Реклама / Ads
28| 5072 |08.07.2010 НОВИНИ

„Атака” гони екип на турската TRT от София

.
Волен Сидеров
Депутати от „Атака”, екип на турския телевизионен канал TRT, зам.-кмет на Столична община и дипломат от турската мисия в София влезнаха в открит спор пред храм паметника „Св. Александър Невски” днес.
 

В парламентарната група на партия „Атака” в Народното събрание граждани съобщили, че пред храм паметника екип на турска телевизия излъчва директно предаване. Почти цялата парламентарна група на националистите се изсипала незабавно там.

Оказа се, че предаването от този площад, който е с особен режим е незаконно. Турският екип нямаха разрешение от Столична община да организира сцена, да развяват турски знамена там, коментира пред Frognews.bg Волен Сидеров. Той обясни, че уж тематиката на предаването била икономическа и туристическа, но турските журналисти задавали провокативни въпроси, насочени към етническия мир.

На мястото на конфликта пристигнал и зам. кметът Иван Сотиров, както и полицейски екип. Те също установили, че излъчването на турския канал е незаконно. В спора се намесил и дипломатът от турското посолство Исмаил Сефа Юджер, който обяснил, че гостите имат разрешение от външно министерство да снимат в България. Но при проверката се оказало, че то не важи за местата с особен режим какъвто е площадът зад парламента.

TRT снимали проект, наречен „Балкански експрес”. Той включвал България, Гърция, Македония, Румъния, Унгария и Хърватска. У нас вече били направени снимки в Пловдив, Кърджали и София, а сега предстояло екипът да пътува за Русе, обясни консултантът на проекта Ерхан Турбадар.
Малко преди това пък в кулоарите на парламента лидерът на „Атака" Волен Сидеров коментира сканадла с провежданата от турската фондация „Бултюрк” анкета в България. Той каза, че вече е информирал ДАНС и смята по темата да разговаря лично с премиера Бойко Борисов.
„Това е провокация към българската национална идентичност", заяви депутатът.
Според него целта на организацията е страната ни да бъде провокирана да се покаже, че България е била част от Османската империя и че пак ще бъде присъединена към Турция, но не по военен път, а по икономически.

От „Атака” проучват дали хората от „Бултюрк" са гости без покана у нас или пък някой ги е извикал, за да извършат подобно проучване. Сидеров призова ДПС да вземе отношение по скандала и иска да знае дали от партията на Доган смятат, че Крумовград, Ардино и Момчилград трябва да се преименуват с турски имена.

Според него „Бултюрк" действа със съдействието на турската държава, а това е опасен прецедент. Целта била да се покаже, че българските мюсюлмани искат да живеят в градове с турски имена, а това си е чист сепаратизъм, смята политикът.
Сидеров подозира, че анкетите се провеждат вече от няколко дни, а снощи с влак представители на „Бултюрк" са пристигнали в София. От „Атака" обявиха, че са готови и за граждански протести срещу подобни явления.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 8502 |06.07.2010 Турска фондация връща имена от Османската империя, „Атака” сигнализира ДАНС и Брюксел . 23| 4978 |29.06.2009 Волен Сидеров:„Атака” може да се коалира с ГЕРБ . 23| 6422 |18.06.2009 Преврат в „Атака” на 19 юли? . 7| 5089 |15.06.2009 Отлъчен депутат обяви листите на „Атака” за незаконни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads