Реклама / Ads
25| 6584 |29.04.2023 НОВИНИ

Божие наказание за удара в Уман: Какво е ясно за атаката в Севастопол?

.
Мощен пожар избухна в петролното депо в Севастопол. Властите в анексирания от Русия Крим твърдят, че пожарът е бил предшестван от нападение с дрон, за който се смята, че е украински. В Киев не потвърждават участието си в инцидента, но призовават жителите на полуострова да продължат да стоят далеч от руските военни съоръжения.
 

Информацията за експлозиите и последвалия пожар в нефтеното хранилище на пристанището на Севастопол започна да се разпространява в социалните мрежи рано сутринта в събота. По-късно градските служби за спешна помощ потвърдиха, че горят четири резервоара с гориво. Площта на пожара е 2000 кв. м. 


Според назначения от Москва началник на Севастопол Михаил Развозжаев пожарът е с четвърта, най-висока степен. За гасенето му бяха хвърлени всички сили на местното министерство на извънредните ситуации и пожарникари от други части на Крим, включително специален противопожарен влак.


Руският депутат Михаил Шеремет, представляващ анексирания Крим в Държавната дума, нарече инцидента "терористичен акт, чиято цел е сплашване на цивилни граждани“. Промосковските власти в Крим казаха, че причината са паднали два безпилотни летателни апарата в резервоари за гориво и смятат, че дроновете са украински.


Съобщено е, че в резултат на пожара няма пострадали, няма заплаха за цивилни обекти и не се налага евакуация на жителите.


По-късно ръководителят на кримската окупационна администрация Сергей Аксьонов каза, че на полуострова е била отблъсната атака с дрон, предават от руската редакция на BBC. 


В Киев, както обикновено, не потвърждават официално участието си в атаката, но случилото се там беше наречено "Божие наказание" за ракетния удар над жилищен блок в Уман, при който загинаха 23-ма души, сред които пет деца. 


Андрий Юсов, официален представител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, заяви в интервю за изданието РБК-Украйна, че това "Божие наказание" ще бъде дългосрочно. 


Според него в събота в окупирания Севастопол са изгорели около 40 000 тона петролни продукти, предназначени за руския Черноморски флот.


"Препоръчително е всички жители на временно окупирания Крим в близко бъдеще да не се намират в близост до военни обекти, подсигуряващи армията на агресора", допълва той. 


В събота сутринта Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна публикува напомняне, че на този ден се навършват 105 години от издигането на украинските флагове на корабите на Черноморския флот и Севастополската крепост.


Казашкия залив, където е избухнал пожарът, е един от общо двата залива в Севастопол и се намира на 15 км югозападно от центъра на града. Дълго време се използва за разполагане на военни съоръжения. В този район живеят и семействата на Черноморския флот на Руската федерация и са дислоцирани няколко военни части. По-специално там са разположени морските пехотинци на Черноморския флот на Руската федерация, а наблизо има и летище.


Експертът от Украинския център за стратегически комуникации и информационна сигурност Максим Майоров в коментар за BBC News Украйна обръща внимание на факта, че горящото депо се намира в близост до устройствата за повдигане и спускане на руски десантни кораби в Севастопол.


Всичко това се отнася за инфраструктурата на 810-та бригада морска пехота на Черноморския флот на Руската федерация. Съответно атаката срещу петролното депо може да се разглежда не само като разрушаване на инфраструктурата и унищожаването на запасите от гориво на противника, но и като удар по военен обект и то един от най-важните в Севастопол.


Не за първи път от началото на мащабната фаза на руско-украинската война обектите на руския Черноморски флот в Севастопол са подложени на атака. Властите на анексирания Крим докладват за работата на противовъздушната отбрана и атаките с безпилотни самолети срещу базирания в Севастопол Черноморски флот от август миналата година. Украинските власти не потвърждават тези съобщения, но като цяло декларират легитимността на ударите по полуострова, контролът върху който Русия си присвои през 2014 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3440 |28.04.2023 Зеленски: Последните руски удари в Украйна доближават Москва до провала и до наказанието . 4| 3342 |26.04.2023 Сагата БТС VS. хижа “Христо Смирненски”: Председателят Венев скочи публично на наемателите, те отвърнаха на удара . 23| 5536 |20.03.2023 Кремъл отвърна на удара. Иска ареста на съдиите от МНС, погнали Путин . 1| 3410 |19.02.2023 Сирия обвини Израел за удара в Дамаск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads