Реклама / Ads
2| 8376 |28.09.2012 НОВИНИ

500 лв. глоба, ако си изгубиш детето на футболен мач, забраняват и псуването

.
Малките ще могат да стъпват на стадиона само след попопълнена и подписана и от двамата родители декларация по образец. Майката и бащата изрично ще трябва да подпишат и документ, че разрешават отрочетата им да са на мач с придружител.
 

Той пък също ще се подписва, че ще се грижи за хлапето по време на дербито.

 

В случай, че пуснат неверни данни, ги чакат глоби от 100 до 300 лева, а при повторно нарушение - до 500 лева. Наказанието, ако си изпуснеш хлапето без надзор по време на футболен мач също е 500 лв. За децата на стадионите ще има и вечерен час. Непълнолетните няма да бъдат допускани на спортни мероприятия след 20 часа дори и да са с придружител.

 

Това са част от промените в Закона за опазване на обществения ред при спортни мероприятия, които депутатите гласуваха на първо четене вчера. Един придружител ще има право да води не повече от 3 деца. По стадионите се въвежда същински фейсконтрол, като на мачовете вече няма да се допускат не само пияни, но и изглеждащи съмнително запалянковци.

 

Агитките пък се цензурират. Феновете няма да могат да поздравяват роднините на съдията и футболистите от противниковия отбор, тъй като псувните и неприличните жестове са забранени. Подобни прояви ще се третират като хулиганство. Същото е и с издигането на транспаранти и знамена, в които има обидни отправки.

 

Феновете ще трябва сериозно да се замислят, преди да подхванат рефрена "Когато над Дунава мръкне и Ушев си легне пиян", например. Всички подобни действия ще се санкционират с арест за срок от 10 до 15 денонощия или с глоба от 1000 до 2000 лева. При повторно нарушение глобата може да скочи до 5000 лева.

 

В проекта за промени детайлно са разписани провиненията, които се смятат за спортно хулиганство, а според първата алинея това е умишленото "отправяне на ругатни и други неприлични изрази и жестове, които са особено вулгарни". Нахлуването на терена, хвърлянето на предмети, пиратки, паленето на факли и изстрелването на ракети също ще попадат под ударите на този закон.

 

За първи път се въвежда възможност, осъдените за хулиганство зрители, да полагат труд в полза на обществото, когато не могат да си платят глобите. Нарушителите ще копаят градинки, чистят метрото или мият улиците за период от 80 до 320 часа. При повторни гафове ще полагат общественополезен труд между 160 и 489 часа. Освен това ще им бъде наложена забрана да стъпват на стадиона 1-2 години както у нас, така и на мач в чужбина.

 

Досегашните разпоредби на закона предвиждаха съдът по преценка заедно с наказанието да налага и принудителната административна мярка "забрана за посещения на спортни мероприятия в страната и в чужбина". Сега се предлага кумулативно налагане на наказанието и мярката.

При по-тежките нарушения забраната за посещение на мач ще е със срок от 3 години, а задържането в МВР - до 25 денонощия. Ако все пак някой хулиган реши да се появи на стадиона, въпреки че има забрана, го чака глоба до 6000 лева.

 

Промените не са окончателни и ще бъдат подложени на обществено обсъждане преди окончателното им приемане на второ четене, уточниха пред "Стандарт" вносителите. Със сигурност голяма част от мерките ще отпаднат, а други ще бъдат прецизирани, за да са законодателно и правно издържани.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5767 |11.05.2012 Софиянка а-ха да скочи с детето си от 14 етаж . 37| 14968 |15.02.2012 Потрес: Известен журналист насилвал сексуално детето си? . 6| 5927 |12.01.2012 Проектозаконът за детето третирал родителите като престъпници . 77| 9595 |18.12.2011 Хора на Трактора заплашвали: Ще разчленим детето ти!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads