Реклама / Ads
15| 10686 |04.10.2012 НОВИНИ

Атентаторът от Бургас разпознат!

.
Казва се Махди Газали по прякор Абу Ахмед Източник: 24 часа
Атентаторът от бургаското летище “Сарафово” беше категорично разпознат от бившия си учител - радикалния салафитски лидер Омар Бакри. Това твърди самият Бакри в интервю за Центъра за Близкоизточни изследвания, предоставено специално на "24 часа".
 

Ставало дума за шведския гражданин Махди Газали по прякор Абу Ахмед, чиято снимка се появи по медиите след атаката. Тогава версията отпадна бързо, защото шведските власти отрекоха да става дума за бившия затворник от Гуантанамо, без да дадат повече подробности.

“Когато разбрах, че свързват този човек с моите хора, се обадих на братята във Великобритания, за да питам за кого става дума. Те ми казаха, че е момче, известно като Абу Ахмед. Имаше и друг псевдоним. Този човек наистина е учил при мен, но за малко. После замина за Афганистан. Името му е Махди Газали. Заради атентата в Бургас братята от “Ал Кайда” го обявиха за мъченик и отслужиха молитва за мир на душата му.", твърди шейх Омар Бакри в интервюто.

Духовникът, който в момента живее в Ливан, след като напусна Великобритания заради атентатите в лондонското метро, е убеден, че е видял Газали в кадрите от Бургас.

Омар Бакри е сигурен в думите си. „Ако службите отричат, че това е той, защо тогава никой още не го е снимал и не го е интервюирал”, пита той.
Радикалният ислямист, основател на джихадистката група "Ал Мухаджирун", казва, че е обсъждал със свои съмишленици да бъде изплатена кръвнина на българската жертва в Бургас Мустафа Кьосов.

Според шейх Бакри, когато има невинни мюсюлмани, пострадали при атентати, техните семейства трябва да получават обезщетение. Той допълва, че и много други ислямски теолози тълкуват по този начин религиозните закони.

Бакри твърди също, че в интернет програмата за видеоразговори и конферентни връзки Paltalk, чрез която той проповядва вечер пред хиляди привърженици по целия свят, има много последователи, които се включват от България.

Ние смятаме България и цяла Източна Европа за ислямска земя, която един ден мюсюлманите са длъжни да освободят, казва шейхът. Според него обаче атентатът в Бургас бил насочен срещу израелците, а сред жертвите имало роднини на много влиятелни хора.

Бакри твърди, че се гордее с всеки свой питомец, извършил атентат срещу ционистка цел, и споменава за двама свои последователи. Единият се взривил в Тел Авив, а другият наскоро атакувал в Тулуза.

През 2005 г. шейхът бе обвинен, че е близък до “Ал Кайда” и е насърчил и благословил атентатите в лондонското метро, за които бяха заподозрени хора от неговата организация “Ал Мухаджирун”. След като напусна Великобритания, роденият в Сирия ислямист се засели в Ливан, където през 2010 г. бе осъден от военен съд на доживотен затвор с тежък физически труд по обвинения в актове на тероризъм.

Няма да изкарам и ден в затвора, защото не вярвам в законите нито на Великобритания, нито на Ливан, заяви тогава шейхът. Днес той живее в охранявана от свои последователи къща в Северен Ливан.

Шейх Омар Бакри смята, че атентатът е дело на “Ал Кайда” и целта му е да бъде ударен ционисткият враг.
Снимка: "24 часа"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5285 |26.09.2012 Плевнелиев: Първо доказателства, после ще посочим виновника за атентата в Бургас . 5| 5977 |23.09.2012 Митьо Очите в Бургас; снима се на Моста . 30| 5617 |20.09.2012 Арестуваха мъж от Ал Кайда, който прилича на помощника на камикадзето от Бургас . 23| 6775 |16.09.2012 Елена Йончева: Не "Хизбула", а "Ал Кайда" стои зад атентата в Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads