Реклама / Ads
0| 2402 |27.02.2024 НОВИНИ

Байдън: Близо сме до прекратяване на огъня между Израел и Хамас

.
Джо Байдън Източник: БГНЕС
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че се надява прекратяването на огъня в конфликта между Израел и Хамас в Газа да започне до следващия понеделник. По думите му изглежда, че враждуващите страни се доближават до споразумение по време на преговорите в Катар, които имат за цел да доведат и до освобождаването на заложници, предаде 'Ройтерс".
 

Присъствието на двете страни на т.нар. близки преговори - срещи с посредници поотделно, но в един и същи град - подсказа, че преговорите са напреднали повече от всеки друг път след големия тласък в началото на февруари, когато Израел отхвърли контрапредложението на Хамас за четиримесечно и половина примирие.

Байдън заяви, че се надява прекратяването на огъня да започне до дни. "Надявам се до началото на уикенда, до края на уикенда", каза той, когато беше попитан кога очаква да започне прекратяването на огъня.







"Моят съветник по националната сигурност ми каза, че сме близо. Близо сме. Все още не сме приключили. Надеждата ми е, че до следващия понеделник ще имаме прекратяване на огъня", каза Байдън пред репортери по време на посещение в Ню Йорк.


Американски служител заяви, че преговарящите от САЩ са настоявали усилено за постигане на споразумение за пауза за заложници до началото на Рамазана на 10 март, а висши американски служители са работили по въпроса миналата седмица. Изглежда, че оптимизмът се е породил от срещите между израелците и катарците, каза служителят.


В публичното пространство Израел и Хамас продължиха да заемат далеч една от друга позиции по евентуалното примирие, като същевременно се обвиняваха взаимно за забавянето.


След срещата си с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани Исмаил Хания, отцепническият ръководител на Хамас, заяви, че неговата групировка е приела усилията за прекратяване на войната, и обвини Израел, че се бави, докато жителите на Газа умират под обсада.


"Няма да позволим на врага да използва преговорите като прикритие за това престъпление", каза той.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че Израел е готов за сделка и от Хамас зависи да се откаже от исканията, които той определи като "от друга планета".


"Очевидно е, че ние искаме тази сделка, ако можем да я постигнем. Това зависи от Хамас. Наистина сега решението е тяхно", каза той пред американската телевизия Fox News. "Те трябва да се примирят с реалността".







От офиса на Ал Тани съобщиха, че Ал Тани и ръководителят на Хамас са обсъдили усилията на Катар да посредничи за "незабавно и постоянно споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2581 |27.02.2024 Зеленски: Тръмп не познава Путин - не разбира, че никога няма да спре . 1| 2607 |27.02.2024 Хърватия година след въвеждането на еврото: По-ниска инфлацията и по-изгодно финансиране . 5| 3435 |27.02.2024 Пеевски сезира прокуратурата, ДАНС и МВР за руската пропаганда в България . 5| 2595 |27.02.2024 Украинският българин Анатолий Барон от с. Василевка загина на фронта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads