Реклама / Ads
0| 4913 |02.08.2010 НОВИНИ

20 младежи на косъм от удавяне на Илинден

.
Своевременната намеса на спасителните катери предотврати трагедия във водите на Албена.
 

Водно колело с 20 младежи на по 15-16 години се обърнало в морето край Албена, съобщи началникът на служба “Водно спасяване” към Българския червен кръст в Добрич Петър Андреев. Инцидентът е станал на около 500 метра от брега в курорта в късния следобед.

Отначало на водното колело са се качили четирима тийнейджъри. След като са влезли в морето техни приятели "се присъединили", за да скачат в морето. Така на колелото се качили общо 20 души. Всички момчета са били от асеновградски футболен отбор. "Въпреки че през целия ден вятърът духа от сушата към морето и вълнение няма, водното колело се е обърнало, защото е било претоварено. С помощта на катери и джетове, младежите са извадени от водата", обясниха спасители. Колелото пък е извлечено на буксир. "За щастие няма удавени и ранени", допълни Петър Андреев.

През целия днешен ден в морето край Албена се е влизало при жълт флаг, което означава, че надуваемите предмети са забранени. Масово забраната не е била спазвана. По думите на Андреев десетки дюшеци и пояси са отвлечени навътре в морето. Той се надява до края на деня да няма повече подобни форсмажорни ситуации за колегите му.

Преди дни водните спасители в Албена са имали инцидент с пиян българин, който многократно е влизал в морската вода до кръста, бил е изваждан от морето, след което отишъл на друг. Всичко приключило, едва когато се намесила полицията, която е прибрала пияния “плувец”. През последните две седмици няма злощастни водни инциденти по охраняемите плажове на Добричка област, съобщи още Петър Андреев.

Frognews.bg припомня, че днес празнуваме Илинден. Ежегодно на втори август в Черно море има пострадали и удавени, което, впрочем, не е плод на суеверие, а на излизащия тъкмо по това време северен вятър, който "обръща морето". Поверието гласи, че на Илинден, морето е най-опасно и си взима своето, знаят всички местни по Черноморието и избягват да се къпят на днешния ден. На този ден църквата по стар стил пък отбелязва деня на пророк Свети Илия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4638 |10.07.2010 Раниха сериозно български младежи във Франция . 6| 5235 |12.04.2010 Първанов 2 пъти на косъм от катастрофа . 1| 5031 |08.03.2010 Зверска катастрофа уби 5-ма младежи . 24| 6607 |21.04.2009 Убиец и жертви пред „Соло” - образовани младежи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads