Реклама / Ads
0| 4603 |03.11.2023 НОВИНИ

Анаеробната инсталация в Русе се изгражда с бързи темпове

.
С бързи темпове в местността Слатина край Русе се изгражда една от най-иновативните анаеробни инсталации в България. Анаеробното разгразградена на биологични отпадъци се характеризира с производството на биогаз, течен и твърд торфен подобрите (диджестат – твърд и течен), както и на амониев сулфат.
 

Произведеният биогаз ще бъде оползотворяван посредством когенератори, които от своя страна ще произведат електрическа и топлинна енергия. Инсталацията се характеризира с голяма ефективност и оползотворяване на всеки киловат енергия, произведен от самата нея. Проектните изчисления показват, че същата ще произведе необходимото месечно количество електрическа енергия за собствени нужди в рамките на 3 календарни дни. Оставаща зелена енергия ще бъде отдадена към електропреносната мрежа, която ще бъде достатъчна за захранването на нуждите за 10 000 хиляда домакинства.. В приключващия оперативен период на ОПОС 2014-2020 г. са включени 3 приоритетни проекта за анаеробно разграждане на биологични отпадъци от домакинствата. Проектът в гр. Русе е в най-напредналия етап на изграждане спрямо останалите, и същия ще бъде завършен в рамките на календарната година.


„В програмата ми за управление в тези 4 години заложих изграждането и работата на анаеробна инсталация, затова и настоявах този отговорен проект да бъде завършен. Изпълняваме го заедно с общините Тутракан, Ветово, Иваново и Сливо поле и преминахме през много трудности. Щастлив съм, че работата върви с пълна сила и се надявам накрая русенци да можем да се похвалим не само с работеща инсталация, но и с хиляди тонове по-малко отпадъци на депо и милиони спестени средства“, отбеляза Пенчо Милков.


Разделно събрания отпадък, който пристига на площадката първоначално ще бъдат временно съхранявани в сграда за приемане на биологични отпадъци в специална зона. Същата е оборудвана със система за третиране на въздуха, която не позволява разпространяване на миризми, като същите са третирани, чрез УВ лампи и карбонови филтри. Постъпилият биологичен отпадък ще премине през процес на сепарация от примеси. Вече чистия биологичен материал ще премине през 2 етапа на раздробяване (шредиране) и ще постъпи в анаеробните реактори (3 броя). Процесът, който протича е суха непрекъсната метанизация (първият в страната), с постоянно разбъркване, посредством 3 броя миксера. Всеки един от тях е с впечетляващите размери от 24 метра дължина, 5 метра ширина и внушителната тежест от 14 тона. Въпреки големите си размери, миксерите се характеризират с ниска енергоемкост. Технологията, която се използва е патентова на водеща френска компания. Положителен факт е, че голяма част от съоръжения са произведени в България, което позволи значителен финансов ресурс да бъде вложен в националната икономика.


Крайните продукти на инсталцията са – биогаз, твърд и концентриран течен торфен подобрител (диджестат), амониев сулфат, електрическа и топлинна енергия. Друго уникалкално на русенската инсталация е пречистването на течния диджест, чрез първия по типа си в Източна Европа вакумен изпарител. В това съоръжение течния торфен подобрител се получава концентрат и амониев сулфат, който също се ползва в земеделската индустрия.

„Имаме наистина уникална инсталация, която беше постигната благодарение на труда на инженерни екипи от България, Франция, Германия, Австрия и Белгия.. Благодарение на заложените технологии, ще можем да получим продукти с висока добавена стойност. От Анаеробното третиране ще получим 2 вида торфени биологични торфени подобрите твърд концентриран течен диджестат, както и амониев сулфат, който също е много търсен от земеделците. На територията на площадката е изградена и компостиращата инсталация, което ще позволи, посредство аеробен процес да преобразуваме разделно събраните зелени отпадъци във високо качествен компост.
Всичко това ще помогне на РСУО-Русе да намали количествата депониран отпадък, подобряване на качеството на произведените рециклати, удължаване на експлоатациония живот на клетката за битови отпадъци, производство на зелена енергия, торфени подобрите и други продукти с висока принадена стойност. Това ще позволи големи количество отпадъци да бъдат преобразувани в продукти, които ще бъдат върнати в кръговата икономика на страната.“, обясни Християн Николушев (Ръководител проект).
Анаеробната инсталация в Русе се изгражда с бързи темпове


17 хиляди тона отпадъци от домакинствата в града, селата и околните общини ще се преобразуват в торфени подобрители, природен газ и компост, спестявайки вредни газове и милиони левове на русенци

 

С бързи темпове в близост до регионалното депо в Русе се изгражда една от най-иновативните анаеробни инсталации в България. В нея от разделно събрани органични отпадъци ще се произвежда биогаз, течен и твърд торфен подобрител (диджестат), и амониев сулфат.


В приключващия оперативен период на ОПОС 2014-2020 г. са включени 3 приоритетни проекта за анаеробно разграждане на биологични отпадъци от домакинствата в страната. Проектът в Русе е в най-напредналия етап на изграждане спрямо останалите и ще бъде завършен в рамките на годината.


„В програмата ми за управление в тези 4 години заложих изграждането и работата на анаеробна инсталация, затова и настоявах този отговорен проект да бъде завършен. Изпълняваме го заедно с общините Тутракан, Ветово, Иваново и Сливо поле и преминахме през много трудности. Щастлив съм, че работата върви с пълна сила и се надявам накрая русенци да можем да се похвалим не само с работеща инсталация, но и с хиляди тонове по-малко отпадъци на депо и милиони спестени средства“, заяви Пенчо Милков.
Произведеният биогаз ще бъде оползотворяван посредством когенератори, които от своя страна ще произведат електрическа и топлинна енергия. Оставаща зелена енергия ще отиде към електропреносната мрежа и ще бъде достатъчна за захранването на нуждите на 10 000 домакинства.
„Имаме уникална инсталация, която беше постигната благодарение на труда на инженерни екипи от България, Франция, Германия, Австрия и Белгия”, каза Християн Николушев, ръководител на проекта.


Новото съоръжение ще помогне на РСУО-Русе за намаляване на количествата депониран отпадък и преобразуването му в продукти, които ще се върнат в кръговата икономика на страната.

 

Дейността е част от проект „Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на Регионално сдружение за управление на отпадъците Русе“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ (Приоритетна ос 2 „Отпадъци“), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и с национални средства.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 75| 5062 |03.11.2023 Кирил Петков се обърна към СДС, Синя София и ГЕРБ: Десни хора, събудете се - през 1989 г. Васил е бил на 11 години! . 7| 4276 |03.11.2023 За лидера на Хизбула по-широк конфликт в Близкия изток е "реалистична възможност" . 22| 4596 |03.11.2023 Хекимян ще гласува на балотажа за кмет на София. Кого ще подкрепи? . 37| 4775 |03.11.2023 "Нямам идея защо е със засилена охрана". Кирил Петков отрече да е заплашвал министър Йоловски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads