Сряда, 22 Ноември 2017, 20:31
Frognews
5| 3185 |26.05.2016

Брюксел ни размаха пръст заради продажба на земеделска земя

.
Брюксел предупреди България и още няколко държави от ЕС, че имат два месеца да се съобразят с правилата на ЕС относно придобиването на земеделска земя или ще бъдат изправени пред Съда на ЕС.

През 2013 година по предложение на Атака - след драматични дебати, парламентът гласува удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци до 2020 година. Тогава предложението бе прието със 171 гласа за. 38 народни представители, предимно от ДПС, бяха против, а 12 се въздържаха. За предложението гласуваха Атака, ГЕРБ и голяма част от социалистите.

 

В съобщение Европейската комисия официално настоя България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия да изменят законодателството си във връзка с придобиването на земеделска земя поради това, че то нарушава свободното движение на капитали и правото на свободно установяване.

 

С Договора за присъединяване от 2003 г. на новите страни членки се предоставя преходен период, през който да приведат националните си правила за придобиване на земеделска земя в съответствие с правото на ЕС. След като през 2014 г. преходните периоди изтекоха, България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия приеха нови закони за регулиране на придобиването на земеделска земя, пише Нюз. бг.

 

Комисията подчертава, че в приетите от посочените държави нови национални правила има някои разпоредби, които представляват ограничение на свободното движение на капитали и на правото на свободно установяване. Това на свой ред може да възпрепятства трансграничните инвестиции.

 

Някои от ограниченията може да са основателни, тъй като имат за цел борба със спекулативните покупки или обслужват цели в областта на планирането и цели на политиката за селските райони; въпреки това, за да бъдат законни, те трябва да са пропорционални и да не дискриминират другите граждани на ЕС, подчертават от ЕК.

 

Искането на Комисията е под формата на мотивирано становище. Комисията може да реши да се обърне към Съда на ЕС, ако България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия не успеят да приведат националното си законодателство в съответствие с правото на ЕС в рамките на два месеца.

 

Комисията изпрати т. нар. официални уведомителни писма на България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия още през март и април 2015 г. След като получи отговори от тези страни членки, Комисията остава загрижена по отношение на националните разпоредби, които в момента са в сила.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Велислава Кръстева: Ахмед Доган никога не е излизал от политиката 2| 172 |22.11.2017 . Цветанов с дитирамби за управлението, БСП виновна за напрежението 0| 230 |22.11.2017 . Съюзът на издателите се оплака в Брюксел от монопола на Пеевски: „Има натиск от държавни институции“ 2| 557 |22.11.2017 . Работодателите пак натискат за отпадането на добавката ”прослужено време” 3| 901 |22.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах