Реклама / Ads
8| 3005 |14.03.2023 НОВИНИ

Гешев с критики към Зарков. Пак се заел с механизма за контрола му, а не с “реалните проблеми”

.
Служебният министър на правосъдието Крум Зарков пак се заел с “извънредно законодателство”, вместо да се занимава с “реалните проблеми на гражданите”, заяви на събитие главният прокурор Иван Гешев. Въпросното “извънредно законодателство” е всъщност одобреният повторно от Министерския съвет законопроект, с който се въвежда механизъм за контрол и разследване на обвинител №1 и който ще бъде внесен още в първите дни от работата на новия парламент.
 

“Виждам, че акцентът на Министерство на правосъдието в момента е да внесат един закон, който по същество представлява извънредно законодателство. Всички сме юристи. Какво означава да внесеш закон за четири човека - процедура, която е различна отколкото за останалите български граждани за наказателно преследване. Или дискриминация, или привилегия - едно от двете, но и двете конституцията не ги допуска. Насърчавам ентусиазма на министъра на правосъдието господин Зарков в борбата му с българската прокуратура, явно така разбира “върховенството на закона“. Но насърчавам и да се заеме с реалните проблеми, които стоят пред българските граждани и пред народа“, посочи Иван Гешев в прессъобщение на прокуратурата. 

 

Според Гешев обаче има други, по-належащи проблеми, например законодателство за противодействие на насилието над жени. Проектът за противодействие на насилието срещу жени, който се реализира в партньорство между Камара на следователите в България, Юридическия факултет на Университета в Осло и Фондация “Рисърч&Трейнинг пойнт“, предвижда запознаването на магистратите с добрите практики в ЕС. Проектът се финансира по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.

 

Главният прокурор Иван Гешев определи проекта като стъпка в правилната посока.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3582 |11.03.2023 BBC отстрани спортен журналист заради онлайн критики към правителството на Сунак . 15| 3455 |08.03.2023 Гешев: Обичам да съм прокурор, смисълът на професията е да помагаш на колегите си . 10| 3093 |06.03.2023 Гешев се зачуди къде е изчезналата ⅓ от асфалта по пътищата . 16| 4399 |05.03.2023 Гешев с люта атака срещу министър Демерджиев заради купуването на гласове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads