Реклама / Ads
0| 2684 |28.04.2023 НОВИНИ

Липсата на бюджет закопава новия археологически сезон

.
Източник: БГНЕС
Регионални музеи в Югоизточна България, които разчитат на държавно финансиране, ще преустановят проучванията си на археологически обекти. Други ще успеят да осъществят разкопки, защото работят по инфраструктурни обекти. Това стана ясно по време на 40-ата регионална конференция на археолозите, която се провежда в Бургас, съобщи БНР.
 

Пример за притеснителното стечение на обстоятелствата е Бургаският музей, който няма да може да продължи с проучванията си на средновековната крепост в Русокастро и на античното селище Акве Калиде. Имаме планирани проучвания, но няма средства, съобщи директорът му Милен Николов:

 

"Докато нямаме бюджет, нямаме гаранция, че нещо може да се случи! В момента сме ограничили до максимум всички харчове, за да можем да плащаме поне заплатите. Да, музеят може да изкарва приходи, но летният сезон все още не е започнал, така че докато няма бюджет, няма и разкопки!", заяви той.

 

По думите му отсъствието на държавен бюджет е предизвикателство и за Общините и те също не могат да отпуснат средства за археологически проучвания.

 

Междувременно в Ямбол ще се постави старт на археологическия сезон, защото те не разчитат на държавно финансиране. Проучванията ще са в археологическия резерват Кабиле и по средновековната крепост Малкото кале, съобщи директорът на РИМ – Ямбол Стефан Бакърджиев:

 

"Това са инфраструктурни обекти, което ни дава възможност да продължим с дейността си. Във връзка с проект за отводнителни канали на АМ "Тракия" трябва да проучим обект по границата на северната охранна зона на Кабиле, също и пълни проучвания на римска сграда и ямен комплекс от късножелязната епоха. Ще продължи и работата ни в Малкото кале, където работим със студенти от университета по библиотекознание", обясни Бакърджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 2895 |28.04.2023 Експерти за сметката на държавата: Как трябва да бъдат разпределени парите в Бюджет 2023 . 0| 2706 |28.04.2023 Кабинетът разглежда бюджета на извънредно заседание . 3| 2895 |27.04.2023 Николай Василев: Бюджетен дефицит от 6,4% ще е вторият най-голям от началото на прехода у нас . 7| 2845 |27.04.2023 Депутатите ще отхвърлят бюджета на служебното правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads