Реклама / Ads
0| 2863 |09.03.2022 НОВИНИ

БСП в СОС: Трябва да има паметник на децата, загинали в периода 1923 -1944 г.

.
Общинските съветници от БСП настояват Столична община да разреши издигането на паметник на децата, загинали по време на трагичните конфликти в България в годините 1923 -1944 г. и по този начин да отговори на очакванията на българите, за които съдбата на убитите деца е болка и памет. Това се казва в доклада, който групата на „БСП за България“ внесе за разглеждане в Столичния общински съвет.
 

В него се припомня, че в периода 1923 -1944 година по насилствен начин губят живота си повече от 200 български деца, както и над 3000 еврейчета, починали при българското депортиране от Егейска Тракия и Македония.

 

Група интелектуалци предложиха в София да се издигне паметник на невинните жертви. В зародиша на идеята е заложено, че тя не е политическа и носи национален характер. Самият Инициативен комитет отклони желанието за участие на представители на партии и на действащи политици именно с цел да се избегне политизирането. Инициативният комитет се води от идеята, че в много европейски страни бяха изградени мемориали в памет на загиналите деца - най-невинните жертви на режимите и войните през ХХ век и особено през Втората световна война - във Франция, Испания, Германия, Чехия, Беларус, в Русия. Идеята на тези паметници е да се поддържа жива паметта за малките жертви на политическите и военните конфликти, за да не позволят народите никога повече днешните и утрешните деца да имат тяхната съдба.

 

„След обявяването на инициативата за нея изразиха подкрепата си стотици граждани и граждански структури от различни краища на България, от различни етноси, хора с различни политически и религиозни възгледи, видни български учени и творци. В няколко града по идея на местни граждански структури се направиха срещи, и дори благотворителен концерт за набиране на средства, като в тях участваха и хора от абсолютно всички партии у нас. По този начин българите изразиха желанието си да покажат хуманна и човешка съпричастност към една национална трагедия“, обясняват социалистите.

 

Според тях трябва да има място, където без разлика от личните си политически пристрастия да сведем глава и да поставим цвете с горест за онова, което възрастните са причинили на най-малките българи.

 

На практика се създаде национално движение за построяването на паметника. В банковата сметка са налични почти 40 000 лева, като кампанията за набиране на необходимите средства продължава. Скулпторът проф. Иван Славов дари безвъзмездно проекта за паметника на децата. Мястото в Борисовата градина, край езерото зад Братската могила, бе избрано от покойния вече акад. Светлин Русев. Предложението получи одобрение от проф. арх. Атанас Ковачев, ръководител на екипа, изработил Подробния устройствен план на парка, както и от главния архитект на София Здравко Здравков.

 

Идеята е върху паметника, добре съчетаващ се със средата и с минимална намеса в нея, да има надпис: „Никога повече!“

 

„Убедени сме, че това е пътят за единение на нацията – не просто помирение между жертви и палачи, а еднакво почитане на всички невинни жертви“, аргументират се от групата на БСП в СОС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3039 |09.03.2022 Йотова: До седмица трябва да имаме Национален план за кризата в Украйна . 0| 12390 |09.03.2022 Зеленски: Войната трябва да приключи! . 0| 3248 |09.03.2022 Надежда Нейнски: България трябва да се освободи от примката на Русия в енергетиката . 0| 3244 |08.03.2022 Зеленски: Путин трябва да започне диалог, вместо да живее в информационен балон без кислород

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads