Реклама / Ads
0| 3041 |08.10.2022 НОВИНИ

Бордът на МВФ одобри 1,3 милиарда долара спешно финансиране за Украйна

.
Международният валутен фонд съобщи, че неговият изпълнителен съвет е одобрил искането на Украйна за 1,3 милиарда долара допълнително спешно финансиране, за да помогне за поддържането на икономиката й. Средствата ще дойдат от нова програма за спешно кредитиране за справяне с недостига на храни, одобрена от борда на МВФ миналия месец.
 

Украйна също поиска мониторинг на програмата с участието на борда, за да се засили политическият ангажимент и допълнително да се катализира донорската подкрепа.


"Това е от жизненоважно значение за подпомагане на катализирането на спешно необходимата донорска подкрепа и за проправянето на пътя за пълноценна програма за финансиране", заяви директорът Кристалина Георгиева. 


Изплащането по неговия инструмент за бързо финансиране е еквивалентно на 50% от квотата на Украйна и ще помогне на страната да посрещне спешните нужди на платежния баланс, включително тези, причинени от големия дефицит на износа на зърнени култури.


В изявление, публикувано по-късно, Георгиева каза, че правителствата, които сега подкрепят Украйна финансово, са обещали да гарантират, че страната може да обслужва съществуващите си дългове към Фонда. Това заобикаля правило на МВФ, което изисква кредитополучателите да демонстрират устойчивост на дълга - оценка, която иначе би била малко вероятна предвид несигурността около войната и нуждите на Украйна.


МВФ заяви, че войната на Русия срещу Украйна, започнала на 24 февруари, е причинила „огромни човешки страдания и икономическа болка“ и прогнозира свиване на брутния вътрешен продукт на Украйна с 35% през 2022 г.


Украинският президент Володимир Зеленски благодари на МВФ и каза, че парите ще отидат в Украйна в петък.


Бордът одобри средствата - в допълнение към 1,4 милиарда долара, предоставени от МВФ на Украйна след руската инвазия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3173 |07.10.2022 Атанас Пеканов: Европейската комисия официално одобри още три от българските програми . 0| 3517 |04.10.2022 Брюксел одобри европрограмата за бизнеса с 3 млрд. лв. бюджет . 0| 2584 |21.09.2022 ЕК одобри близо 85 млн. евро по програмата за сътрудничество . 0| 2750 |21.09.2022 Евростат: България е изнесла химични продукти извън ЕС за 1,38 милиарда евро през 2021 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads