Реклама / Ads
0| 5316 |01.08.2022 НОВИНИ

Българските газохранилища вече са най-празните в ЕС

.
Българските газохранилища са най-празните в Европейския съюз. Това става ясно от справка в платформата Gas Infrastructure Europe. Резултатите са притеснителни и доста плачевни - в началото на този месец България все още беше крачка пред Хърватия, която обаче успя да ни изпревари и за няколко седмици да ни постави на най-задното място в Европа на фона на притесненията заради газовия шантаж на “Газпром”.
 

Какво показват данните? 

 

Според платформата газохранилищата у нас към днешна дата са пълни на 47.18%. За справка - към 5 юли те са били пълни на 35.27%. 

 

Къде е проблемът? 

 

За същия период изглежда, че Хърватия, която към 7-ми юли е била зад нас - с 32.94%, днес значително ни изпреварва като отчита газохранилища, пълни на 52.09%. Казано иначе - за малко по-малко от месец Загреб е успял да запълни почти 20% повече. За разлика от тях България е запълнила още около 12% от капацитета си. 

 

Държавите в Европа са на прага на енергийна криза заради заплахата на “Газпром” да врътне кранчето на всички държави на стария континент. Това вече се случи с някои страни, които отказаха да изпълнят условието на руския газов гигант за синьо гориво да се плаща в рубли. Сред тези държави е и България. 

 

На прага на идващата зима всички страни се притесняват, че могат да останат без газ. Вероятно това е и причината да се търсят алтернативи и държавите да се запасяват. 

 

На фона на тези данни от бизнеса призовават служебното правителство да реши проблемите в спешен порядък. От позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) посочват, че договорените от кабинета седем танкера с втечнен американски газ ще дойдат от "неизвестен за обществото доставчик", а освен това страната ни ще разполага само с три танкера, тъй като останалите четири са за следващата година и не са потвърдени. Въпросните три танкера за настоящата година биха осигурили по-малко от половината от недостигащите ни количества. Освен това, няма осигурен капацитет – нито на терминал за разтоварване, нито на трасе до газопреносната мрежа на България, посочват от бизнеса.

 

От там са категорични - този газ ще е с около 40% по-скъп от газа по договор с "Газпром експорт". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3018 |31.07.2022 Протест в памет на жертвите на руската инвазия в Украйна събира хора в София тази вечер . 0| 2821 |31.07.2022 Вече могат да се купуват винетки онлайн . 0| 3314 |31.07.2022 ЦИК вече подготвя предсрочните избори . 0| 15948 |30.07.2022 Борел: Погледнете един разбит руски танк, Русия вече няма достъп до електрониката на Запада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads