Реклама / Ads
8| 5645 |31.12.2010 НОВИНИ

Данъчните на проверки „по суша” през 2011 г.

.
Догодина данъчните няма да летят с хеликоптери, а ще посещават луксозни жилища, за да разберат дали данъците са платени и дали се ползват за офиси.
 

От догодина започват посещения „по суша” на част от тузарските палати, заснети от НАП по време на акция „Хеликоптер”. Шефът на агенцията Красимир Стефанов обясни, че част от тези имоти ще бъдат посетени на място от данъчните, за да се провери дали наистина се ползват за офиси, както са декларирали собствениците им.

Данъчният шеф коментира още, че притежателите на скъпи имоти са се уплашили от акцията на приходната агенция за заснемане от въздуха на скъпите имоти. По думите му 13 млн. лева са постъпили в хазната само защото собствеността на имотите е прехвърлена от фирмата към физическите лица.

"Оттук нататък с това прехвърляне спираме всички режийни разходи, които досега са се ползвали като разходи на фирмите и са стопявали корпоративния данък. Всички тези разходи се прехвърлят вече към физическото лице. То пък от своя страна ще трябва да доказва доходи, за да може да поддържа такава къща, което води след себе си декларирането на по-високи доходи, за да може да доказва тези разходи.”, каза още Стефанов.

Стефанов отчете, че приходната агенция е изпълнила плана си за тази година и в хазната влизат 11,9 млрд. лв. ДДС измамите са станали ежеседмични, уточни шефътна НАП, но заради ефективната работа с МВР, ДАНС и прокуратурата те вече били под контрол.

Автоинструкторите и гинеколозите у нас ще бъдат следващите мишени на Националната агенция по приходите. На годишния отчет на финансовата институция вчера стана ясно, че двете гилдии са сред най-честите фискални нарушители.

Проверките на НАП са показали, че 88% от автоинструкторите укриват част от оборота си. „За съжаление мерките, които предприехме в този сектор, не дадоха задоволителни резултати”, коментира Николай Петков, директор на дирекция "Управление на риска" към НАП. 65% от целия оборот на автоинструкторите се укриват, което ги вкарва в рисковите групи, с които ще се занимаем, заканиха се още данъчните.

Друга рискова група се оказват лекарите. Статистиката сочи, че 37% от акушер-гинеколозите крият доходи. При тях обаче е много по-трудно да се установят нарушенията.

Николай Петков представи подробна презентация за проблемните сектори. Такива са ресторантьорите и питейните заведения, които укриват обороти, като най-много проблеми от НАП регистрират в морските и зимните курорти. Освен това той посочи, че строителството винаги се е смятало за рисков отрасъл, но след като от НАП са се срещнали с Асоциацията на строителите в България, повече лица и фирми от бранша са се разплатили с приходната агенция. Преди намесата на НАП средната щета за тримесечие се равнява на около 10 милиона лева.

Екшън план, който да предотвратява ДДС измамите у нас, са започнали да изготвят МВР, НАП и финансовото министерство. Шефът на данъчните Красимир Стефанов обяви, че вече се работи усилено по решаването на този проблем. Екшън планът ще включва законодателни промени и мерки за борба с фискалните измами, които
годишно ощетяват хазната с над 1 млрд. лева.

"Това беше годината на най-мащабните структурни реформи и годината на дисциплиниране на българското общество в посока плащане на данъци и осигуровки. Най-важното, което направихме към днешна дата, със сигурност мога да кажа, че планираните 11 милиарда и 931 милиона лева Националната агенция за приходи (НАП) вече ги е събрала”, каза Красимир Стефанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5055 |11.10.2010 ДСБ също против хеликоптерните проверки на НАП . 0| 4981 |10.09.2010 Кр. Стефанов: Навсякъде данъчните имат он лайн достъп до банковите сметки . 12| 4750 |20.06.2010 Борисов вкарва данъчните в ЕРП-тата . 12| 4964 |13.05.2010 Седем общини скачат срещу проверки на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads