Реклама / Ads
2| 2858 |07.03.2023 НОВИНИ

Бразилия разследва Болсонаро заради подаръци за над 3 млн. долара

.
Бразилският министър на правосъдието Флавио Дино нареди в понеделник на полицията да разследва предполагаем опит за внасяне на недекларирани бижута, подарени на бившия крайно десен президент Жаир Болсонаро от Саудитска Арабия. Бижутата са на стойност 3.2 млн. долара.
 

Диамантената огърлица, пръстенът, часовникът и обеците, подарени на Болсонаро и бившата първа дама Мишел Болсонаро от саудитското правителство, бяха конфискувани от митнически служители на международното летище в Сао Пауло през октомври 2021 г. Луксозните бижута бяха открити в раницата на правителствен сътрудник, който е пътувал до Рияд с тогавашния министър на енергетиката адмирал Бенто Албакърки.


Тогава посолството на Саудитска Арабия не отговори на искане за коментар.


Болсонаро, който замина за Съединените щати два дни преди края на мандата си през декември, без да признае поражението си в изборите в Бразилия, отрече да е извършил каквито и да било незаконни действия. Левият му наследник президент Луис Инасио Лула да Силва призова за разследване.


На бразилците е разрешено да внасят стоки или подаръци на стойност 1000 долара и да плащат солидни данъци за всичко над тази стойност.


Критиците на Болсонаро казаха, че подаръците за президента принадлежат на държавата и трябва да влязат в президентска колекция. Не е ясно какво е било намерението на Болсонарос в случая.


Вестникът Folha de S.Paulo съобщи в неделя, че е имало втори пакет със скъпи бижута, подарени от саудитското правителство, включително химикалка, копчета за ръкавели, пръстен и броеница, които са били в багажа на друг член на делегацията на Албакърки и са не са открити от митническите служители.


Федералната данъчна служба на Бразилия също заяви в понеделник, че ще разследва дали са били спазени митническите закони при вкарването на втория пакет с бижута в страната. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3331 |06.03.2023 Разследване на EURACTIV: България „непряко“ е изнесла оръжие за Украйна за поне 1 млрд. долара . 34| 4214 |05.03.2023 Разследващият британец Миша Глени: Потокът от руски средства към Балканите се променя . 11| 5773 |05.03.2023 Иван Демерджиев: Ще има изненада от политическите имена, разследвани за корупция . 2| 3542 |04.03.2023 Разследването за ТЕЦ-овете: Реална търговия или злоупотреба?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads