Реклама / Ads
0| 2985 |20.12.2022 НОВИНИ

Amazon се споразумя с ЕС. Засега ще избягне големи глоби

.
 

Американският гигант за онлайн търговия Amazon постигна споразумение с Европейския съюз по две антитръстови разследвания, след като отговори на опасенията относно използването на данни на продавачи, съобщават световните агенции. Чрез постигнато споразумение технологичният гигант ще избегне глоба, равняващата се на до 10% от глобалния му оборот.

 

В първото разследване на Amazon бяха повдигнати обвинения, че използва своите преимущества като: голям размер, мощ и данни, за да наложи собствените си продукти. По този начин се получава нечестно предимство пред конкурентни търговци, които също използват неговата платформа за онлайн продажби.

 

Компанията се е съгласила да не използва данните на продавачите за собствения си конкурентен бизнес на дребно и за своите частни маркови продукти.

Вторият случай е свързан с равнопоставеното третиране на продавачите при класиране на офертите им за т.нар. "кутия за купуване" (Buy Box), която е на уебсайта на компанията. Тя генерира по-голямата част от нейните продажби.

 

Amazon се съгласи да създаде второ изложено на видно място поле за покупка за конкурентен продукт, ако той се различава значително по цена и доставка от продукта в първото поле.

 

Комисията е установила, че окончателните ангажименти на Amazon ще гарантират, че компанията не използва данни за продавачи на пазара за собствените си операции на дребно и че предоставя недискриминационен достъп до Buy Box и Prime. Това заяви Европейската комисия, която следи за лоялната конкуренция в 27-те държави членки на ЕС.

 

"Радваме се, че разгледахме опасенията на Европейската комисия и разрешихме тези въпроси", посочи от своя страна говорител на Amazon. ЕК каза, че окончателните ангажименти на Amazon ще останат в сила седем години по отношение на услугата Prime и показването на втората конкурентна оферта в Buy Box и пет години за останалите части от ангажиментите. Комисията отбеляза, че може да наложи глоба до 10% от общия годишен оборот на Amazon, ако компанията наруши поетите ангажименти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3163 |19.12.2022 ЕС най-сетне се споразумя за тавана на цената на газа . 0| 2762 |14.12.2022 Енергийните министри на ЕС не се споразумяха за ценовия таван на природния газ . 0| 2844 |21.11.2022 Без резултат приключиха преговорите между Сърбия и Косово засега . 1| 2764 |09.11.2022 ЕС се споразумя за намаляването на въглеродните емисии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads