Реклама / Ads
1| 2765 |06.04.2023 НОВИНИ

Берн оряза бонуси за 60 млн. франка на мениджърите на “Креди Сюис”

.
Берн оряза бонуси за 60 млн. франка на мениджърите на “Креди Сюис” Източник: БГНЕС
Правителството на Швейцария обяви, че е разпоредило да се анулират или орежат премиите на изпълнителните директори на “Креди Сюис”. В резултат на акцията на Берн почти 1000 мениджъри са били лишени от десетки милиони франка след принудителното сливане на втората по големина банка на страната с националния банков първенец “Ю Би Ес груп”.
 

Федералният съвет – седемчленният орган на изпълнителна власт на алпийския оазис, съобщи официално на 5 април, че е инструктирал финансовото министерство да канцелира изцяло или да редуцира с една втора или една четвърт допълнителните възнаграждения за миналата година на най-високите три нива на мениджмънт на “Креди Сюис”, а също да проучи дали вече изплатените суми могат да бъдат възстановени.

 

Напълно ще се анулират бонусите на членовете на изпълнителния борд, 50% редукция ще има за мениджърите на първото ниво след него и 25% – за следващите две нива. Общото количество на “загубените” премии е около 50-60 млн. франка.

 

Мярката се въвежда след като швейцарските власти организираха в средата на март продажбата на затъналия в сериозни проблеми (в резултат на мощния отлив на депозити и срив на цените на акциите) национален кредитор на по-едрия му конкурент “Ю Би Ес груп” за 3 млрд. шв. франка. Два дни след оповестяването на сделката правителството каза, че временно отменя изплащането на премии на служителите на “Креди Сюис”.

 

Допълнителните възнаграждения на банковите мениджъри ще бъдат анулирани или намалени през тази година. Ръководството на “Ю Би Ес” се надява да приключи с поглъщането през идните месеци.

 

Спасителната акция за “Креди Сюис”, която е сред 30-е банки, определяни като “важни за системата” в световен мащаб, слага край на няколкото проблемни години на скандали и загуби и на опасенията, че тя може да фалира и да предизвика поредната финансова криза след колапса на двете среднокалибрени американски кредитори SVB и “Сигнъчър бенк”.

 

Според швейцарския закон за банките Федералният съвет може да налага мерки на системно важните банки, ако те са получили държавна помощ от федералните фондове. Берн се задейства след публичното недоволство срещу допълнителните възнаграждения в “Креди Сюис”, въпреки държавните “инжекции” в размер на почти 260 млрд. франка под формата на финансиране и предоставени гаранции.

 

 На последното годишно общо събрание на погълнатата банка, проведено на 4 април, акционерите също се обявиха против изплащането на бонуси на изпълнителния съвет и на борда на директорите, които де факто имат вина за банковия провал.

 

В годишният отчет на “Креди Сюис”, публикуван през април, вече бе съобщено, че висшият банков мениджмънт няма да вземе премии за 2022-а. А пулът от бонуси за почти 50 хил. служители на кредитора е бил намален от 2.76 млрд. франка на 635 млн. франка заради спада на пазарната оценка на банковите акции.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2999 |02.04.2023 Бившият губернатор на Арканзас влиза в битка с Тръмп за номинацията на републиканците . 0| 3391 |07.02.2023 Ключови смени в Украйна: Генерал и полицаи стават губернатори на три прифронтови области . 0| 3072 |25.01.2023 Елисавета Белобрадова: Прокуратурата и старите партии се опитват да ни превърнат в президетска губерния . 0| 2890 |10.01.2023 Сара Сандърс полага клетва като губернатор на Арканзас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads