Реклама / Ads
5| 4885 |11.05.2020 НОВИНИ

Боил Банов: Не разбирам казуса с „Червената къща“. Отпускат се още 5 млн. лв. за култура

.
Боил Банов
Не разбирам казуса с „Червената къща“. Такъв казус, какъвто го представят някои няма. Има друг казус, който касае един паметник на културата и наличието на частен собственик в сградата. Ако в годините някой се беше амбицирал да направи нещо да го беше направил, вместо сега само да коментира.
 

Това заяви министърът на културата Боил Банов в отговор на журналистически въпрос на брифинг, на който представи новите мерки в подкрепа на културата. Ето какви са те:

 

По 500 000 лева са разпределени в три програми, по които ще могат да кандидатстват творците:

Програми на МК за нови театрални постановки

Програми на МК за нови танцови спектакли

Програми на МК за нови музикални постановки

500 000 за проекти в областта на визуалните изкуства.

800 000 лв. програма за разпространение на музикални, театрални, танцови изкуства, т.е. готов продукт и популяризирането му.

 

Ще има и захранване на национален фонд култура. Първата финансова подкрепа от 2,5 милиона лева министърът определи по-скоро като социална. По думите му новата подкрепа е за всички творци, в които влизат малките авторски кина, циркът и всички изкуства, които развиват сцени и дават пространство за изява на всички творци, обясни министърът. Там ще бъдат прехвърлени 1.5 милиона лева.

 

Още 700 000 лева са предвидени за малки проекти и малки грантове, свързани с единични артисти, като целта е изява на културен продукт, чрез интернет.

Стартира се веднага със всичко.

 

Отделно 1.9 милиона лева са средствата, които от преди кризата са били налични във фонда, допълни Банов. По думите му тази година, през норвежка програма, се разпределят на два пъти и над 7 милиона лева, които са за свободни артисти, НПО-та, за съвременни изкуства.

 

Това не е финала на мерките, ще има и още, обеща министърът на културата.

 

Казусът с "Червената къща"

Не разбирам казуса с „Червената къща“ отговори на журналистически въпрос министър Банов.

По думите му сградата е смесена собственост, защото един от наследниците на скулптура Андрей Николов е предоставил своя дял на държавата, изплатено е обезщетение на наследниците и става публична държавна собственост, каквато е и до сега.

 

2000 година друг от наследниците, въпреки, че са обезщетени наследниците успява да си върне чрез реституция части от сградата. С това се влиза в едно реално несъвместимо съжителство. Който е допуснал този парадокс на неговия морал и етика оставяме казуса

 

До момента е плащан наем и на министертвото на културата и на собствениците. Когато наемателите фалират и не могат да продължат дейността си, галерията има проект за изложба за живота и дейността на Андрей Николов. В състоянието на това съжителство не може да се реализира този проект. Там има хостел и не може да се осигури охрана на мястото. Галерията не мое да осъществи контакт със собственика, на който искаме да предложим да плащаме наем или да откупим имота.

 

Договорите на наемателите с „Клиринг хаус“ не са подписани сега. Те са имали някаква експозиция за Андрей Николов, но някой я е премахнал.

 

Такъв казус, какъвто го представят някои няма. Има друг казус, който касае един паметник на културата и наличието на частен собственик в сградата.

Ако в годините някой се беше амбицирал да направи нещо да го беше направил, вместо сега само да коментира. Темата тръгна от това, че ние засякохме, че собственикът се опитва да отдаде под наем неговата част, а той няма право на това защото къщата е публична държавна собственост. Това че има съсобстнеост не означава, че се променя статута и това е незаконно.

 

Относно критиките и коментарите на Вежди Рашидов министърът на културата отговори:

Не съм гледал интервюто на Рашидов, разказаха ми го. Той е един изключителен художник, като творец той е човек на крайностите, така обича и така мрази. Аз с него говоря добре.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4587 |10.05.2020 Рашидов за номинацията на Боил Банов: Направих грешка и съжалявам . 9| 5304 |26.04.2020 Боил Банов: Правени са нови дупки във фасадата на Софийския университет . 11| 6039 |25.04.2020 Министър Банов: Ректорът на СУ ”К. Охридски” незаконно ремонтира Ректората . 3| 4419 |23.04.2020 Тодор Чобанов: Обсъждаме варианти за контролирани разходки в парка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads