Реклама / Ads
7| 6548 |14.06.2007 НОВИНИ

Афера със зърно зад убийството на Кюлев, Филчев искал арест за банкера. Две години Р. Петков мълчи

.
Зловещи тайни обвиват делото срещу известния банкер и съветник на президента Емил Кюлев, който бе разстрелян показно на правителственото трасе преди две години. Малцина знаят, че ексглавният прокурор Никола Филчев е искал Кюлев да бъде арестуван заради участие в далавера със зърно за стотици милиони. ФБР написали доклад за сивата ни икономика, поставили Кюлев в зоната на най-застрашените от убийст
 
Зърнената криза и аферата с жито от времето на Жан Виденов може да е причината за убийството на банкера Емил Кюлев. Това сензационно разкритие направиха пред „Фрогнюз" магистрати, които не пожелаха да съобщим имената им. Те са категорични, че това е една от основните версии за атентата срещу известния банкер и съветник на президента Георги Първанов, който бе застрелян на бул. „България" на 26 октомври 2005 г.

В пълна тайна се пази дело срещу Кюлев, по което той е бил обвинен, че е участвал в т.нар. „зърнена афера". Банкерът бил главно действащо лице, но имал и помагачи. През 1996 година страната изпадна в криза за зърно и хляб. Хората се запасяваха със самуни, които държаха в хладилници, а опашките пред хлебарниците се редяха още през нощта. Точно в този фатален за България момент Кюлев и компания организирали износ на жито, което обаче така и не стигнало до друга държава, а било държано на кораби в окрито море или в големи складови бази в Турция. Месеци след като падна правителството на Виденов, то бе върнато в страната, но като нов внос и продадено на тройни и четворни цени. От врътката участниците в далаверата спечелили стотици милиони. Говори се, че хора от БСП са знаели за операцията и дори са подпомогнали Кюлев в начинанието. По-късно между Кюлев и тези същите функционери възникнал спор по разпределението на многомилионната печалба. Банкерът обаче прекарал доскорошните си съюзници.

Малко преди да бъде убит, прокуратурата повдигнала обвинение срещу Емил Кюлев. За това настоявал главният прокурор Никола Филчев. Той лично разпоредил прокурорът Ч.А. и следователи да се заемат спешно с нещата и да привикат Кюлев на разпит, на който да му повдигнат обвиненията и да го арестуват. Оказало се обаче, че в този момент банкерът е в Гърция. Тогава прокуратурата прибягнала до вариант да повдигне обвиненията задочно пред неговите адвокати, както и станало. За броени часове скандалът се завихрил и застрашавал в далаверата да бъдат замесени известни имена на политици. Защитниците на Кюлев осъществили тайни срещи с магистратите по делото и обяснили, че положението може да излезе извън контрол и някои хора да пострадат жестоко. Един от следователите, чрез шефа на столичното следствие тогава, заявил, че не иска да се занимава с разследването, защото го е страх.

Изведнъж всичко утихнало, а малцината посветени били предупредени да си затварят устата. Намесиха се фактори от най-високо място и Кюлев бе спасен, а след време Филчев е изпратен за посланик в Казахстан, разкриват мистериозното развитие на скандала запознати. Според тях твърде вероятно е смъртта на бизнесмена да е свързана с разчистване на сметки по прибраните милиони от зърнената афера.
Много странно е поведението на вътрешния министър Румен Петков по повод разследването смъртта на Кюлев. След като първо се изцепи, че убийството е политическо, оттогава не е отронил и дума по разследването на този знаков атентат, извършен на правителственото трасе, срещу човек на президента, пред очите на десетки очевидци. Ако Петков бе поискал от сегашния главен прокурор Борис Велчев да се възобнови разследването, то много неща щяха да излязат наяве и много истини щяха да се разберат, категорични са магистрати. Те припомниха, че в доклад на ФБР за сенчестата икономика у нас, името на Емил Кюлев е било в първата петица. Изводът на американските спецове бил, че той попада в най-опасната зона за физическо ликвидиране. По-малко от година след написването на документа Кюлев бе застрелян. Предполага се, че министър Петков е бил запознат с тази информация. Запознат е също и с исканията на направлението за Русия на Национална служба „Сигурност" към Кюлев да се приложат специални разузнавателни средства (СРС) по повод на връзките му с руския милионер Майкъл Чорни. Това е станало през месеците август и октомври 2001 г. С разрешението на съдебната власт, която преценила, че има достатъчно основание за това. Лично тогавашният министър Георги Петканов забранява СРС-тата за Кюлев. Дори намесата на американските служби не помогнала.

Тези въпроси никога не са били коментирани от ръководството на МВР и министър Петков след убийството на известния банкер. Знаело се е също така, че Кюлев е бил включен в състава на делегацията по време на визитата на президента Георги Първанов в САЩ. От американското посолство в София обаче отказали да му издадат виза. Отказ получили и други популярни български бизнесмени, известни с близките си отношения с партийни и държавни мъже. Техните имена обаче също били премълчани, за да не бъде скандализирано общественото мнение. 

Припомняме:

Kqlev.jpg „Убийството на Кюлев засенчи намеренията на България да се справи с престъпността. Един от най-богатите българи бе убит в сряда на централна улица в София - убийството е последното от поредицата показни разстрели, разтърсили държавата", написа след атентата британският в. „Индипендънт". „Убийството на Емил Кюлев бе извършено точно един ден, след като България бе предупредена да предприеме действия за пречупване на гръбнака на организираната престъпност, ако желае да се присъедини през 2007 г. в ЕС. 49-годишният Емил Кюлев, който е собственик на най-голямата българска финансова група - ДЗИ, бе убит на централен булевард в София. Убийството бе извършено непосредствено, след като министърът на вътрешните работи Румен Петков и министърът на правосъдието Георги Петканов обявиха, че ще предприемат спешни мерки за справяне с корупцията и организираната престъпност, отбелязани в доклада на ЕС като едни от най-съществените проблеми, с които София трябва да се справи", допълва авторитетното издание.  

Убийството на Кюлев бе осмото поред, откакто на власт е тройната коалиция в България. Американското финансово списание "Форбс" определя българския бизнесмен като един от най-богатите хора в страната, чието имущество възлиза на 500 млн. долара. Бившият служител в Министерството на вътрешните работи създаде през 1994 г. българо-руската банка "Росексим" и придоби застрахователното дружество ДЗИ през 2002 г., превръщайки го в най-голямата финансова групировка в България. Кюлев бе собственик и на туристическия курорт "Ривиера", разположен на Черно море. Убийството е последното от поредицата, свързани с водената от мафията война по улиците на България. МВР обаче е безсилно да се справи, не го подпомага и правораздавателната система, пише „Форбс".

Друга версия за ликвидирането на Кюлев е основана на слухове, че банкерът „изпрал" 20 млн. евро на покойния вече бос на ВИС-2 Георги Илиев. Врътката двамата оформили като кух кредит. След убийството на Илиев, съпругата му Мая се срещнала с Кюлев и поискала да си уредят сметките, тъй като от банката й пратили съобщения за погасяване. Кюлев обаче я отпратил с думите, че заемът си е заем и трябва да се връща. Приятели на висаджийския бос били много ядосани от това и се заканвали да уредят сметките с Кюлев.

Rymen Petkov.jpg Дали в МВР работят и по тази версия - никой не знае. Обикновено словоохотливият министър Петков не казва нищо вече две години след смъртта на банкера, който бе в близки отношения с функционери на БСП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 0 |19.04.2024 Има риск да не получим средства по втория транш на ПВУ . 0| 36 |19.04.2024 Дъжд на почивки днес . 1| 129 |19.04.2024 Антон Кутев: "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина . 0| 405 |19.04.2024 Владимир Чуков: Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads