Реклама / Ads
3| 5356 |12.06.2012 НОВИНИ

9 точки на смъртта за колоездачите в София

.
Девет са най-опасните места за колоездачите, които тръгнаха по улиците в София в първите топли дни. Това са предимно централните части на града, където има синя зона, както и по-натоварените кръстовища.
 

Това съобщава „Монитор”, позовавайки се на гл. инспектор Любимир Костадинов, началник-сектор „Пътна полиция” към СДВР. Заради паркираните коли велосипедистите са принудени да карат по пътното платно, а много от тях не спазват сигнализацията на светофарите. Така в четвъртък пострада велосипедистка, която прелетя на червено на Орлов мост и се удари в полицейски автомобил. За щастие жената се отърва само със сцепена буза и без по-сериозни наранявания.

Според Костадинов най-критичните места за велосипедистите в столицата са девет. Това са кръговите на Руски паметник и Сточна гара, бул. „Скобелев”, бул. „Васил Левски”, бул. Христо Ботев”, Орлов мост, бул. „Васил Левски”, ул. „Опълченска”. Там не навсякъде има обособени велоалеи, а потокът от коли е изключително голям. Велосипедистите обаче не се съобразяват с това и в час пик се промушват между автомобилите, не обръщат внимание на знаците, не сигнализират за намеренията си и често се озовават на капаците на возилата. Заради нарушенията само за миналия месец са санкционирани около 12 колоездачи. Глобите им се налагат с фиш, който започва от 10 лева и стига до 50 лева.

„Освен към тези критични места пращаме всеки ден и екипи в крайните квартали, където колите летят с бясна скорост по малки улички”, обясни още Костадинов. Според него обаче е необходимо както колоездачите, така и шофьорите да бъдат толерантни един към друг. Колоездачите били проверявани най-вече от мотопатрулите, които излязоха по столичните улици през топлите дни.

В последния работен ден екип на вестника присъства на подобна проверка на колоездачи на велоалеята до „Пирогов”. Там екип от трима полицаи от столичния КАТ спираха преминаващите велосипедисти, за да видят дали имат всички необходимите неща, които се изискват от закона.

„Всеки колоездач трябва да има оранжеви светлоотразители на спиците - червен отзад и бял отпред. Освен това трябва да е оборудван със звънец, а в тъмната част на денонощието да е облечен със зелена светлоотразителна жилетка”, разказа пред „Монитор” един от униформените. Голяма част от проверените бяха изрядни. Тези, които имаха малки нарушения, се разминаха само с предупреждение.  На униформените пък им се наложи да разясняват закона на голяма част от любителите на придвижването на две колела, които за пръв път чуваха, че подлежат на санкция като участници в движението, които не спазват правилата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 7400 |10.06.2012 Елеонора: Крият нещо от нас за смъртта на Мирослава . 12| 8861 |27.05.2012 Разкрития: Смъртта на Баровеца свързана с убийството на ямболската адвокатка? . 32| 6263 |24.02.2012 Цв. Цветанов: Харасимов е имал конфликтни точки в бизнеса си . 37| 6033 |18.01.2012 Опозицията иска обяснения за смъртта на Мирослава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads