Реклама / Ads
4| 11309 |05.05.2009 НОВИНИ

5 май – сакрална дата за БГ-социалистите

.
Карл Маркс
На този ден през 1966 г., в украинския град Херсон, е роден лидерът на българските социалисти Сергей Станишев. Сергей Дмитриевич Станишев е 48-мият министър-председател на България.
 
Завършил Историческия факултет на Московския държавен университет. Доктор по история. Специализирал международни отношения в Лондонската школа за икономика и политически науки на европейските социалисти. Има специализация от Московската школа за политически изследвания. Според запознати дипломната му работа била за развитието на символите в униформите на Съветската армия.

Започва работа във Висшия съвет на БСП като главен експерт. През 2000 г. е избран за член на ВС и на ИБ на ВС на БСП като секретар по международните въпроси. На 44-я конгрес на БСП (2001) е избран за председател на ВС на партията.

Автор на книгата „Защото сме социалисти”. Източници от „Позитано” 20 обаче твърдят, че в написването на въпросната творба, са участвали поне 6-ма негови сътрудници и политолози. Премиери на книгата са правени в Брюксел и Москва.

На 5 май 1818 година е роден и иконата на социализма Карл Хайнрих Мордехай - Маркс.

Никой автор не е имал повече читатели, никой революционер не е обединявал повече надежди, никоя идеология не е възбудила повече тълкувания и никой човек не е имал такова влияние върху света, каквото Карл Маркс през ХХ век.
При все това във времето в което живее неговите теории, схващането му за света са всеобщо отхвърлени, днес почти никой не го изучава. В очите на мнозина той е главен отговорник за някои от най-големите престъпления в историята, които са белязали края на предходното хилядолетие – от нацизма до сталинизма.
На 5 май 1818г. в германския град Трир се ражда Карл Хайнрих Мордехай – първият син на еврейския адвокат Хайнри Маркс.

През октомври на 1835г., усвоявайки латински, гръцки и малко иврит, Карл е изпратен от баща си в Бон да следва право.

През 1843г. Маркс пристига в Париж. През лятото на 1844г. се среща с Фридрих Енгелс. От този момент в разсъжденията и действията си Фридрих и Карл ще бъдат неразделни. Заедно написват „Немската идеология” – една от най-значимите им творби.

През 1846г. двамата приятели основават в Брюксел Комитет за комунистическа кореспонденция. Крайната цел на организацията е да застанат в центъра на европейската революционна дейност.
През януари 1848г. Маркс съставя „Манифест на комунистическата партия” – текст поръчат от Лигата на комунистите в Лондон, който ще се превърне в най-разпространявания до днес нерелигиозен текст.

„Защото сме социалисти” и „Капиталът” са двете най-популярни творби за родните социалисти в последно време. Едната описва здравите основи, на които са стъпили червените у нас, а другата е самите основи. Самият премиер веднъж се пошегува, че в САЩ също почнали да изучават Маркс и "Капиталът", но доста късно...

Едва ли на това мнение е Николай Евтимов Младенов, евродепутат, произлязъл от редиците на СДС, а сега член на ГЕРБ. Той също е роден на днешната дата.

Завършил е Международни отношения в УНСС и Кралския колеж в Лондон.

Бил е програмен директор на фондация "Отворено общество", програмен координатор в Социалния отдел за България на Световната банка.
Един от създателите на Европейския институт, чийто директор е до 2001 г.

Отец Боян Саръев също е от зодия Телец и е роден на днешния ден през 1956 г. в с. Жълти чал, Кърджалийско в семейство на българи мюсюлмани. По-късно приема християнството.

Отец Боян Саръев е български духовник.
Председател на Движение за християнство и прогрес "Св. Йоан Предтеча".

Завършил Милиционерското училище в Стрелча и Школата на МВР в Симеоново.

През май 1990 г. е ръкоположен за дякон, а по-късно - за свещеник в Пловдивската епархия. Служи в църквата "Успение Богородично" в град Кърджали. Развива широка благотворителна, образователна и мисионерска дейност.

На 5 май рожден ден празнува и Елка Цветанова Владова, бивш началник на Главно управление "Митници".

При служебния кабинет на Софиянски е била заместник-началник на Главно управление "Митници". Става началник през 1997-1998 г.
Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, известна още като "комисията Кушлев" поиска да бъдат отнети в полза на държавата имоти и суми по банкови сметки за над 2,3 млн. лв. на бившия началник на ГУ "Митници" Елка Владова. Тя е призната за виновна в престъпления срещу финасовата, данъчната и осигурителната система и има влязла в сила присъда от декември 2008 г.

Общото между всички споменати рожденици е, че са изучавали Маркс и най-вече неговата политикономия. Прилагали са я, обаче, според партийните и личните си нужди.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5726 |04.05.2009 Изключиха Юруков и Радонов от СДС . 5| 50461 |04.05.2009 Свирка в междучасието или секс преди училище превземат Интеренет . 2| 8006 |04.05.2009 181 с отнет достъп до класифицирана информация . 14| 6446 |03.05.2009 Светнали сме "Газпром" да не играе на парче за "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads