Реклама / Ads
2| 2936 |14.03.2023 НОВИНИ

Байдън затяга контрола над огнестрелните оръжия в САЩ

.
Президентът Джо Байдън ще се заеме с епидемията от насилие с огнестрелни оръжия в САЩ Източник: БГНЕС
Президентът Джо Байдън ще се заеме с епидемията от насилие с огнестрелни оръжия в САЩ, като ще подпише заповед за затягане на проверките на миналото на купувачите на огнестрелни оръжия по време на събитие в Монтерей Парк, Калифорния, където през януари бяха застреляни 11 души, предаде Дарик радио.
 

Белият дом заяви, че Байдън, чиято Демократическа партия не е успяла да преодолее съпротивата на републиканците срещу по-значими закони за контрол на оръжията, ще "скърби заедно със семействата и общността, засегнати от масовата стрелба“.

 

Единствен стрелец застреля 11 души от местната азиатска общност в предградие на Лос Анджелис по време на празненствата им по случай Лунната нова година.

 

От няколкото мерки, обявени от Байдън, най-съществена ще бъде изпълнителната заповед, целяща да затегне правилата за проверка на миналото.

 

Социологическите проучвания показват огромна подкрепа за общо правило, според което всеки, който купува огнестрелно оръжие, трябва да бъде проверяван за наличие на криминално досие.

 

Републиканците в Конгреса обаче твърдят, че това нарушава конституционното право на притежание на оръжие и трябва да бъде оставено на отделните щати да решават.

 

Понастоящем само лицензираните на федерално ниво продавачи, които извършват по-малко от половината от продажбите на оръжие, са задължени да извършват проверки на миналото.

 

Със заповедта на Байдън нарежда на главния прокурор да предприеме строги мерки срещу продавачите, които не извършват проверки, както и да изясни кой може да бъде квалифициран като търговец.

 

Тази мярка, макар и постепенна, "ще означава, че по-малко оръжия ще се продават без проверка на миналото и следователно по-малко оръжия ще попадат в ръцете на престъпници и домашни насилници", заяви Белият дом.

 

В рамките на ограничените си правомощия Байдън възнамерява да доближи "САЩ до универсални проверки на миналото, без да се налага да се приема допълнително законодателство", заяви Белият дом.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3005 |14.03.2023 Гешев с критики към Зарков. Пак се заел с механизма за контрола му, а не с “реалните проблеми” . 4| 3133 |13.03.2023 Нидерландия затяга ограниченията върху износа на чипове за Китай . 0| 2789 |07.03.2023 Байдън предлага да се бръкне по-дълбоко в джобовете на богатите . 0| 3051 |04.03.2023 Байдън и Шолц се срещнаха в Белия дом

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads