Реклама / Ads
0| 3246 |08.04.2022 НОВИНИ

Депутат от ГЕРБ декларира взаимноизключващи се факти в един и същи ден

.
Бранимир Балачев
Депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев, срещу когото прокуратурата отказа да образува дело за нарушване на карантина, е декларирал две взаимноизключващи се обстоятелства в един и същи ден. На 3 февруари сутринта той се е явил по дело в районния съд във Варна. Няколко часа по-късно, по друго производство, той е заявил, че е с коронавирус и е поискал отлагане на заседанието.
 

Преди няколко дни градската прокуратура в София съобщи, че е отказала да образува разследване срещу Балачев. В постановлението си наблюдаващият прокурор Йордан Петров написа, че след положителния тест и поставяне под карантина депутатът си направил няколко изследвания с отрицателен резултат, съобщава Медиапул.

 

Магистратът установи, че извършеното от Балачев нарушение е малозначително. Той се аргументира, че от отрицателните тестове било ясно, че депутатът не е застрашил никого с явяването си в съда. Освен това преследвал общественополезна цел – да не се отлага заседанието и да не се бави въпросното дело.

 

В постановлението си прокурорът надълго и широко разсъждава върху наложените противоепидемични мерки, надежността на тестовете и други пандемични въпроси.

 

Балачев дава положителен тест на 26 януари. Първото дело, на което се явява, е на 1 февруари, т.е. на шестия ден от изолацията. След това той присъства на още няколко заседания. Два дни по-късно, на 3 февруари, Балачев се явява на дело от 10.30 ч. Присъствието му е удостоверено в протокола от заседанието.

 

В 14.30 ч. същият съдия разглежда друго дело, по което адвокат отново е депутатът. На него той не се явява. В протокола е записано, че междувременно по имейл е постъпила молба, в която защитникът заявява, че иска отлагане на делото "поради влошено здравословно състояние". Към молбата е приложен тест за коронавирус. Това се случва ден преди изолацията му да изтече. В крайна сметка по делото, насрочено за следобед на 3 февруари, общественополезната цел, за която прокурорът говори, не е постигната. То е отложено за дата през април.

 

Откакто се разбра, че е нарушил карантината си Балачев твърди, че не е застрашил никого. Тезата му напълно съвпада с тази на прокуратурата. Той обяснява, че си е направил няколко теста с отрицателен резултат и затова решил да се яви на делото на 1 февруари, заради което прокуратурата отказа да образува разследване.

Досега депутатът не е коментирал защо в един и същи ден се е явил на дело, а след това е заявил, че е болен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2937 |08.04.2022 ГЕРБ си припомни Станишев, обвини и премиера Петков за изнасяне на класифицирана информация за ”Царевна” . 0| 3254 |08.04.2022 ГЕРБ погнаха Петков за GemCorp . 0| 3387 |07.04.2022 Иван Таков: Коалицията на ГЕРБ-СДС и ДБ днес даде пример за погазване на Наредбите на Столична община . 0| 3492 |07.04.2022 Зеленски пред гръцките депутати: Русия трябва да бъде изправена пред правосъдието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads