Реклама / Ads
8| 5682 |11.01.2024 НОВИНИ

Борисов: Мария Габриел става премиер, Денков - вицепремиер. Резки движения няма да има

.
По споразумение имаме ясни правила с колегите. Двете основни фигури в изпълнителната власт са Денков и Габриел. При ротацията е същото. За вицепремиери не трябва да се говори, резки движения не трябва да се правят. Само там, където имаме абсолютно единомислие, ще се правят промени.
 

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти по повод механизма на ротацията, която предстои на 6 март. Заяви, че по всяка вероятност ще има смени и на областните управители.

 

Борисов посочи, че разговорите тепърва започват и все още не са уточнени много неща. До 6 март обаче партиите в сглобката ще са готови с кабинет, който да представят при президента.





Разговорите между ръководствата на партиите ще продължат през всички дни преди ротацията, допълни Борисов.

 

"Това е работна среща. Утре ще се присъединят и Денков и Габриел. Започват да се оценяват министрите, зам.-министрите, областните управители, за да сме готови до 6 март", допълни Борисов.

 





Борисов заяви още, че Асен Василев ще остане финансов министър, "ако колегите от ПП-ДБ не пожелаят да го сменят". Вчера се заговори, че той може да стане втори вицепремиер. Идеята тиражира и Румен Христов от СДС:

 

"Асен Василев е ярка фигура. Би могъл да бъде вицепремиер. Ако бъде посочен, ще го подкрепим".

 

По-късно премиерът акад. Николай Денков заяви:

 

"Предлагахме всъщност втори вицепремиер да бъде Асен Василев. Тогава не се съгласиха, сега правят такова предложение. Няма нищо лошо".

 

Днес Борисов също потвърди, че при предишният опит Асен Василев да стане вицепремиер, ГЕРБ не са дали подкрепата си.

 

"Денков и Габриел са равнопоставени. Кирил Петков правилно каза, че те са с по-особен статут от другите министри. Това са ротационните премиери и не виждам защо трябва да бъркаме в тази работа", заяви Борисов.

 

 

Рокади в състава на правителството все пак ще има. Чии постове са застрашени, все още не ясно. Министрите обаче ще бъдат оценени - първо от премиера Денков и вицепремиера Мария Габриел, а после ще се разговаря и с ГЕРБ и ПП-ДБ. Ясно е, че еднолично посочване на имена няма да има.





Вече обаче се спекулира с някои министри. Така например се говори за спортният министър Димитър Илиев.

 

Димитър Илиев изглежда обаче не се чувства застрашен като министър. Пред БНТ той посочи, че в подопечното му ведомство работата върви добре.

 

"В Министерството на спорта работата върви добре. Дали един министър ще остане или не ще бъде гледано на база какво неговото ведомство е свършило по управленската програма. Ако това е критерият, би трябвало моето име да не е в този списък”, обясни Илиев.

 

Според него за 7-те месеца Министерството на спорта е свършило абсолютно всичко по управленската програма с изключение на една единствена точка за научноизследователски център, което е предвидено да стане през юни 2024 година.

 

Борисов обаче заговори за корупционния скандал в спортното ведомство, който може и да вземе главата на спортния министър.

 

“Това, че аз не харесвам някои министри, не значи, че трябва да са сменени. Когато си в едно некоалиционно семейство, има значение и какво казват другите. Изчаквам анализа на Денков и Габриел. Имаме управленска програма. Ако в някое министерство има корупция, както в спортното министерство, ще го поставим под въпрос", посочи лидерът на ГЕРБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4309 |11.01.2024 Очаквано: ГЕРБ праща Десислава Атанасова в Конституционния съд . 0| 4111 |11.01.2024 В "Честно казано с Люба Кулезич" днес ще видите . 0| 4114 |11.01.2024 Свиленски поиска почивка. Ръководствата на партиите в “сглобката” не били в зала . 23| 7998 |11.01.2024 Популизмът на една опозиция: За какво излъгаха БСП, ИТН и “Възраждане”?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads