Реклама / Ads
5| 2987 |12.01.2023 НОВИНИ

Атанас Славов: Решенията в правителство с мандат на ДБ няма да се вземат от ГЕРБ

.
Атанас Славов Източник: БГНЕС
”Ние имаме и формулата, и плана как да действаме, ако получим мандата.”Това каза в интервю за БНР Атанас Славов от ДБ преди връчването на третия мандат.
 

ДБ предлага да се създаде управление с кратък хоризонт, напомни той и допълни, че освен експертиза, едно такова управление трябва да има и политическа легитимност и подкрепа.

 

По думите му се предлага "формула на служебно правителство, избрано от парламента, т.нар. техническо правителство, което да се фокусира върху тези приоритети" и това няма да е "традиционната коалиционна формула, която покрива целия спектър от въпроси".






"Риск има, особено когато трябва да се договаря подкрепа или да се получава подкрепа от политически сили, които са известни със своята последователност. 

 

Гаранцията, че няма да се стигне до поредното финтиране на очакванията и надеждите на голяма група български граждани за промяна, за реформа и за европеизация, са, че ако се блокира важна реформа, това правителство ще подаде оставка и отиваме на избори.

 

Гаранцията ще е в личностите, които ще бъдат номинирани за премиер и за министри, така че да не се огънат лесно пред натиск от различни страни, нито да се изкушат толкова лесно от различни блага, които се предлагат на хора, заемащи тези постове", коментира депутатът от ДБ.

 

"Решенията в едно такова правителство няма да се вземат от ГЕРБ, а ще се вземат от мандатоносителя", обобщи темата Славов.

 

Разглеждането на двата законопроекта за промени в НПК – на Министерския съвет и на Надежда Йорданова, които предвиждат ефективно производство за разследване на главния прокурор, ще покаже "дали изобщо е възможно някакво мнозинство около съдебна реформа в този парламент", смята той.


Славов нарече разглеждането на законопроектите "тест доколко този състав на парламента може да се ангажира със сериозна съдебна реформа".






И двата законопроекта дават възможност да се направи максималното със закон, без да се променя Конституцията, отбеляза депутатът.

 

Той изрази мнение, че ако не искаме да чуем гласовете за съдебната реформа, сме обречени да останем в периферията на ЕС.


В действащата структура и система на прокуратурата независимо разследване на главния прокурор не може да бъде осъществено, подчерта депутатът.

Предложената формула ще издържи теста за конституционосъобразност, изтъкна Атанас Славов, запитан всичко в предлаганите промени ли е в синхрон с Конституцията.

 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7582 |10.01.2023 Слави Василев: Следващият премиер ще бъде Атанас Пеканов . 1| 3239 |08.01.2023 Атанас Пеканов: В момента е трудно да ограничим вредните емисии . 14| 3888 |05.01.2023 Наглост! Атанасова каза на ПП да връщат мандата, защото губят времето на България . 3| 3260 |05.01.2023 Атанас Атанасов: В провинцията се случват важни неща, водим тежка битка за Пловдивския панаир!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads