Реклама / Ads
7| 4647 |03.11.2023 НОВИНИ

За лидера на Хизбула по-широк конфликт в Близкия изток е "реалистична възможност"

.
Саид Хасан Насралла
Празнична стрелба с огнестрелни оръжия отекна в Бейрут днес по случай първата реч на лидера на ливанското шиитско Хизбула Хасан Насралла от началото на войната между Израел и палестинското ислямистко движение Хамас на 7 октомври, предаде Асошиейтед прес.
 

Лидерът на Хизбула Саид Хасан Насралла заяви, че по-широк конфликт в Близкия изток е реалистична възможност в реч, от която се очакваше да покаже дали неговата групировка ще започне пълноценна война срещу Израел.

 

Страховита военна сила, подкрепяна от Иран, Хизбула се сражава с израелските сили по ливанско-израелската граница в най-смъртоносната ескалация, откакто води война с Израел през 2006 г.


Хизбула ескалират от ден на ден, принуждавайки Израел да държи силите си близо до ливанската граница, вместо в ивицата Газа и окупирания Западен бряг, заяви Насралла в телевизионно обръщение.

 

"Това, което се случва на границата, може да изглежда скромно, но е много важно".

 

Насралла обвини Съединените щати за войната в Газа и големия брой жертви сред цивилното население, както и че деескалацията в обсадения анклав е жизненоважна за предотвратяване на регионална война.

 

Ръководителят на Хизбула благодари на групировките в Йемен и Ирак, които са част от така наречената "Ос на съпротивата". Тя включва шиитските мюсюлмански иракски милиции, които обстрелват американските сили в Сирия и Ирак, и йеменските хути, които се включиха в конфликта, като обстрелват Израел с безпилотни самолети.

 

Хиляди хора се събраха на площад в южно предградие на ливанската столица, за да гледат излъчваната по телевизията реч на Насралла.

 

Операцията, предприета от Хамас на 7 октомври, беше на 100% палестинска, заяви Хасан Насралла, цитиран от "Ройтерс".

 

Насралла каза, че операцията от 7 октомври е предизвикала "земетресение" в Израел и е показала слабостта на еврейската държава.

 

"Битката за Газа е решаваща", каза още той.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4837 |03.11.2023 Хекимян ще гласува на балотажа за кмет на София. Кого ще подкрепи? . 0| 4839 |03.11.2023 Земеделските производители да получат близо 700 млн. лева през декември . 2| 4996 |03.11.2023 "НАПлийкс": Съдът потвърди глобата от над пет милиона лева . 37| 5449 |03.11.2023 "Нямам идея защо е със засилена охрана". Кирил Петков отрече да е заплашвал министър Йоловски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads