Реклама / Ads
8| 4868 |25.05.2020 НОВИНИ

Боил Банов: Скоро поетапно ще отворим сцените, ситуацията беше нелепа

.
Боил Банов
Нека хората на изкуствата да запазят своя дух. Тежко беше, много тежко. Два месеца и половина не е чак толкова много време. Но имахме усещането, че трудно ще се възстанови всичко. Хората на духа понижиха самочувствието си. Нещата вървят на оправяне и хората трябва да имат висок дух, за да поведат българският народ напред и нагоре.
 

„Всичко навън е открито за всички изкуства, музеи и библиотеки работят. Много скоро предстои поетапно отваряне на сценичните изкуства. Сроковете стават обозрими. Не бива да заиграваме с добрите новини. Ще има определени мерки и ще има намалена бройка зрители, но нещата тръгват към нормализиране.

 

В държавният и общински сектор нещата са спокойни. При свободните артисти също. Има достатъчно възможности да се правят проекти, да се играе. В сектор култура 7, 5 млн. допълнително са отпуснати покрай Ковид. Има и норвежка програма за свободни изкуства. Плюс гарантирането на заплати на читалищата – т. е. една много сериозна подкрепа имаше.

 

Ситуацията е трудна и нелепа за всички. Нивото на бедността е 390 лева. Имаме силно работеща мярка за подкрепа с 1000 лева. Подкрепихме всички с тези творчески стипендии за най-повлияните от кризата хора на изкуството.

 

Утре ще има обявени решения. Всеки ден е спечелен в борбата с коронавируса. В най-скоро време ще отворим и НДК“, допълни министърът. Освен по-малко пари в хазната друго няма да се случи. Това каза Банов по отношение на предложението да се намали ДДС-то върху книгите.

 

Той допълни: "Ще наложим 30 000 лева глоба за това, че бе надупчен СУ. Те имат и други надупчени обекти в страната. Подходът е същият. Преценяват, че ще правят промени, което е неправилно. Имахме един ползотворен разговор с Вежди Рашидов. На големите творци трябва да им се прощава всичко".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5320 |23.05.2020 Доц. Андрей Чорбанов: Вирусът не се спотайва по ъглите, пуснете децата в градините . 22| 8250 |14.05.2020 Тодор Батков: Джирото от страна на Божков е по-скоро реванш . 7| 5749 |13.05.2020 Доц. Албена Танева: Ситуацията с ”Левски” е по-скоро фарс . 3| 4837 |12.05.2020 Боил Банов: МК ще вземем отношение по всяка отказана помощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads