Реклама / Ads
2| 4851 |06.10.2022 НОВИНИ

Анализаторът проф. Мангот: Ако Путин удари с тактическо ядрено оръжие, то ще е над Киев или Лвов

.
Възможен ли е удар с ядрено оръжие?
Бих могъл да си представя изпитание на тактическо ядрено оръжие в нарушение на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити от 1996-а година, който Русия ратифицира. Това би била детонация или на полигон на руска територия като Камчатка, или в Черно море, или във въздуха над Черно море, за да се даде още по-ясен сигнал на Украйна и Запада: прекратяване на военните действия сега или ще се стигне до масово използване на ядрени оръжия. Това твърди военният анализатор Герхард Мангот.
 

Ако Западът и Украйна не бъдат възпрени, е възможно да се използват такива оръжия. Но не на фронтовата линия, защото това би застрашило и руските войски и не би осигурило ясно военно предимство, а по-скоро в западната част на Украйна или над Киев. Но засега това са само предположенияу обяснява той пред Дойче веле.


Западът дава знак, че няма да позволи Русия да го изнудва с ядрени оръжия, няма да се откаже от ангажимента си към Украйна под формата на оръжейни доставки и няма да се опита да повлияе на украинското правителство да се съгласи на преговори за прекратяване на огъня. Възпирането е нарушено. За първи път след Кубинската криза от 1962-а година преднамереното използване на ядрени оръжия е реална заплаха, посочва Мангот.


Рисковете за Путин са огромни - във вътрешен план политическият елит се съпротивява срещу подобна ескалация, а в международен план, разбира се, реакцията на Запада със санкции или конвенционални атаки и глобалната изолация на Русия след използването на такова оръжие. Възможно е косвените поддръжници на Русия - Китай и Индия, но и много други държави от региона на Африка, арабските страни, Латинска Америка и Югоизточна Азия, да осъдят ясно това действие.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3152 |05.10.2022 Проф. Маринов: Песимист съм за редовен кабинет, защото партиите си нямат доверие . 9| 4623 |05.10.2022 Проф. Михаил Неделчев: Видяхме един Борисов, който не сме виждали – готов да отстъпи, да мине на заден план . 9| 6850 |04.10.2022 Проф. Иво Христов за изборите: Предстои ни ”Многострадална Геновева” в три действия, има развод между леви и лява партия . 5| 5399 |04.10.2022 Анализаторът Пл. Димитров: Кремъл ли е последното убещиже на българските националисти?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads