Реклама / Ads
0| 3471 |06.09.2022 НОВИНИ

Денят на Съединението в разгара на предизборна кампания: Посланията на родните политици

.
Източник: БГНЕС
Денят на Съединението в разгара на предизборната кампания. Ето как родните политици честитиха празника:
 

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков се поклони пред паметника на Стефан Стамболов в София.

 

„Скъпи приятели, честит празник! Преди 137 години млади български политици постигат една своя мечта - Съединението на България. През 1885 г. Княжество България и Източна Румелия се обединяват, въпреки нежеланието на Великите сили. Този акт дава възможност на поколения българи да мечтаят. Вярвам, че нашата мечта за променена България е възможна! Нека днес в деня на Съединението си припомним думите на Стефан Стамболов: „Аз вярвам, че България ще излезе цяла и невредима от днешната криза, мене ми шепне един глас, че скоро държавният ни кораб ще влезе в добро и безопасно пристанище.“ Надявам се, че това пристанище е пред нас. Честит празник!“, написа той.

 

 

От „Промяната“ призоваха българите да се включат като доброволци в бедстващите села: „В деня на Съединението пострадалите села от наводнението в Карловско обединиха българското общество. Рамо до рамо са институциите, гражданите, бизнесът, медиите, всички ние – целта е заедно да помогнем с каквото можем. На мястото на последиците от това опустошително бедствие няма място за политически битки. Трагедията на хората е огромна, нанесени са сериозни материални щети. В бъдеще системите в държавата трябва да заработят така, че подобни природни бедствия никога повече да не засегнат живота на хората по този начин. Но пострадалите от бедствието места имат нужда от нашата помощ сега! Всеки от нас може да се включи като доброволец с почистване, с доставка на храна и вода, с различни материали, както и с парични средства за дарителската кампания на община Карлово с SMS на номер 17 777 с текст DMS KARLOVO“.

 

 

„Само обединени, съединени, заедно, само така можем да преборим кризата“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който бе на посещение в град Пловдив – център на тържествата по случай 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

 

От „Демократична България“ избраха цитат на Стефан Стамболов, с който да честитят днешния празничен ден: „Съединението прави силата, а силата ражда независимостта“.

 

„Днес е важно да се замислим за новото съединение, което трябва да постигнем и което повече нямаме никакво време да отлагаме“, написа съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов във Фейсбук.

 

„Хора с непримирим дух замислят Съединението. Хора с държавническо мислене го подкрепят. Хора с ум и разум подготвят почвата. Хора с гореща кръв подпалват народните бунтове. Хора с големи сърца ги обезпечават. Четници, дипломати, учители, овчари, търговци, управници, занаятчии, свещеници, офицери, писатели - все някого ще изпусна - толкова са много и толкова различни. Хора от всякаква черга, обединени в една мисия, в едно действие, в едно огромно, чутовно усилие, без което България нямаше да е същата днес, 137 години по-късно. Понякога се чудя - какво ли биха ни казали тогавашните нейни стопани? Днес ми се струва, че би звучало така: Дръжте се заедно. Дръжте се за България!“, написа Антоанета Цонева в профила си във Фейсбук.

 

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова избра социалните мрежи, за да честити днешния 6 септември.

 

„Можем сами да решаваме бъдещето си, без отвън да определят пътя ни. Скъпи българи, днес отдаваме почит на нашите предци, които с нечувана дързост извършиха Съединението на Княжество България и Източна Румелия, без да се съобразяват с Великите сили. Иван Вазов пише: „Това е една от най-лесните революции, защото беше победила в душите на хората“. Нека и днес в душите си да приемем, че силата ни е в единението. Имаме всичко: прекрасна земя и природа, дух и култура и сме мъдър народ. Имаме героична история, нека се поучим от нея. Сами да решаваме нашето бъдеще, без да позволяваме някой отвън да определя пътя ни. Година преди Съединението в. „Народний глас“ пише: „Нашата мисия е ясна и лежи на нашите рамене. За изпълнението и трябва да се надяваме само на себе си“. Само от нас зависи да си подадем ръка и заедно да градим благополучието на българския народ. Можем да го направим. Честит празник, българи“, написа тя.

 

 

А според Мустафа Карадайъ от ДПС България е в спирала от кризи, за решението на които е необходима политическа мъдрост и преодоляване на разделителните линии: „6 септември, Денят на Съединението е най-подходящият празник, в който да си припомним, че градивната сила за всяка нация и за всяка държава е заедността. Времето отново ни поставя пред изпитания. България е в спирала от кризи и изисква от нас да проявим политическа мъдрост и да преодолеем личните и партийни разделителни линии, за да можем в единство и заедност да решаваме проблемите и да градим по-доброто бъдеще за нашите деца и внуци. Нека духът на Съединението ни обедини и днес! Честит празник!“

 

 

Председателят на „Има такъв народ“ реши точно в днешния ден да отговаря на зрителски въпроси по време на „Жива връзка със Слави Трифонов“, излъчвана по телевизия 7/8 и на живо във Фейсбук. От думите му стана ясно, че ИТН ще направи всичко възможно да реализира предложения референдум за президентска република, ама Трифонов няма да се кандидатира за президент.

 

 

За лидера на „Български възход“ Стефан Янев празничният шести септември започна с молитва за здраве и благополучие за всички българи в родната Поповица.

 

Малко по-рано той честити празника в профила си във Фейсбук:

 

„Честит 6-ти септември на всички българи! Денят на Съединението на Княжество България с Източна Румелия! 137 години по-късно, отново препрочитаме една от най-светлите страници в новата българска история. Отново звучат думите, които на 6 септември 1885 г. отекват  в Европа: „Братя! Часът на нашето съединение удари!“. Нашите предци издигат своя глас и показват на света, че пред българския народ има само един път– пътят на националното обединение. Искам ми се днес ние, всички българи, да имаме тяхната непоколебима вяра, че можем да поемем съдбата си в свои ръце. Уроците по родолюбие ни задължават да не забравяме, че „Съединението прави силата“. Да четем историята и да работим обединени“.

 

 

„Честит празник, българи! И нека не забравяме най-важният урок, даден ни от нашите предци - няма сила, която да може да пречупи народа ни, стига да е обединен! И преди, и сега, Съединението прави силата! Да живее България!“, написа лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

 

 

„Честит Ден на Съединението на България! Заедно можем! DMS KARLOVO на 17777!“, лаконична бе Мая Манолова от „Изправи се България!“. По-късно тя написа втора публикация, отново с фокус наводненията в Карловско: „Традиционно честванията на Съединението започнаха още от вчера в гр. Съединение с панихида и изнасяне знамето на Голямоконарската чета. Този празник е най-категоричното доказателство за силата ни, когато сме заедно. Заедно можем! DMS KARLOVO на 17777“.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3051 |06.09.2022 Писателката Теодора Димова за несъединението . 0| 2595 |06.09.2022 Русе отпразнува 137 години от Съединението . 0| 3602 |06.09.2022 Съединението – да ринем кал. Заедно. И с ръцете, и с мислите си . 0| 2696 |06.09.2022 Петър Стоянов: От Съединението до днес българското общество се разделя на русофили и русофоби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads