Реклама / Ads
1| 2740 |10.05.2023 НОВИНИ

Димитър Ганев: Не виждам коренна промяна в политическата ситуация от вчера до днес

.
Източник: личен архив
"Не мисля, че фигурата на министър-председателя играе ключова роля в подкрепата, която може да се осигури в парламента. Други са движещите сили. Не виждам коренна промяна в политическата ситуация от вчера до днес".
 

Това заяви пред БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд", след като ГЕРБ-СДС посочиха като своя номинация за премиер Мария Габриел.

 

Според него ако има някакъв вариант за съставяне на правителство с премиер Мария Габриел в първия мандат, то е единствено, ако тя получи подкрепата на ДПС и БСП:


"За ДПС не би било проблем да подкрепи един евентуален такъв програмен кабинет. Големият въпрос остава дали БСП ще се съгласи на такова правителство". 


В предаването "Нещо повече" Димитър Ганев посочи и друг вариант, но той е много малко вероятен - евентуално разцепление в редиците на ПП-ДБ.


По думите му ако при гласуването някой излезе от залата и гласовете минат с по-малко от 121 - това фактически е подкрепа за кабинета, който се гласува. Проблемът ще е от следващия ден, когато трябва да започне да се изпълнява законодателната програма, отбеляза той.


Според него подкрепа от страна на БСП има 2 основни проблема. БСП имат позиция и по отношение на Украйна, и по отношение на еврозоната - това правителство на каква основа ще стъпи, попита политологът.

 

"Това няма да е правителство, което ще срещне обществен ентусиазъм. Напротив - вероятно част от партиите ще имат щета от подобен тип сътрудничество, щета във важен момент, какъвто са местните избори, които предстоят. Тази политическа комбинация и това предизвикателство няма как да не стои в главите на лидерите в предстоящите преговори". 


По думите на Ганев ПП-ДБ са в негативен тренд. Според него при евентуални предсрочни парламентарни избори дистанцията между тях и ГЕРБ ще се увеличи. Общ кабинет между ГЕРБ, ДПС и БСП обаче ще възкреси коалицията и ще тогава тя ще бъде в по-добра форма за местните избори. 


"Тогава задачата на ГЕРБ за удържане на позициите в местната власт със сигурност става по-трудна. Имам предвид най-вече големите областни центрове, София, Пловдив, Варна и други големи градове ще бъдат поставени под въпрос. Нямам съмнение, че ГЕРБ ще удържи не малка част от позициите си в местната власт, но каква победа би било това, ако загубиш столицата и няколко големи областни града. Не би било лесно посрещане на местните избори в една такава коалиция".  


Ако Корнелия Нинова бъде убедена в това да участва в такова правителство, някаква форма на вътрешнопартиен референдум няма да я спре, изказа мнението си Димитър Ганев. 


Той отбеляза, че такъв кабинет ще бъде квалифициран като кабинет на националното спасение или на националното съгласие. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2711 |04.05.2023 Георги Ганев: Проектокабинет на ПП-ДБ е по-добре от нови избори . 13| 2828 |28.04.2023 Димитър Стоянов: Май МиГ-29 ще охраняват небето ни и през следващата година . 10| 3297 |28.04.2023 Николай Денков: Още няма решение за кабинет, но виждам Асен Василев и Кирил Петков в изпълнителната власт . 0| 2783 |25.04.2023 Местят търговците на едро на цветя от пазара “Димитър Петков”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads