Реклама / Ads
0| 4966 |07.08.2016 НОВИНИ

Борисов към варненци: Или панаира, или дупка

.
Бойко Борисов
“Мисля, че преди 6 - 7 месеца минавах през центъра на Варна. И видях дупка. Голяма. Абсолютно в правомощията на варненския кмет е това, което министър Лукарски предложи - вид инвестиция в града, дали да го приеме, или не. Дали сме възможност на варненската общественост да има варианти. Ако предпочита дупка - тя си стои, при това нелоша. Ваша работа. Не искам да ме обвинявате, че искам да направя нещо добро или да се обяснявам за това.
 
В случая - министър Лукарски, но понеже го няма, говоря от негово име”. Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос защо държавата прехвърли на община Варна 29% от собствеността на “Международен панаир Пловдив” АД, съобщи сайтът “Варна утре”. Сделката, одобрена от Министерския съвет на 27 юли, предизвика бурни дебати в Общинския съвет във Варна. На практика Борисов пръв свърза пловдивската сделка с дупката в центъра, собственост на “Търговски дом” АД, в което мажоритарен акционер също е бизнесменът Георги Гергов. Негови фирми притежават и мажоритарния пакет акции на “Международен панаир Пловдив” АД. Процентът, който Варна получава, за сметка на държавния дял в панаира е приблизително на стойност 40 млн. лв. Идеята дупката да се превърне в лапидариум - музей на открито, лансираха преди време кметът на Варна Иван Портних и бившият финансов министър Симеон Дянков. През 2014 г. държавата отпусна 2,5 млн. лв. за облагородяването на терена. Започнаха и преговори със собствениците на имота. Тогава Дянков обясни, че разговорите са трудни, защото те поискали над 20 млн. лв. С решения на Общинския съвет застрояването на терена е забранено. Кратерът в центъра на Варна е изкопан през 1986 г. Освен “Търговски дом” АД общината притежава 24% от акциите. Под терена се крият ценни археологически находки - втората стена на древногръцкия град Одесос. Гергов става собственик на мажоритарния дял през 2006 г. Той дарява на общината 70 609 акции, за да възстанови тя част от дела си и дружеството още през следващата година да започне изграждането на търговски център на 7 етажа. Проектът обаче така и не се реализира. Докато през 2014 г. вървяха преговорите с Гергов, Министерството на финансите плати за премахването на магазините около дупката, което да позволи основна реконструкция на пешеходната зона на града.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7172 |06.08.2016 Борисов: Оставката на ген. Радев е приета, да си води кампанията . 0| 4600 |06.08.2016 Корнелия Нинова: Борисов е разколебан дали да се кандидатира за президент . 0| 4104 |05.08.2016 Премиерът Борисов разговарял с Путин за енергийните проекти . 0| 5425 |03.08.2016 Институт ”Ив. Хаджийски”: Борисов отваря врата за коалиция с БСП?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads