Реклама / Ads
7| 5108 |06.08.2008 НОВИНИ

Американските инвестиции вървят след американските военни

.
Двупартийна делегация от САЩ отвори път на България към всеки един от двамата кандидат-президенти. Бургас пък ще си сътрудничи с американската територия Гуам.
 

„Американските инвестиции вървят след американските военни”, обяви при откриването на международната конференция „Утилизация и сигурност при трансформация на въоръжените сили” Соломон Паси, бивш външен министър и председател на Атлантическия клуб в България.

n_tsonev99.jpg  снимки Вяра Йовева

Точно в 12.00 ч на обяд министърът на отбраната Николай Цонев с впечатляваща армейска точност пристигна пред заседателната зала в 5-звездния балнео хотел Поморие: ”Какво правим сега?”, делово попита той, след което побърза да обясни пред медиите, че повечето от фирмите разчитат на това да закупят от определено място т.нар. установаки, които унищожават боеприпасите. „Всички фирми, които отговарят на условията ще бъдат избрани, няма да има победител”, обяви министър Цонев и уточни специално, че повечето български фирми всъщност отговарят на тези изисквания. На този етап става дума само за боеприпаси, но не и за въоръжения. Излишните за българската армия боеприпаси към този момент са 46 хил. тона, а към тях ще се прибавят още 30 хил. тона през следващите години. Делегацията на Американския конгрес на днешната конференция се ръководи от председателя на група за приятелство „САЩ – България” Джо Уилсън, голям и отдавнашен приятел на страната ни, поясни бившият външен министър Соломон Паси. „Уилсън е човек, оказал на България голяма помощ, както по пътя към НАТО, така и за членството в ЕС, но и при изграждането на американските бази у нас. Сега той води двупартийна делегация – от републиканци и демократи, така че който и от двамата кандидат-президенти в САЩ бъде избран, България си е постлала пътека към него.”, обяви Паси.

s_pasi.jpg

В 105-годишната история на двустранните дипломатически отношения между България и САЩ, днешната делегация е най-високопоставената, идвала тук в бургаския регион, факт, който е основание за радост, защото американците не са на куртоазна визита, а имат конкретни предложения. Конгресменката, представителка на американската територия Гуам, която е отдалечена в Тихия океан близо до Филипините е предложила сътрудничество между Бургас и Гуам, намирайки общо между своята родина и Бургаска област. Тя установила, че и двете места са туристически, в близост и до двете има американски военни бази, а хората са приятелски настроени към тях. Паси изрази надежда, че властите в Бургас ще откликнат колективно на офертата. Нещо повече, съвсем скоро САЩ ще предложат близо 80 млн. долара в търгове по линия на военните бази, изградени тук. Тази сутрин делегацията е посетила едната база до Ново село, Сливенско, и всички са били истински впечатлени от условията, които американските военни бази предоставят на българските войници и офицери 5 години след началото на преговори за тяхното изграждане.

Сред официалните лица приседна, макар и облечен неофициално и по лятно му, министърът на финансите на Република Косово Ахмет Шала. Оказа се, че той летува със семейството си в Поморие, а на рецепцията на хотела дори и не подозираха какъв гост е отседнал при тях.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4786 |11.07.2008 П. Димитров: Имаме 6.5 млрд. евро чужди инвестиции през 2007 . 7| 4835 |04.07.2008 Военният министър иска оставката на зам.-началника на ГЩ по ресурсите . 13| 7701 |30.06.2008 Военни шефове стягат куфари за Китай, водят и съпругите си . 7| 8136 |09.06.2008 Военният министър даде старт на почивния сезон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads