Реклама / Ads
5| 3729 |02.06.2023 НОВИНИ

Антон Станков: Промените в НПК и механизма за разследване на гл. прокурор са спорни и приети бързо

.
Антон Станков
Промените в НПК и механизма за разследване и контрол на главния прокурор са спорни и приети на доста бързо. Те са в дисонанс с Конституцията. Това заяви в ефира на БНТ бившият правосъден министър Антон Станков.
 

Възникна конфликт между съдебна и законодателна власт в лицето на прокуратурата. Възможно е да има преразпределяне на влиянието, смята той.

 

Според него намаляване на нужните гласове за отстраняване на главния прокурор от 17 на 13 противоречи на начина на назначаване на тримата големи в съдебната власт.

 

Станков посочи, че има две искания за отстраняване на Иван Гешев. Може да бъдат обединени и разгледани в една процедура. Едно забавяне с цел обнародване на механизма е разбираемо. Гешев със сигурност ще атакува механизма в КС, добави той.

При изтекъл мандат, ВСС губи компетентност. Това, че не ти търсят заместник не те прави компетентен. Това може да доведе до блокаж, подчерта Станков.

 

По думите му в момента президента е в неудобна ситуация. От една страна този законопроект e на негов министър. От друга страна това са важни закони. Може би за това Радев е изчаквал. Той взима страна, независимо дали обнародва указа бързо или бавно.

 

Бившият правосъден министър коментира и влизането на Бойко Бориосв в НС. Той дълго време не желаеше да е депутат. Влизането на Борисов в парламента беше индикация, че тези неща, които се случват в момента, можеше да се очакват, поясни Станков,

 

Това, че е създаден механизъм за наказателна отговорност за главния прокурор не е съдебна реформа, категоричен бе Антон Станков. Парламентът в момента е разпокъсан и единственото нещо, което го обединява е страха, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3085 |31.05.2023 Антон Станков: Борисов губи от изказването, че няма да си даде имунитета . 1| 3229 |26.05.2023 Радан Кънев: Въведен е изцяло нов принцип с промените в Директивите за качеството на въздуха . 11| 9034 |16.05.2023 Антон Станков: Споменаването на „лицето Бойко Борисов” от Гешев е знак за бъдещ обвиняем . 1| 2692 |16.05.2023 18-годишният Адриан Антонов, обвинеяем за катастрофата на бул. „Сливница“, остава в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads