчните оценки на сградите, респективно и на годишните данъци за собствениците на жилища в тях. В допълнение, за незакупуването на технически паспорт управляващите са предвидили глоби в размер от 100 до 300 лева за собственик на сграда. Убедени сме, че наред с това те ще обявят и сградите без технически паспорт за един вид „незаконни“.

             

Ние от Възраждане алармираме, че без обвързването му с реални ремонтни дейности, техническия  паспорт на съответната сграда ще представлява просто една хартийка, едно пожелание към собствениците на панелки някога да ремонтират нещо в тяхната сграда. За нас е непонятно защо това не се прави заедно със санирането, защо не е включено в разходите за саниране, а се прави „на парче“, като се смъква още една кожа от собствениците на панелни апартаменти - които на всичкото отгоре не са сред хората с висок социален стандарт и за тях тази сума е сериозен разход.

 

Освен, че техническата паспортизация е най-логично да е ангажимент на държавата и за нея да бъдат отделени пари от държавния бюджет обследването и съставянето на технически паспорт би могло да е част от процеса по ремонт или т.нар. саниране на сградата, което шумно бе пропагандирано от правителството и бяха отпуснати 2 милиарда лева от държавния бюджет. Така паспортизирането ще бъде включено в цената на санирането, защото именно това е целта на изготвянето на подобен технически паспорт.  Сега има отпуснати нови 1.7 милиарда лева - вече европейски пари, по европейския План за възстановяване и устойчивост. Тук виждаме поне две предимства:

- Включването на цената за техническа паспортизация в санирането допълнително ще мотивира собствениците да кандидатстват за тази програма;

 

 – В сграда, която е одобрена за саниране, очевидно всички съсобственици са организирани и могат да предоставят достъп за обследване на апартаментите им на съответната техническа лаборатория.

 

Ако българите дадат доверието си на Възраждане и гласуват с номер пет в интегралната бюлетина на 4 април 2021 г. ще получат народни представители, които ще взимат решения с грижа и мисъл за българските граждани и подобни корупционни схеми не само ще останат в историята, но и ще бъдат разследвани, а виновниците наказани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3598 |12.03.2021 ПП „Републиканци за България“ – Кюстендил сигнализира за замърсяване с отпадъци . 0| 3581 |12.03.2021 Димитър Главинов: Категориите труд трябва да се актуализират . 2| 3161 |12.03.2021 БСП: ГЕРБ управляват здравната криза както и държавата – хаотично, непоследователно и без грижа за хората . 1| 3325 |12.03.2021 Станислав Младенов: В тази криза България има нужда от родолюбиви граждани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads