Реклама / Ads

0| 4323 |03.11.2020 НОВИНИ

Адвокати с призив към ВСС да не се спира работата на съда

.
Обединението на свободните адвокати се обърна към ВСС да не се спира напълно работата на съда, каквото предложение ще се разгледа днес в Съвета. Защитниците от организацията ще се присъединят към насрочения протест. По неофициална информация се подготвя ваканция за магистрати от 15 ноември до Нова година. Ето какво се казва в позици на адвокатите:

Обединението на свободните адвокати се обръща и към Висшия адвокатски съвет и всички Адвокатски съвети в страната, които са призвани да защитават интересите на адвокатите, с призив да предприемат незабавни и твърди действия за недопускане на евентуалните промени в закона, като се противопоставят на предвижданите нови ограничения и като подкрепят планирания Национален протест на адвокатурата, насрочен за 4 ноември.

 

Адвокатите, като упражняващи свободна професия, бяха изключени от всички мерки за справяне с последиците от COVID 19 и повторното преустановяване провеждането на открити съдебни заседания би имало още по-тежки последици за българските адвокати и техните клиенти –граждани и юридически лица. Всички представители на професионалните общности твърдо защитиха интересите на своите членове, което не може да се сподели за адвокатските органи, които не обясниха на обществото последиците за адвокатите и не предприеха активни действия за тяхното компенсиране, се казва още в писмото на Обединението на свободните адвокати.

 

Общо 64 души са съдиите и съдебните служители в системата на административното правораздаване, които са с Covid-19 или са под карантина като контактни на лица с установена коронавирусна инфекция. Това са 4,3% от всички заети в административните съдилища у нас, показват данните към 2 ноември 2020 г.

 

Заболели или контактни на лица с доказан Covid-19 в момента са общо 30 съдии, което е почти 8% от всичките 377 административни съдии в България. Общо 34 са съдебните служители с активна коронавирусна инфекция или са под карантина като контактни на лица със заболяването на територията на цялата страна. Това е  3,06% от всичките 1111 съдебни служители, заети в системата на административното правораздаване, сочат актуалните данни.

 

Към вчерашна дата, 2 ноември 2020 г. други 28 души са били в очакване на резултатите си от проведени PCR изследвания, тъй като са имали изявени симптоми или са били в контакт с доказано болен с Covid-19. В случай, че при някои от тях се докаже заболяването, процентът на карантинирани съдии и съдебни служители допълнително ще се увеличи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 8| 4261 |30.10.2020 Сдружение на адвокати поиска Радев да наложи вето на санкциите за нерегламентирания превоз . 0| 3775 |30.10.2020 Валежите спират . 11| 3819 |28.10.2020 Медици с нов призив за спазване на мерките . 2| 3740 |27.10.2020 В Разград спират плановите операции заради COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ