Реклама / Ads
0| 3105 |14.10.2021 НОВИНИ

Българин е избран за президент на Европейската атлетика

.
Добромир Карамаринов Източник: БГНЕС
Добромир Карамаринов бе официално избран за президент на европейската асоциация по лека атлетика (Европейска атлетика, ЕА), след като заемаше временно този пост повече от година и половина. Той беше утвърден на поста на конгрес в Лозана, след като беше единственият кандидат за поста.
 

Така шефът на българската федерация по лека атлетика (БФЛА) стана най-високопоставения българин в която и да е международна спортна федерация по олимпийски спорт. Доскоро такъв бе шефът на европейската централа по борба Цено Ценов, който почина на 31 май 2020 г. на 80-годишна възраст.

 

Българинът изпълняваше длъжността от 2020 г. насам. Тогава той замени временно като президент норвежеца Свен Арне Хансен, който получи инсулт, а няколко месеца по-късно почина.

 

Карамаринов беше първи вицепрезидент на европейската федерация от 2015 г. насам.

 

През септември 2020 г. той спечели пети мандат начело на българската централа, която управлява от 2003 г. насам.

 

 "Благодаря ви още веднъж за подкрепата и доверието, което ми оказахте. Въпреки че нямах опозиция на днешните избори, не приемам тази подкрепа и доверие за даденост. За мен е огромна чест да бъда избран за президент и да продължа да служа на европейската атлетика. Стремя се да направя всичко възможно, за да се отплатя за вашата подкрепа и доверие", каза Карамаринов на конгреса.

 

Добромир Карамаринов става шестият президент на ЕА след Адриан Паулен, Артър Голд, Карл-Олаф Хомен, Хансйорг Вирц и Свейн Арне Хансен. Освен шеф на БФЛА сливналията е също така начело и на Асоциацията на балканските атлетически федерации.

 

На днешния конгрес в Лозана французинът Жан Грасиа бе избран за първи вицепрезидент (на мястото на българина) в съперничество с естонеца Ерик Тейгамаги (30:19 гласа). Грасия ще е заместник на Карамаринов заедно с британката Чери Алекзандър и чеха Либор Варханик, които бяха избрани през 2019-а за по 4 години.

 

Двете свободни позиции в Съвета на ЕА бяха заети от германеца Юрген Кесинг и поляка Хенрик Олшевски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3406 |14.10.2021 Гоним Филипините по брой на кандидат-президенти . 4| 2957 |13.10.2021 Панчугов: Сигурно е, че ще има балотаж на президентския вот . 0| 3126 |13.10.2021 Днес става ясно с какви номера партиите и кандидат-президентите се явяват на изборите . 9| 3901 |12.10.2021 Михайлов: Знам, че не се радвате, но аз съм избран за президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads