Реклама / Ads
6| 3924 |26.11.2018 НОВИНИ

60 % от българите не очакват честни и свободни избори

.
Цели 72% от българите са на мнение, че има вероятно вотът да бъде манипулиран. Източник: Евробарометър
Проучването е на Евробарометър и e представено днес от Европейската комисия. Българските избиратели се опасяват най-много от намеса в изборите, но пък имат желание за повече млади евродепутати.
 

Данните разкриват очакванията на европейците за изборите през май догодина.  Според цифрите 60% от българите заявяват, че в България не се полагат необходимите мерки, за да осигурят честни и свободни избори и да се предотвратят евентуални нелегални и измамни намеси в изборните процеси. За сравнение - 31 % при останалите в ЕС смятат така.  

 

От всички участници в анкетата 6% посочват, че няма да гласуват на изборите за ЕП. В България този процент е почти двоен - 11%, съобщава news.bg

 

Общо 65 % от българите и 59 % от европейците се опасяват от действията по време на избори на чужденци или престъпни групи за влияние. За 72 % от българите и за 56 % от останалите в ЕС съществува опасност крайният изборен резултат да бъде подправен. Според данните 61 % от българите и останалите в ЕС изразяват опасения от кибератаки.

За 81 % от българите и за 55 % от останалите в ЕС има опасност от купуване на гласове. Общо 72 % от българските участници и 52 % от останалите заявяват, че на изборите хората може да бъдат "принуждавани да гласуват по определен начин". Близо половината българи (43 %) и всеки трети от останалите в ЕС би желал за евродепутати да се кандидатират повече млади хора. По отношение на ролята на интернет в изборите ясно мнозинство, 73 % в ЕС и 60 %у нас, са притеснени от дезинформацията и заблуждаваща информация.

 

Проучването показва, че мнозинството граждани на ЕС се опасяват от кампании за дезинформация, изтичане на данни и кибератаки, които могат да нарушат изборния процес, съобщава ЕК.

 

Попитани от кое свойство на европейската демокрация са удовлетворени, 70 % от европейците посочват свободните и честни избори. Но само за 38 %са доволните от това свойство в България.  Свободата на словото е на второ място с 69 % в ЕС и 56 %в България.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3657 |22.11.2018 Едва 13% от българите искат повече средства за отбрана . 6| 3604 |21.11.2018 Две трети от българите не вярват, че медиите са независими . 5| 4848 |13.11.2018 Драги Георгиев: Македонските деца учат, че българите са монголско-татарско племе . 1| 3600 |08.11.2018 80% от българите не искат чужди работници у нас, смята Ивайло Калфин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads