Реклама / Ads
0| 3272 |18.10.2022 НОВИНИ

Анжел Вагенщайн е удостоен с почетния плакет на вицепрезидента

.
Анжел Вагенщайн Източник: Медияпул
Отличието му е връчено от Илияна Йотова в знак на признание за неговия талант, за приноса му към българската култура и литература, както и за активната му обществена позиция. Плакетът идва в контекста на 100-годишния юбилей на Вагенщайн, който той отпразнува вчера.
 

В поздравителното слово Илияна Йотова отбеляза като „привилегия“ да е съвременник на Анжел Вагенщайн, защото го определи като „вселена“. За нея е ключово, че той е носител на: „критичен поглед” и не се примирява с неправдите, каза Йотова в Дома на киното в гр. София, съобщава БНТ.


Анжел Вагенщайн е режисьор, сценарист и писател. Освен творчеството, киното и обществената дейност в биографията на Анжел Вагенщайн има много магични и вълнуващи моменти. Роден е в гр. Пловдив на 17-ти октомври 1922г., но животът му преминава през три епохи – Царство България, социализъм и демокрация. Прекарва детството си във Франция, тъй като родителите му емигрират по политически причини, заради левите си убеждения. След амнистия семейството се завръща в България. На 16-годишна възраст Вагенщайн става член на Работническия младежки съюз (комунистическа организация).

 

По време на Втората световна война Вагенщайн участва в антифашистка бойна група. Въдворен е в „еврейски трудов лагер“ по Закона за защита на държавата в Македония. Успява да избяга. Става партизанин. След бойна акция е арестуван и осъден на смърт по Закона за защита на държавата през 1944 година. При бомбардировките над София затворът е частично разрушен, а затворниците са преместени в сливенския затвор. Това забавя изпълнението на присъдата. Смяната на властта в България отменя изпълнението на присъдата. Отново тази тънка нишка на съдбата се намесва, за да го спаси.

 

С идването на социалистическата власт в България Анжел отива да следва кинодраматургия във ВГИК в Москва. От 1950г. е сценарист в Българска кинематография и в немската киностудия ДЕФА.

 

Става член на Българската комунистическа партия, тъй като е твърдо убеден в лявата идеология. Два пъти е изключват от партията. Анжел Вагенщайн е член на Комитета за защита на Русе. Това е първата неформална дисидентска група. Създадена е в края на 80-те години на 20. век в България. Той е един от 12-те интелектуалци, поканени на закуска от президента на Франция Франсоа Митеран във френското посолство в България през януари 1989г. Събитието се случва малко преди осъществяването на демократичните промени от 10-ти ноември същата година.  Участва в Кръглата маса в началото на Демокрацията от страна на БСП. Вагенщайн е Народен представител в Седмото велико народно събрание от листата на БСП (1990 – 1991г.).

 

Автор е на 50 сценария за игрални, документални и анимационни филми, снимани в 5 държави. През 70-те години по покана  на немската телевизия ARD Вагенщайн създава документална поредица за войната във Виетнам. Филмът му „Звезди”, който е заснет през 1959г. от режисьора Конрад Волф, е удостоен със Специалната награда на журито в Кан. Сред най-известните му екранни произведения са „Допълнение към закона за защита на държавата”, „Гоя”, „Звезди в косите, сълзи в очите”, „Борис I”.

 

Анжел Вагенщайн е носител на орден „Стара планина” и на френското звание „Офицер на Ордена за заслуги към нацията”, създаден от Де Гол за принос в антифашистката съпротива.

 

Ирина Тодорова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3147 |18.10.2022 Премиерът Донев: Столетникът Вагенщайн ми каза - очаквам смирение, разум и милост от политиците . 1| 2881 |18.12.2021 Хосе Карерас бе удостоен с Почетния знак на президента . 3| 3495 |29.09.2021 Кой ще бъде удостоен с Нобеловата награда за мир тази година? . 1| 3869 |28.10.2019 С почетен ”Оскар” бе удостоен режисьорът Дейвид Линч
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads