Реклама / Ads
1| 3866 |28.10.2019 НОВИНИ

С почетен ”Оскар” бе удостоен режисьорът Дейвид Линч

.
Дейвид Линч Източник: БГНЕС
Знаменитият Дейвид Линч получи почетна награда ”Оскар” за изключителния си принос към киното, съобщават световните агенции, като се позовават на американската Академия за кинематографично изкуство и наука, предаде ”Дарикнюз”.
 

С почетни отличия бяха удостоени също италианката Лина Вертмюлер - първата режисьорка, номинирана за престижния приз, актьорът от племето чероки Уес Стъди и холивудската актриса и активистка Джина Дейвис. Дейвис получи хуманитарната награда "Джийн Хершолт".

 

Почетните призове бяха връчени на церемонията за 11-ите годишни награди на Управителния съвет на киноакадемията, състояла се в центъра "Холивуд енд Хайленд" в Лос Анджелис. "Това е холивудско парти в най-добрия смисъл на думата", заяви президентът на Академията за кинематографично изкуство и наука Дейвид Рубин по време на церемонията.

 

Самият Дейвид Линч бе лаконичен. "Имате много интересен вкус", отбеляза режисьорът, познат с работата си над продукции като "Дюн", "Синьо кадифе", "Диво сърце" и "Туин Пийкс".

 

Лина Вертмюлер отбеляза фаворизирането на мъжете в Холивуд. При превода на речта й от италиански на английски, актрисата Изабела Роселини заяви, че Вертмюлер би желала наградата "Оскар" да бъде преименувана на "Ана".

 

71-годишният Уес Стъди, познат с ролите си в продукции като "Танцуващият с вълци", "Последният мохикан" и "Джеронимо: Една американска легенда", стана първият отличен с "Оскар" коренен жител на САЩ.

 

За разлика от други отличия, лауреатите на почетни награди за изключителен принос към киното се определят не от всички членове на академията, а от Управителния съвет на институцията. Първоначално призовете бяха връчвани по време на основните "Оскар"-и. Впоследствие за тях бе предвидена отделна церемония с цел да се подчертае важността им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4019 |19.10.2019 Патриарх Неофит стана почетен гражданин на Перник . 2| 4266 |17.10.2019 Шестима изтъкнати българи бяха удостоени с висши държавни отличия . 31| 4706 |23.08.2019 В държавите от ЕС бяха почетени жертвите на тоталитарните режими . 0| 3850 |16.01.2019 МС избра за почетен консул в Сплит ветеринаря Здравко Плазонич

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads